• yönetmenliğini eldar aleksandroviç ryazanov'un yaptığı, sovyet sinemasının şüphesiz en nadide eserlerinden birisidir. her yılbaşında rus televizyonlarında gösterilir. romantik, sempatik ve bir o kadar da drama yüklü bir filmdir. film sovyet dönemi leonid brejnev mimarisine yapılan iğnelemeyle başlar. her şehirde aynı mimaride binalar, aynı isimde cadde ve sokaklar ve aynı mobilyalarla tek tip bir yaşam eleştirilir ama yaşanan aşkların ve kişiliklerin zenginliği de eleştirilen tek düzelikten yeşermiştir.
    öyle ki filmi izlerken ne zhenya'dan taraf olabilirsiniz ne nadya'dan, ne ippolit’ten ne de galya’dan. film bu zenginliği ile bir çok sovyet filmi gibi tekrar tekrar bıkmadan izlenebilen bir yılbaşı filmi olmuştur. izlenmesi şiddetle tavsiye edilir. devam filmi de çekilmiştir ama her devam filmi gibi sevenlerini hüsrana uğratmıştır.
  • rusça- ironiden anlamayan nesle aşina değiliz
  • uzun zamandır elimde olan bu filmi özellikle yılbaşında izlemek için saklıyordum. (milyonlarca slav yanılıyor olamaz değil mi) fakat teknik aksaklıklar nedeniyle 1 ocakta izlemek nasip oldu. filmin başında aslında sosyalizm eleştirisi olarak algılanan unsurlar, aynı binalar aynı semt isimleri ve tekdüze yaşam ile ilgili söylenen şeylerin film biterken verilen mesajla aslında öyle olmadığı anlaşılıyor. neresinden bakarsanız bakın filmin sonu mutlu bir şekilde bitmekte ve esas adamımız zhenya hayatı boyunca uğraşıp bulamadığı gerçek aşkı bu tesadüfler zinciri neticesinde bulur. yani işler hiç o kadar tek düze değildir. tek düze olarak gözüken şeyler bile bir şekilde hayatınızı değiştirebilir gibi bir mesaja sahiptir bu film sanırım bu yüzden de sovyet makasından kurtulmuştur. bir de film iki parçadan oluşmakta ve toplam üç saat on dakika kadar bir süresi vardır. zhenya'nın sarhoş olduğu sahneler çok eğlencelidir.
  • post sovyet dünyanın bizim hababam sınıfı falan gibi tekrar tekerar yayınlanan ve her defasında milyonlarca izleyici bulan bir eldar ryazanov filmi. başlığı "kaderin cilvesi ya da sıhhatler olsun" diye türkçeleştirebilir. hakikaten çok komik filmdir. hakkındaki fikipedya girdidsi bolca spoiler içermektedir: http://en.wikipedia.org/wiki/irony_of_fate
  • sıcacık bir sovyet filmi olmakla birlikte evlerin benzerliğine (özellikle filmin başındaki çizgi animasyonlarla) açıktan çok ciddi bir eleştiri vardır ki iktidara yönelik böyle bir eleştirel film şu an türkiyede yapılamamaktadır. filmde geçen moskova ve leningrad'taki evler moskova'nın güneybatısında yugo zapadnaya metro istasyonunun hemen yanında bulunmaktadır ve iki evin kapısında filmin çekildiği yer olduklarını belirten bir yazı bulunmaktadır.
  • türkçe ismi; 'kaderin cilvesi' ya da 'sıhhatler olsun' olan film.

    1975 yapımı bir sovyet filmi. film artı rusça konuşan ülkelerde kült olmuş. - bir nevi rusya'nın tosun paşa'sı hababam sınıfı gibi - özellikle filmde yeni yılda geçtiği için her yeni yıla girişti rus kanallarında yayınlanıyormuş. hatta 2000'li yıllarda tekrar çekimi yapılmış.

    film otoriter denilen sovyet zamanlarında çekilmiş olsa dahi rejimin aynılaştırmasına dair eleştiler vardır. ( özellikle o baştaki tüyle m dünyaya komünizmin gelişini anlatırken evleri kullanmaları vs. )

    çocukken babamla izlemiştim daha sonra bulamamıştım bu filmi sevgili okulumuzun kütüphanesinde buldum, merak ederseniz siz de bulup izleyebilirsiniz. bence hoş bir film.

    filmin konusu da az biraz şöyle;

    sovyetler her yerde aynı tarz evler yapıp cadde ve sokaklara aynı adları vermiştir. karakterimiz ise zhenya arkadaşlarıyla her yılbaşı günü saunaya gider ama bu sefer içkiyi fazla kaçırır ve yanlışlıkla bir arkadaşının yerine leningrad uçağına biner ve leningrad'a gider. sarhoş olduğu için farkında değildir olanların. ev adresini taksiye söyler ve taksi onu evine bırakır. eve gider ve çoğu mobilya dahi aynıdır. tam yatmışken yatağa sarhoş bir halde ev sahibesi nadya gelir ve olaylar başlar.
  • hangi rus'a bahsetseniz en az yüz defa izledim bu filmi tepkisini verirler. güzel bir klasiktir. vakti zamanında imdb listesinde ilk 50'de kendisine sağlam bir yer bulmuşken imdb'nin gişe hasıtlatı gibi etkenleri de dahil etmesiyle 250'lik listeden düşmüştür. ancak bu filmin güzelliğini etkilemez. gereksiz detaydır.
  • --- spoiler ---

    ippolit gibi çoğu rusu cebinden çıkaracak bir delikanlının ne idüğü belirsiz sarhoş bir levent kırca tarafından bozuk para gibi harcanmasını işleyen filmdir. nadya gibi tek gecede tav olacak bir kadın seni hak etmiyordu ippolit, gene de sürekli kapısını çaldın nadya'nın belli ki çok seviyordun, kıskançtın ama olsun bu ne kadar sevdiğini gösteriyordu. bunu anlamayıp üstünü 1 saatte çizen nadya utansın.
    --- spoiler ---

    tanım: güzel bir sovyet filmidir, genel kültürünüz yüksek ve ingilizcenize güveniyorsanız kız arkadaşınızla izleyiniz efenim... ya da rusçanız varsa bir rus ile yılbaşında da izleyebilirsiniz, gürcü arkadaşımdan duyduğuma bu film post-sovyet ülkelerinde çok seviliyormuş.
  • şunun şurasında birşey kalmadı yeni yıla, o yüzden ağzımızla içmeliyiz.
    https://www.youtube.com/watch?v=39a0e6jqipg
  • günün anlam ve önemine binaen "sıhhatler olsun". eskimeyen film.

    https://youtu.be/lvpmznrimks?t=2974
hesabın var mı? giriş yap