• yakisikli turkler, ayrica osmanli imparatorlugunun son demlerinde ortaya cikmis orgutun adi, bu insanlar fransiz kulturunun etkisinde kalip kendi caplarinda eglenmislerdir, napmislardir imparatorlugun amina koyup siktir olup gitmislerdir.
  • ittihat ve terakki partisinin tabani gibidir bu adamalar, enver pasa falan hep bu gruptan idi.
  • ne kadar ugrassalar da mustafa kemal ataturku kendi iclerine cekememislerdir.
  • egos baba hayratı sayesinde saçlarına şekil veren, böylece üzerlerindeki ezikliği atabilen ve dış görünüşlerindeki atılımdan dolayı kazandıkları özgüvenle osmanlı devleti'ni yönetmeye aday olan örgüt mensupları.
    sonraki yıllarda çoğu hayata saçları dökük veda etmiştir.
  • siyaset bilimi jargonuna soktuğumuz ender terimlerden birisidir ve çivisi çıkmış, kilitlenmiş köhnemiş yönetimlere karşı direnen muhalifler anlamında kullanılır. örneğin portekiz jöntürkleri (burada bitişik yazılıyor)
  • sürekli genç osmanlılar'la karıştırılan fakat onlardan daha sonraki bir dönemde (ittihad-i osmani ve ittihat ve terakki dönemi bu - yaklaşık 1890lardan 1918 sonuna kadar) yaşamış bir gruptur genç türkler.

    tarihçiler diyor ki genç osmanlılar'a göre daha tutarsız bir siyasi çizgileri olan bu arkadaşlar kimi zaman liberal kimi zaman kapitalist kimi zaman gelenekçi, kimi zaman sultancı kimi zaman sultana karşı, kimi zaman pantürkist* kimi zaman osmanlıcı... gibi tutumlarla genç osmanlılar'ın 'gelenekçi ve osmanlıcı'* tavrından uzaktadırlar.

    gerçi ben de kendilerini genç osmanlılar ile aynı grup sanmakta idim ve fakat tarih sınavında karşıma çıkan 'genç türkler ve genç osmanlılar arasındaki benzerlik ve farklılıklar' temalı soru bana sınav esnasında olayı engin tarih bilgimle mantık süzgecinden geçirmeme (atmasyon kabiliyeti diyenler de var sanırım) vesile oldu ve yaptığım çıkarımların bir kısmı yanlış olsa da (ama büyük kısmı doğru) öğrendim ki yurt dışında yetişip avrupa kültürü öğrenmeleri, almanya'yı idol görmeleri, meclis kurmaları, anayasa çıkarttırmaları (1876-genç osmanlılar ve 1908-genç türkler) ve de sultanı reform yapmaya zorlamaları kısmı gerçekten de bu iki grubun ortak özelliğiymiş. genç türklerin genç osmanlıların devamı niteliğinde olduğunu düşünenler de olmakla birlikte namık kemal genç osmanlı sayılırken enver paşa genç türk kabul edilmekteymiş.
  • osmanlı'nın parcalanmasından sonra bunlardan bazılarının abdülhamit'in mezarı basına giderek, "biz ne yaptık" diye ağladıkları söylenir..
hesabın var mı? giriş yap