• bir çok insan tarafından kirlilik olarak kabul edilmiyo bile

    ben en azından bi çok kere izah etmeye çalıştım yok olmadı. olamadı. anlatamadım.

    beni rahatsız ediyo kardeşim. baksana akşamın bi vakti gökyüzü gün gibi. olur mu böyle.

    ışık kirliliği yüzünden zifiri karanlık yaşamaz olduk. yıldız görünmüyo artık. biraz daha kassalar ay bile görünmeyecek nerdeyse.
  • bazı zamanlar sirius'u bile doğru düzgün görememeye sebep olacak seviyelere ulaşmıştır. bu kirlilikten dolayı biz sirius'u göremiyoruz; ama sirius'ta yaşayanlar varsa bizim evrene yaydığımız o ışık kirliliğini görüyordur. görülmeyecek gibi de değil zaten.
  • ışık kirliliği, yanlış yerde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve yanlış zamanda ışık kullanılmasıdır.

    günümüzden 100 yıldan biraz daha uzun bir süre önce, herhangi büyük bir şehirde dahi gece dışarıda yürürken samanyolu galaksisi'ni gökyüzünde görebilirdiniz. van gogh gibi ilham veren sanatçılar veya holst gibi müzik bestecileri ya da shakespeare gibi yazarlar açısından gece gökyüzünde binlerce yıldız görmek günlük hayatın doğal bir parçasıydı. ve bu gözlemlerin ilham özelliğinden her biri fazlasıyla yaralanabilmiştir.

    yanlış biçimde gerçekleştirilen aydınlatma, gece gökyüzünün rengini ve kontrastını değiştirir, doğal yıldız ışığının görünmesini engeller ve çevreyi, enerji kaynaklarını, vahşi yaşamı, insanları ve astronomi araştırmalarını etkileyen sirkadiyen ritimleri bozar. her yıl yapay ışığa olan talebin artmasına bağlı olarak ışık kirliliğinin yarattığı tehdit de artmaya devam etmektedir.

    başlıca nedenleri:
    yapay dış mekan ışıklarının gerekli olmayan zaman ve mekanlarda kullanılmasıdır. kötü tasarlanmış konut, ticari ve endüstriyel dış mekan aydınlatmaları da ışık kirliliğine önemli ölçüde neden olmaktadır.

    koruması bulunmayan aydınlatma armatürleri sağladıkları aydınlatmanın neredeyse %50’sinden fazlasını gökyüzüne veya yanlara doğru yaymaktadır. pek çok durumda, yayılan ışığın sadece %40’ı gerçekten hedeflenen bölgeyi aydınlatabilmektedir. bu kötü tasarımlar nedeniyle dış mekan aydınlatmasının yaklaşık %30’unun boşa harcandığı tahmin edilmektedir.

    ışık kirliliğinin ölçülmesi karmaşık bir işlemdir, çünkü doğal atmosfer parlama ve dağınık ışık nedeniyle aslında tamamen karanlık değildir. doğru bir ölçüm elde etmek için bilim insanları, ışık kaynaklarının sayısını ve yoğunluğunu belirlemek ve geceleri toplam gökyüzü parlaklığını hesaplamak için geceleri dünyanın uydu görüntülerini kullanmaktadırlar.

    amatör ve profesyonel astronomlar, gök parlaklığını ölçen bir el cihazı olan gökyüzü kalite metresini (sky quality meter) kullanabilmektedirler. dark sky meter ve loss of the night gibi mobil uygulamalar ise hepimizin ışık kirliliğini kontrol edebileceğimiz uygulamalardır.

    ışık kirliliğini ölçmenin diğer bir yolu ise gözlemlenebilir standartlar sağlayarak gökyüzü kalitesini ölçen dokuz seviyeli bir derecelendirme sistemi olan bortle ölçeğidir. amatör gökbilimci olan john e. bortle, 2001 yılında derecelendirme sistemini amatör gökbilimcilerin bir gözlem yerinin karanlığını değerlendirmelerine yardımcı olmak için tasarlamıştır.

    ışık kirliliği her yıl atmosfere ciddi miktarda sera gazı salınımına neden olmakta ve 12 milyon tondan fazla karbondioksit salınımının kaynağı haline gelmektedir.

    harcanan ışığın ürettiği karbondioksiti absorbe etmek için yaklaşık 702 milyon ağaca ihtiyaç olduğu göz önüne alındığında bu olayın ne gibi durumlar yarattığı daha iyi anlaşılmaktadır.

    ışık kirliliği diğer kirlilik türlerine de neden olabilmektedir.2010 ulusal okyanus ve atmosfer birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ışık kirliliği, geceleri havayı temizleyen doğal olarak oluşan bir süreci baskılayarak dolaylı olarak da hava kirliliğini artırıyor.

    bir nitrojen oksit biçimi olan nitrat radikali, geceleri araç ve fabrika emisyonlarını parçalamaktadır. gece gerçekleşen bu durum, emisyonların duman, ozon kirliliği veya diğer zararlı tahriş edici maddeler haline gelmelerini önlemektedir. süreç sadece geceleri gerçekleşir. zira güneş ışığı nitrat radikalini yok eder. ancak, binalardan, arabalardan ve sokak lambalarından gelen yapay ışıklar, güneş ışığından 10.000 kat daha kısık olsa da nitrat radikalini de etkiler ve temizleme işlemini %7 yavaşlatır. yapay ışık aynı zamanda ozon tabakası için zararlı kimyasalları %5 arttırmaktadır.

    yaşadığımız şehirlerde, gökyüzündeki muhteşem yıldızlardan ve gezegenlerden mahrum kalmanın burukluğunun yanında görüldüğü gibi birçok çevre etkisi de yaratmaktadır. yaşadığınız şehirler en iyi ihtimalle beşinci sınıfta yer almaktadır. bu da asla gökyüzünü gözlemleyebilmemiz için yeterli değildir. buradaki haritadan bulunduğunuz bölgede size en yakın gökyüzü gözlemi yapabileceğiniz yerlere ulaşabilirsiniz. türkiye'de en iyi gözlem yapabileceğiniz yerler ikinci sınıfta yer almaktadır. denizin ortasında, karadan epey uzaklaşırsanız belki birinci sınıfa erişebilirsiniz.

    ışık kirliliği haritası

    21-22 nisan'da gerçekleşecek lyrid meteor yağmurunu gözlemlemek için şimdiden kendinize karanlık bir alan belirleyebilirsiniz.

    ve mutlaka samanyolu galaksisi'ni gözlemlemeyi ihmal etmeyin. ne kadar muhteşem bir galaksinin içinde var olduğumuza şahit oldukça ondan büyülenmemek elde değil.

    samanyolu doğuş saatleri için
  • her kirlilik gibi canlı yaşamına da etkisi olan önemli bir kirliliktir..

    ışık kirliliğinin olduğu yerlerden kaçma olasılığım yoksa loss of the night programı ile takım yıldızların yerini bulup herhangi bir göktaşı yağmurunu izlemeyi deniyorum..
    ışık kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde zaten gözlem yapmak berbat bir şey*..
    mimari aydınlatma tasarımı dergisi'nin şu sayfasına göz atabilirsiniz..
    aylar önce eklemiştim buraya, link çalışır mı bilemiyorum.. https://issuu.com/pldturkiye

    sadece astronomları değil esasında canlıları da etkileyen bu kirlilik, kuşların göç yollarını karıştırmalarına neden olan ve insan psikolojisi üzerine de etkisi bulunan bir kirliliktir..
    http://www.isikkirliligi.org/…liligi-ve-dogal-yasam

    özellikle kutup bölgelerinde yaşayanlarda görülen insomnia'da sürekli güneş ışığına maruz kalma sonucu uyku bozuklukları da görülmektedir..
    http://www.hastaliktavesaglikta.com/…kusuzluk).html

    bu da dünya üzerindeki ışık kirliliği haritası; light pollution map..
    doğayı ve gökyüzünü kirletmeyecek tasarımlar yapılabilir, yeter ki isteyin!
  • insanların, hayvanların, böceklerin davranışlarını etkiliyor.
    her yıl yalnızca amerika'da dört milyon kuş, ışıkları yanan gökdelenlere çarptığı için ölüyor..
    bizde de caretta carettalar ışıklı kıyılara gelmekten korktukları için yavrulayamıyorlar..
    kaliforniya'da da deniz aslanları aynı durumu yaşıyor..
    gece güvelerinin polen taşıma özelliği de bitiyor. çünkü ışık güvelerin yön bulma yeteneğini bozuyor.
    geceyi aydınlatarak iyi mi yaptı insan evladı acaba :( gece şimdi küsursuz mu oldu?
    insan olarak geceden mahrum kalarak psikolojimizi ne tür bir zarara uğratıyoruz bunu biliyor muyuz? grondyekgjs sendromu falan mı diyeceğiz buna 100 yıl sonra? doktorlar gece ışıksız kalman lazım diye teşhis mi koyacaklar?
    fazla ışığa maruz kaldığı için hasta olmuş mu diyecekler?

    samanyolunu göremiyoruz artık. gece kuşları gündüz de ötüyor artık..
  • ışık kirliliğinin önüne geçilmesindeki en önemli sorun bu kirlilikten haberdar olmayan çok fazla kişinin olmasıdır. şimdi önce ışık kirliliğinin doğurduğu önemli zararlardan ardından da bu kirliliğe sebep olan faktörlerden bahsedeceğim.

    ışık kirliliğinin sonuçları:
    - göçmen kuşlar gök delenlerin yaydığı ışıkların yarattığı etkiye kapılıp bu ışıkların çevresinde dönmeye başlarlar. bazen bu dönüşte yorulup düşerek bazense çarparak ölürler. bunun en acı örneklerinde biri 7 ekim
    1954’de georgia’da warner robins
    havaalanında 50.000 kuşun bu şekilde ölmesidir. ,(aynı şekilde 1981’de amerika-
    kingston’da ontorio’s hydro lennox
    generating istasyonunda 10.000 den fazla kuş bu şekilde yaşamını yitirmiştir.)
    - yumurtadan çıkan caretta carettalar doğal şartlarda deniz, parlak ve aydınlık olacağı için aydınığa yönelirlerken insanların deniz kenarında yarattığı yapay kirlilik sebebiyle yapay kirliliği yönelir ve denizden uzaklaşıp ölürler.
    -ışık kirliliği sonucu bazı böcekler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken bazı böcekler de kontrolsüz çoğalır.

    ışık kirliliğinin nedenleri:
    - gece aydınlatmaları ve tarihi eser aydınlatmalarının doğru açı ve saate bağlı olarak uygun miktarda yapılmamaları.
    - gece evlerde ve iş yerlerinde gereksiz ışık kullanımı.

    aydınlatma cihazları seçilir ve yerleştirilirken dikkat edilmesi gerekenler:
    işık aydınlatılacak bölge sınırlarının dışına taşmamalıdır. ışığın tümünün ya da bir kısmının gökyüzünü dönük olup göğü aydınlatması hem enerji israfı hem doğrudan ışık kirliliği yaratır. aydınlatma kaynakları seçilirken, ışık spekturumunda görülmeyen bölgede yer alan ışıkların -kızılötesi ve morötesi gibi- filtrelendiği ışık kaynakların seçilmesi hem enerji tasarrufu hem de ışık kirliliğini önlemeye bir katkı sağlar. ayrıca mümkün olduğunca monokromatik yani tek renkli aydınlatma kaynakları kullanılmalıdır.

    ek: kuş ölümlerine ait haberler :
    demircioğlu nalan ve yılmaz hasan, "işık kirliliği , ortaya çıkardığı sorunlar ve çözüm önerileri", atatürk üniv. ziraat fak. derg., 2005, s.119, https://www.google.com/…ovvaw15nhk1vr5ermlvry0ldz_o
  • hakkında şöyle bir fotoğraf projesi yapılmıştır.
    thierry cohen dünyanın ıssız yerlerinde çektiği fotoğrafları şehir manzaralarıyla birleştirerek ışık kirliliği yüzünden neleri kaçırdığımızı çok güzel göstermiştir.
  • dün bir iş için gittiğim manisa’nın demirci ilçesinden gece dönerken bir vadide eşimle durup izmir’de göremediğimiz içinde bulunduğunuz samanyolu galaksisinin kolunu ve etrafındaki diğer yıldızları sigara eşliğinde boynumuz tutulana kadar ve yoldan geçip anlık olarak ortalığı farları ile aydınlatan arabaları kalaylayarak seyrettik.ne kadar özlemişiz anlatamam.iki adet çok güzel meteor kaymasına da şahit olduk muhteşemdi.
  • şehrin yıldızlarının baş düşmanı.
hesabın var mı? giriş yap