maldivler
-
en yüksek noktası 2.4 metre ile wilingili adasındaki addu atolu noktasıdır. o yüzden maldivlerde dağcılık pek gelişmemiştir.
-
gidip gördükten sonra "normal dünya" ya adapte olmanın çok zor olduğu masal ülkesi. orta gelir düzeyindeki her birey için biraz fedâkarlıkla gidilebilecek pahalılıktadır, öyle abartılacak bir durum yoktur yani. qatar airways değil de emirates tercih edilmelidir. şartlar biraz zorlanıp mutlaka water villa 'da kalınmalıdır. kesinlikle çok iyi bir sualtı fotoğraf makinesi götürülmelidir, aksi takdirde benim gibi günlerce başınızı vuracak yer ararsınız döndükten sonra.
water villa'nızın hemen önünde şnorkelinizle okyanus dibindeki rengârenk canlıları seyrederken yanınızdan saatte 30 km. hızla yavru köpek balığı geçebilir, korkmayın zararsızdırlar.
edit: yemekleri, tüm balıklar dahil yenmiyor. hemen tüm asya ülkelerinde olduğu gibi baharat kullanma özürlüler, her boka basıyolar baharatı, basıyolar baharatı yenilmez hale getiriyorlar. spagetti ve pizza can dostunuz oluyor. -
en yüksek noktası 2.5 metre ve ortalama olarak 1.5 metre yüksekliğindeki bir yerleşim yeri olduğundan küresel ısınmadan en köklü etkilenecek yerlerin başında geliyor. öyle ki ikinci bir atlantis vakası yaşanabilir. bu yüzden ölmeden önce görülmesi gerektiğini düşünenler emekliliklerini beklerler ise belki geç kalabilirler.
-
nüfusunun %100'ü müslüman olan ülke.
ilkokullarda arapça, kuran ve ingilizce öğretiyorlar.
eğitim parasız ve en boktan köyde bile son derece güzel okulları var.
adalardan oluşan bir ülke olmasına rağmen halkı iyi denizci değil.
iki tekneyi birbirine borda etmeyi bile beceremiyorlar.
fakirler. o kadar güzel ülkeleri var, ama maalesef eski bir ingiliz sömürgesi olarak turizm gelirlerini de
global otel zincirlerine kaptırmış durumdalar.
ülkede su dahil her şey ithal.
yerli halk bütün gün kafası güzel dolanıyor. genellikle iyi niyetli temiz insanlar.
her şey çok yavaş.
olağanüstü bir doğa, gökyüzü, yıldızlar, deniz, resif, mercanlar sizi bekliyor.
ama bir maldivliye sorsanız orası dünyanın en sıkıcı yeri.
zira "abi yürüyecek yer bile yok" diyorlar.
denizbank reklam filmleri maldivler'de çekiliyormuş.
male'de ferrari var bi tane. artık hangi mal aldıysa... zira yürüyerek 10 dakikada biten bir ada.
male'den daha büyük addo ve laam diye iki adası veya şehri daha varmış, görmedim.
geçenlerde darbe olmuş. eski başbakanlarını çok seviyorlarmış. ama artık o yok.
belli ki adam belki de maldiv halkının iyiliği için bir şeyler yapmak istedi ve darbe geldi.
askeri hükümet yabancıların incil dağıttığını iddia ederek kontrolleri sıkılaştırmış.
asker dediysek 50 kişi. ben bu deniz ülkesinde topu topu iki savaş gemisi gördüm. onlar da bizim sahil güvenlikler gibi.
vizesiz kalış süresi türklere 3 ay değil, artık 30 gün. ama zaten 5 gün yeter de artar bile. -
küresel ısınmadan dolayı buzulların erimesi, suyun büzüşmesi gibi sebeplerden dolayı okyanus sürekli yükseliyor. ve bu yüzden yıllar geçtikçe suların yutmaya başladığı adalar. maldivler'in yerlisinin dediği; şu ana kadar kendisinin gözlemlediği 50 metre kadar sahil yok olmuş. ve buna önlem alınamıyor. bir başka adada japonya'nın da maddi desteğiyle biraz da olsa önlem alınmış ve dalgaların gelmesi engellenmiş. sular altında kalmasına engel olamayacak olsa da süreci geciktirecek.
devlet şimdi yapay bir ada yapmış, diğer adalardan daha yüksek ve milyarlarca dolara mal olmuş. başkentten male'den ilk etapta 30-40 bin kişi oraya yerleşmeye başlamış. önümüzdeki yıllarda da 60.000 kişi falan daha bekliyorlarmış. yapılan bu yapay adanın yok olma ihtimali 100 yıl kadar varmış. yani ne kadar geç olursa o kadar iyi mantığında ilerliyorlar. -
masmavi denizi ve huzur veren ortamıyla gidilmesi gereken yerler arasındadır.
-
fotoğraflarına baktıkça içim gidiyor, google image search'ten "maldives" yazıp siz de bu zevke ortak olabilirsiniz*
balayına gidilebilecek yerler listesinin en başına yazıyoruz kendisini. -
thy'nin 24 kasim 2012 itibariyle haftada 5 gun ucmaya baslayacagi cennet.
-
burada balayi icin 15 bin tl vermeye hazirlanan bi is arkadasim var.
"neden" dedim.*
"50 sene sonra maldivler diye bir yer olmayacak, adalar suya gomulup yok olacak." dedi.
"peki o zaman" dedim. -
para birimine rufiyaa denir. kurusuna ise laari derler, 100 laari = 1 rufiyaa eder.
bu paralar elinizde kalirsa kimse sizden geri almaz, adalarda genelde amerikan dolari gecer, euro pek sevilmez.
thy'nin yeni baslattigi direkt sefer haricinde emirates ve qatar havayollari yerine son derece dokuk olan sri lanka havayollari ile de gidilebilir, bu yontem mecera arayanlar icin sahanedir. havameydani sahanedir, okyanusun uzerinde adaya inis yaparsiniz, buradan deniz ucagi veya speedboat ile adaniza yolculanirsiniz. insanlari oldukca efendidir, siz kelek yapmadikca sizinle iyi gecinirler.
adalarda genelde hintli ve sri lankali'lilar calisir. adalarda icki serbesttir, baskent male'de yasaktir. hangi adaya giderseniz gidin ai paket almaya gerek yoktur, calisan birisi kafaya alinir, 1 dolar bahsise odaniza servis yaptirir, istediginiz seyi belese ayagina getirirsiniz. water bungalow'da da kalmaya gerek yoktur, onu da gerekirse el altindan ayarlarlar.
baskent male adasina bir turk konsoloslugu vardir, icinde turk yoktur.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap