75 entry daha
  • eski semitik dillerde "(hasat) yeşil(i)" (sevan nişanyana göre) anlamına gelen isim. hızır ile ilgili gelenekler sufiler sayesinde zamanımıza kadar gelebilmiştir ki bu adamlar arap kültüründen çıkma kişilerdir ve muhammed zamanına giden bir zincirin takibidir.

    hızır, ölümsüzdür. muhtemelen hasat döneminde tekrar geldiğine inanılan bir kahraman idi antik arap kültüründe. yahudilerde ilyas ve danyal/daniel hakkındaki halk hikayelerine benzer bir gerektiği tekrar gelen kahraman figürü olduğunu düşünüyorum.

    hızır diye biri muhtemelen yaşamadı, köroğlu ne kadar gerçek ise hızır da o kadar gerçek biridir. köeoğlu hakkında da konuşacağım zamanı gelince. bu da onu ilyas ve daniel'in aksine bir destansal veya daha kötü ihtimal ile mitolojik bir varlık olabilir. ki türklerde bulunan hıdrellez kutlamalarının aslında hasat zamanıyla aynı zamanda olması bir tesadüf değildir, muhtemelen proto-ortodoks (sünniliğin ilk zamanlarında) çıkan gelişmeler arap kültüründen hızır figürünü neredeyse tamamen yok etti.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap