• deneyen biri olarak kişisel deneyimlerimi aktarayım:

    ister prefabrik, ister yaşam koyterneri (konteyner ev), ister ahşap olsun:

    - en az 2 cephe penceresi boydan cam olacak bu şekilde olmazsa kümes gibi duruyor, büyük camlarla modern ve ışıl ışıl.
    - konteynerler temele ihtiyaç duymuyor, genelde beton kazıkların üzerine oturtuluyor, kazık sayısı çok olmazsa yürürken zıplıyor.
    - kazıklar üzerinde duran koynerin altı boş olursa ısınma problemi olur kenarları örme taş - tuğla v.s ile kapatılmalı.
    - dış kaplamada en azından giriş kısmı ahşap olursa daha şık durur, diğer türlü şantiye konteyneri gibi görünüyor.
    - tuvalet duş olayı için belirlenen duvara 1 kapı daha açıp ekleme seyyar kabin yapabilirsiniz ancak sağlıklı olmayacaktır. proje aşamasında onu da konteynerdan yaptırıp ana konteynera(ya da tipi ne ise) sabitletebilirsiniz.
    -çatı kısmı genelde düz oluyor, kesinlikle eğimli yaptırılmalı, mümkünse 2 akarlı ve oluk-gider olmayacaksa saçaklı olmalı.
    -veranda - sundurma-iç dekorasyon olayına girmiyorum zevke ve bütçeye göre değişir.
    bonus : kapı önünde en az 12m2 (2 halı büyüklüğünde) serme çim olsun.

    aklıma geldikçe eklerim.
  • konteyner geçici konut olarak tanımlandığı için imar mevzuatında yeri farklı. imarı olmayan alanlarda bile %2.5'u geçmeyecek biçimde kullanılabiliyordu en son araştırdığımda. yani bir dönüm toprağınız varsa 25 m2 hakkınız var. buraya kadar kolay.

    iş su ve elektrik almaya gelince iş biraz zorlaşıyor. yola sınırınız yoksa elektrik işi zor. güneş panellerine yatırım yapmalısınız. şebekeden çekme izniniz varsa parselinizden ulusal ağa ulaşım için gerekli direk-tel vb sizden talep ediliyor.

    su için de dsi'ye başvurup artezyen açma ruhsatı edinmelisiniz.

    kanalizasyon bağlantınız olmadığı için foseptik çukuru veya tank arasında tercih yapmalısınız. ikisinin de avantaj ve dezavantajları var.

    çok önemli bir şey de şu: parselinizin çevre güvenliği tam olmalı. mevsimlik kullanacaksanız, mevsim dışında çoban-avcı-hırsız gözünüz gibi baktığınız konteyner evinizi ve toprağınızı yağmalar; içine eder mecazi ve gerçek anlamında. (örneğin yetiştirdiğiniz ağacı kesip ısınmak için verandanızda veya içerde yakabilirler. yapar bunu birileri en geç iki yıl içinde) bir dönüm arazinin çevre güvenliği (dikenli tel değil; beton duvar + sabit çit olacak) için de para saçmanız gerekiyor.

    yani kısaca; konteyner kolay ve ucuz; ancak orada yaşamayı sağlayacak takviye faaliyetler zahmetli ve pahalı. ama eminim ki her şey hallolduktan sonra vereceği keyif buna değecektir.
  • öncesinde belediye işlemleri biraz yorar. ancak her şey bittikten sonra oturup çayınızı ya da biranızı içerken tüm yorgunluğunuz geçer.
    konev

    elimden geldiğince süreci paylaşmaya çalışmıştım. düşünen varsa belki faydası olur.
    şöyle bırakayım; bıraktım
  • hazir bir sekilde satin alarak tecrube ettigim yapi.
    konteyner 8 metre boyunda, 3 metre eninde ve 1 oda 1 salondan olusuyor. odanin eni 2.60m. odadan cikinca sagdaki duvar 2 m mutfak tan olusuyor hemen karsisi da 2 m tuvalet. tuvalet ile mutfagin arasi ise salona cikan hol. salon da konteynerin kalan uzunlugu 3.40 m’ den olusuyor. 2 m lik cift acilir cam bir kapisi var. ayrica odada 1,5 m. lik bir cam var.
    konteynerin disi ahsap degil ama ahsap gorunumlu laminant kapli. orjinal ahsap her sene bakim gerektiren ve daha pahali bir malzeme oldugu icin tercih etmedik.
    veranda olarak da onune gene 3*8 lik yerden 15 cm yuksekliginde bir alan olusturduk. ustunu kutahya seramigin ahsap gorunumlu teras serisi seramigi ile kapladik. konteynerin iki tarafina 3 seneye evi saracak sarmasikli begonvil ve yaseminler ektik.
    gunesten korunmak icin konteynere 6 metre genisliginde bir tente taktirdik.
    evin cevresine de 500 m cim alan yaptik. ev ve teras tamamen bu yesil cim alanin ortasinda gozukuyor. cim oldugu icin tabi otomatik sulama sistemi de dosetmek zorunda kaldik.
    bahcemiz iki kattan olusuyor. konteynerin bulundugu alanin hemen ust katinda 12 adet meyve agaci var. cim alanin bitiminde ise asmalarin altinda bir cardak ve cardagin hemen yaninda yaklasik 130 m bir sebze ekim alani biraktik.
    henuz evde kalmadik. cok yeni bitti ama bakmaya doyamiyorum. simdiye kadar emek harcadigima en cok degen ve sahip oldugum en heyecan verici sey bu konteyner ev oldu diye dusunuyorum.
  • japonya'nin chiba kentinde bulunan konteyner oteli gordukten sonra cok aklima yatan bir fikir.

    bu otelde oldugu gibi 2 konteyneri ust uste koyup 2 katli yapmasi da guzel olur.

    casual resort coff ichinomiya

    dis gorunus

    ic gorunus
  • great design yeni zelanda'nin konusu olmuş bir örnek icin;
    https://i.stuff.co.nz/…happened-to-these-homeowners

    az önce bolümü izledim ve inşaatı yapan ailenin babası mimar olmasına rağmen; adam sürüyle teknik hesap hatası, stratejik yanlışlar, maliyet hesabı hatalarıyla birlikte, 450 bin usd tutması gereken evi, 20 ayda 900 küsur bin dolara malederek anca bu hale getirebildi. ki maliyeti kısmak için dış cephe izolasyonu filan çıkarıldı projeden bi noktada (125 k tutacaktı sadece o kısım yoksa. ki çok büyük bir hatadır konteynirda yaşayacak biri için dış cephe izolasyonundan vazgeçmek)

    büyük ve benim için eski bir fantezi olmakla beraber; izinleri, altyapısı, ekstra karkas destekleri (celik olmali) ve izolasyon konuları sebebiyle oldukça sorunlu ve maliyetli hale gelebilen yapılar bunlar. özellikle metraj büyüdükçe...

    tüm bunları bi yana bırakırsak, o hafif endüstriyel, bi gıdım pastoral tasarım tadını da başka yapılardan alamıyorum öte yandan.
    özellikle adam kalkin tasarımlarına götüm düşüyor. evet
    https://www.google.com/…ahqaaaaaqbq&biw=412&bih=758

    çok zengin olsam, nepnet bunda yaşardım. jeepimi, motorlarımı salona sokmacali filan şekilde
  • reklam alanına dönmüş başlık. adamlar 50-60 m2 konteynere 150-200k para istiyorlar dalga geçer gibi. netflix belgesellerinde olduğu gibi kendin yapmaya kalkarsan 40 hc konteynerler adamını bulursan 10-12 arası temizinden bulunur. kesmesi biçmesi döşemesi kendi kendine ya da yardım alarak yapsan ortalama 25k masraf olur en fazla. 40 lık konteyner 25 m2 olur ki 4 konteyner ile oturulabilir çok güzel ev yapılır. o da en fazla 100k tutar. dolar 4 tl'den 5.5'a çıktı diye 60k'lık evi 160k'ya çıkaran çakallara bulaşmadan kendiniz uğraşarak yapın evinizi. sonuçta hobi bu iş.
  • artık ciddi ciddi yapmayı düşündüğüm evdir. projesine başlıyorum.

    başlangıç olarak böyle bir şey yapmayı düşünüyorum. bir kaç yaz bununla idare edeceğim.
    sadece hurda bir römort bularak eline canavar'ı alacaksın. kesip biçeceksin sonrasında sadece yalıtım, kaplama ve işin görsek kısmı kalıyor.

    şehir merkezinden biraz uzakta hobi bahçesi edineceğim. bahçe'ye de böyle bir şey yakışır. yardımsız yapılabilir ama maliyeti biraz yükselir.

    hızımı alamayıp artık evimi komple bu tarz birşey haline getireceğim. (bundan sonrasına yardım gerekli tabi ki)
    kalaabalık mı olduk? hooop çözüm basit.

    neyse gerçek hayata dönelim.

    *öncelikle uygun ve güzel araziyi buluyorsunuz.
    *size uygun konteynerı seçiyorsunuz. muhtemelen nakliye konteynerı olur. boyutlarının belirli uluslararası standartlara göre yapılmıştır ve projenizi bu kasaya göre şekillendirebilirsiniz. cam, kapı ve pencere boyutlarını proje aşasında belirlemeniz gerekmektedir.
    *belediye danışılarak gerekli izinlerin konuşulup belgelendirilmesi. (ama siz tanışanacak bir yapı kurduğunuz için pek sorun olmaz gibi.)
    *yardımcı görsel ve projeye sadık kalmaya özen gösterin.
    *demir konteynerı kesip biçmek zor olacağı için bu işin zorluklarını tasarım aşamasında belirleyin ve boşuna malzeme kesimi yapmayın.
    *aldığınız konteyner muhtemelen sadece demir olacaktır. ilave yalıtım için dış ve iç kaplama yapabilirsiniz.
    *dış görsel için dekorasyoncu gezip istediğiniz görünümü kazandırabilirsiniz.
    *iç dekor için yine aynı şekilde büyük bir ar-ge çalışması gerektirir.
    *enerji için güneş paneli veya jenaratör+akü kullanabilirsiniz.
    *tuvalet için seyyar tuvalet.
    *su için üst kata uygun hacimde bir su deposu.
    *evet rahatınıza bakabilirsiniz artık.
  • pinterest üzerinde başlı başına bir derya deniz kaynak olan, kişiyi ev sahibi yapmanın en yaratıcı yollarını bulduran uğraştır.
  • malzemeler:
    1 adet konteyner
    1 adet kendinize ait tarla yada arsa tapusu
    1 adet resim (konteynerin)
    tüm malzemeleri kulak memesi kıvamına gelene kadar e-devlet içinde 5 dakika kadar karıştırıyorsunuz. ve imar barışı nız hazır
hesabın var mı? giriş yap