322 entry daha
  • diriliğin ifadesi.

    iki gözüm sir grafton e. smith, ejderhanın evrimi’nde* diyor ki:
    göze atfedilen ayrıcalıklı işlevleri anlamak için girişilen araştırmada, araştırmacıların meseleye mısırlıların erken dönemki bakış açıları hakkında bilgi sahibi olması çok önemlidir. ölen kişiyi elden geldiğince kendi şeklinde yeniden oluşturmak amacıyla sarılı mumyayı kalıba döküp şekil verdikten sonra mumyayı yapan kişi, suratın üzerinden gözleri boyardı. heykeltıraş, taştan ya da tahtadan mükemmel modeller yapmayı öğrendiğinde ve boyama yaparak gerçek görünüşe benzerliği artırdığında bile heykel yalnızca bir ölüden ibaretti. bunların dışında heykele kelimenin tam manasıyla renk getirmek, diğer bir deyişle onu canlandırmak için gereken şey gözdü. böylece mısırlı ressamlar işe koyulup gerçekten harikulade bir hünerle canlı gözlerin görünümünü elde ettiler. …. bu harika gözler heykeli ışıl ışıl ve canlı kılıyordu. …. sanattaki bu üstün övünç kaynağı yalnızca teknik bir başarı ve estetik bir kazanım olarak görülmedi. sanatçının heykeli gerçekten canlandırdığı düşünüldü. …. gözler heykele verilen canlılığın ana kaynaklarından birisi kabul edildi.”

    o gözler
    prens rahotep ve karısı nofret. eski krallık, 4. hanedan (yak. mö 2613-2589)

    ~
    balmumundan silikondan heykellerdeki aslına benzetme tutkusunu gördükçe, bu dürtünün takıntının nedenini düşünür dururdum. gerçekten ve içten anlamam kavramam için konuya gözünden girmem gerekiyormuş. o da meğer ölüyü diri kılma çabamızmış. diriliğin kaynağı gözmüş.

    erken toplumların soyut düşünce evrenini anlamaya çalışanlara, araştıranlara ve nihayetinde fikirlerini yazıya dökebilenlere kendimce özel bir saygı duyuyorum. bir antropolog, anatomi uzmanı ve ejiptolog/mısırbilimci olan smith bey, zihnimin bin köşesine dağılmış onlarca bilgi parçasını birbirine yapıştırdı, ona ne kadar teşekkür etsem az.

    ~
    kaynak:
    g. elliot smith, ejderhanın evrimi, maya kitap, 2022
    ~
    *
    heykel ve göz demişken... bilinen en eski* gerçek boyutlarda yontulmuş insan heykeli olan urfa adamı'nı (balıklıgöl heykeli) ve kara obsidyen gözlerini anmamak ayıp ve eksik olurdu. sembolizmi kendine özgü ve ayrı bir yerde ama göz çukurlarına yerleştirilmiş köşeli obsidyen gözleri... ben susayım, devamını isteyenler linkten ve bu linkten okusun.
    ~
    *
hesabın var mı? giriş yap