ikinci el otomobil piyasası
-
fiyatların çok artmadığı doğru, ama türk lirası cinsinden de asla düşmeyecek. çünkü araba al satı yapanların bir süre taşıyabilecek gücü olur genelde. sadece araba bulunamayan dönemde borç harç bu işe girenler patlamıştır.
şimdi bu olaydaki dinamikler şöyle. birincisi herkes artık birikimlerini dolar, euro olarak tutuyor. ikincisi arabalar da dolar ve euro üzerinden fiyatlanıyor. üçüncüsü, ikinci el fiyatlarını belirleyen ana unsur sıfır araç fiyatları.
şimdi dolar ve euro baskılanıyor, bunu biliyoruz, bu yüzden tamamen ithal veya çoğu ithal parçalarla yapılan arabaların fiyatlarında da yukarı yönlü çok bir baskı yok. sıfır araç fiyatları yerinde sayıyor. o zaman 2. el fiyatları da yerinde sayar, çünkü sıfırı oradayken 2. ele zam yapamazsınız. bu piyasada da pek çok, ihtiyaçtan satan bireysel kullanıcılar da var. onlar mecburen düşürüyorlar. insanlar da “ooo, ikinci elciler patladı” diye düşünüyor.
şimdi önümüzdeki günlerde dolarda hafif eğride bir yükseliş başlayacak, hatta başladı. sene sonuna doğru 31’i aşacağı tahmin ediliyor. (ben demiyorum, orta vadeli programda böyleydi diye hatırlıyorum.)
dolayısıyla yeni gelecek sıfır araç fiyatları yükselecek, yükselmek zorunda. bu da 2. elleri yükseltecek.
ayrıca dolar ve euro tutan insanlar da türk lirası cinsinden zenginleşme etkisi yaşayacaklar. yani bankada 50 bin doları olan adam şu an 1.350.000 tl sahibi. orta segment sıfır bir araba alabilir, ama zorlanır. alsam mı, almasam mı diyordur. dolar 32 tl olunca ise 1.600.000 tl’si olacak ve nispeten rahatlayacak. bu arada bulabildiği ve henüz fiyatı tam güncellenmemiş bir arabayı 1.450.000’e alacak. 2. el fiyatları da gene artacak. 30 bin doları olan da 2. el arabasını alabilir hale gelecek vs vs.
yani dolarda yaprak kımıldamazsa 2. el ve 1. el piyasalarında da kıpırdamaz. ama kıpırdayacağını da herkes biliyor. -
rüyamda 775 bine sıfır cilo alıyordum düz vites. allah yazdiysa bozsun. bu başlıkları okuya okuya saçma sapan rüyalar görmeye başladım. clio ney lan rüya bu. bentley gör, aston martin gör, mercedes gör. rüya bile fakir rüyası amk.
-
ilan sayısı rekor kırıyor. her sene bu sayılara gelir diyorlar hahahaha yarım milyon otomobil ilanı ne demek bilmiyorlar :) sıfır araç alınması daha mantıklı bence
-
bilenler bilir önceki yıllarda bu başlığa günlük 10-15 sayfa entry girilirdi. sanıyorum ki uzun zamandır insanlar fiyat artışlarını kabullendiği için başlık pek fazla hortlamıyordu.bu aralar dikkatimi çekti yine başlık altı canlanmış.
madem öyle ben de kendi yorumumu yapıp kaçayım*
dün ankara otonomideydim. hafta sonu olmasına rağmen ne araba alan vardı ne araba satan. koskoca otonomide araba bakan sayısı bile bir elin parmaklarını geçmez.
artışı düşüşü bilmem ama piyasanın durgun olduğu kesin.
ayrıca şuna da inanıyorum. halkımızın alım gücü ufak bir artmayı görsün, araçlara ulaşma ihtimalimiz az bir artsın değerli yöneticilerimiz bir vergi falan uydurur yine alım gücümüzü düşürür. o yüzden ihtiyacı olan alıp geçsin derim. -
gelin bir akım başlatıp bu al-satçı kısa yoldan adam gondikleyip para yapmak isteyen insan evlatlarını gerçek fiyatlarla tanıştıralım
--- spoiler ---
sarı sitedeki ilanların yüzde 25 aşağısını teklif edelim
--- spoiler ---
20 yıllık tenekeleri 400k fiyatlar yazan pişkin suratlı bu piyasa bozguncularına ederleri neyse onu gösterelim. gerçek spoiler'la teklif edilen fiyatlarla karşılaşırlar artık* -
ilan sayısı geçen sene de gayet aynıydı. 1 yıl öncenin entrylerine bakın :)
sonra iki üstte yazanın nick altına bir bakın :) :) seçim öncesi ekonomi çok iyi yazacak mı bakalım :) :)
edit:
geçen sene ilan sayısı 470 bin / polo 500.000 tl
bu sene ilan sayısı 500 bin / polo 1 milyon tl
(sıfır araç fiyatları için geçerli. külüstürlere 1 milyon yazanları kapsamıyor.) -
tofaş fiyatları çok düşük kaldı bu ay ne zaman 450 olur acaba.
-
iki günde araba sattım, yenisini aldım. sattığım arabayı arabam.com un aldığı fiyatın biraz üstüne verdim. aldığım arabayı da kasko değerinin altında aldım. alan duacı. ben ise kisa zamanda işimi çözdüm. bana kalırsa, 1.5 milyona kadar araçlar 50-300bin tl civarında fazla fiyatlanıyor. faiz oranlarıyla beraber piyasadan çekilen sansarlar, ne paralar kazanmış. vergisiz, masrafsız. ulan yatacak yeriniz yok. savaş döneminde yağ stoğu yapan karaborsacılardan farkınız yok. umarım mehmet ve gaye vergi dairelerine inceleme emri verir de geriye dönük ebenizi skerler.
arabasının değeri arttığı için sevinen maldır. şahsen, arabamın değeri düşsün, alım gücüm yükselsin isterim. abartmıyorum, aldığım aracın fiyatı yarısına düşsün, verdiğim yuzbinlerce lira boşa gitsin üzülmem. yeter ki, araçlar bir lüks tüketim malı olmasın, aracına göre ortalama bir yıllık gelirle yeni bir otomobil alabilelim. altı üstü ulaşım sağlıyoruz. -
aracını satanların indirim yapmamakta direnmesini anlayamıyorum.1m bölgesindeki araçlara en az 500k indirim gelmeden bu piyasa canlanmaz.
-
2015 model otomatik accent blue mode plus aracımı satıyorum ilgilenen suserler yeşil yakabilir…
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap