• hamileliğin ilk aylarında yapılan,dişinin;down sendromu taşıyan bir bebek dünyaya getirme olasılığını ölçen bir medikal test.
  • 11-14 testi olarak da bilinir.
  • bir tetkik testidir. anne adayından alınan kan örneğindeki bazı sayısal verilerin bebeğin ultrason görüntüsünden elde edilen bazı sayısal verilerle karşılaştırılıp bir yüzdelik orana varılmasıyla, down sendromu riskinin hangi oranda olduğu ortaya çıkarılır. sonuç olasılıklarından biri olan yüksek risk oranı, anne adayını bir teşhis testi olan amniyosenteze yönlendirir. düşük risk ya da riskin olmayışı halleri ise, büyük bir zihinsel rahatlama demek olur genelde. zira böylesi testler, çaktırılsa da çaktırılmasa da, anne-baba adayları için büyük stres demektir.

    11-14 testi olarak anılmasının nedeni ise, hamileliğin 11. ve 14. haftaları arasında yapılmasının uygun olmasıdır. bu testin %90'lara varan bir güvenilirliği olduğu söylenmektedir. sonuçlarının gelmesi bir haftayı bulur. stresli bir haftadır bu anne-baba adayı için. ama sukuneti korumak, hamile hanım için genel sağlık açısından çok önemlidir.
  • anne kanında papp-a ve beta-hcg denen maddelerin bakıldığı, bunlara ek olarak da fetus ense kalınlığının ölçüldüğü testtir. ilk tirmester( ilk üç aylık dönem) tarama testi olarak da bilinir. sonucunda yüksek risk çıkması durumunda 16-18. haftalarda yapılan üçlü teste de bakmak gerekir ki sonuçta amniosentez kararı verilebilsin.
    gerçekten de sterslidir beklemesi.hele de sonuç yüksek riskli çıkarsa beklemeler, amniosentez, onun sonucunun çıkması derken uzun bir süre geçer. fakat bilinmesi gereken şey bu testlerin sadece risk hesaplaması yapabilmesi. örneğin down sendromu riski bu testlerde 1/50 çıkmışsa bu aslında şu anlama da gelir; down sendromu olmama ihtimali, olma ihtimalinden 50 kat daha fazladır. sınır risk oranı ise 1/270'dir. daha riskli durumlarda (örn: 1/200, 1/150) amniosentez kaçınılmazdır.
  • bu testten 4-5 hafta sonra yapılanı için
    (bkz: üçlü test)

    http://www.kadinlarkulubu.com/…fiyatlari-kadar.html
  • duyarlılığı üçlü teste göre daha yüksek olan testtir. daha erken yapılması sebebiyle de ,üçlü teste göre daha avantajlıdır. çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz ve allah ne verdiyse, kısaca anv.) ikili test taraması yapılmamaktadır.
    bebeğin ense saydamlığını görmek her zaman çok kolay olmayabiliyor. mesela benim eşek sıpası, ultrason aletini dayadığımız an kolbastı oynamaya başladı nerdeyse, fakat enseyi göstermeyi, adam gibi bir görüntü için poz vermeyi ısrarla reddetti, doktor benden zorla öksürüp tıksırmamı istedikçe daha da inat etti, şemmameye geçti. en sonunda da elini enseye atıp keyif yaptı sefa pezevengi.
    inat etim ulan, üçlü test zamanı gelsin hoplatacam seni, hulahop gibi çeviricem, andolsun.
  • doktorumuzun arayıp tam sınırdasınız fakat anne adayı çok genç demesiyle huzursuz etmiş testtir kendisi. akşam gelin konuşalım dedi doktur bey gidip nedir ne değildir öğreneceğiz. huzursuzum sözlük.

    edit : üçlü tarama testi de yaptırdık bir bok çıkmadı. kızım şu anda 4 yaşında. şimdi geriye dönüp baktığımda doğum zamanı boşu boşuna pek çok şey yapmışız , tomarla para harcamışız.
  • ebevenlerin moralini bozmaktan başka bir işe yaramayan, olasılık değerlerinin hangi sayısal verilere göre esas alındığını merak ettiğim, her kim yaptırdıysa test sonucunun riskli bir gebeliğe işaret olduğu cevabını aldığını duyduğum ama bu cevabı alanların sağlıklı bebekler dünyaya getirdiğinide öğrendiğim, bu testi yaptırılmasını istemelerine ve elde edilen sonuçlara rağmen kesin sonuç için yapılması gereken diğer testlerin sonuçlarına göre ortaya çıkacaklar için doktorların mümkün mertebede tüm sorumluluğu hastaya atmaya çalıştıklarını gördüğüm insanları gereksiz yere strese sokmaktan başka bir işe yaramayan test türü
  • hiçbir gebenin yapmaya zorunlu olmadığı, ama olası sorunlu gebeliklerin hem anne hem bebek açısından oluşturabileceği riskleri göz önüne alarak yapılması tavsiye edilen testtir.
  • test sonucunda risk yüksek cikarsa ne yapacaksin ? velev ki, ikili, üçlü test ve amniyosentez de yapildi. çok büyük bir risk oldugunu varsayalim. kürtaj olabilir misin ? oncesinde annenin bu sorunun cevabini vermesi gerekir. cevap hayirsa, testi yaptirmanin hiçbir mantigi yok. çünkü bahsi geçen hastaliklari düzeltme şansı yok anne karninda.
hesabın var mı? giriş yap