• bu hatun cok iyi yaziyor, oyle boyle degil. benim kendisini okumaya baslamam hafiften bilimkurgumsu hikayeler yazdigi icin oldu ama simdi alisverise cikarken yazdigi listeyi bulsam okurum. birisinin margaret atwood okudugunu, sevdigini ogrenirsem 'aha bak muhabbet edilebilecek akilli biri cikti' diye seviniyorum. allah muhafaza birgun ya bir romanini film yapacaklar cok tutacak ya da daha kotusu nobel verecekler onune gelen okumasa bile "ay margiret cok guzel yaziyor" demeye baslayacak.

    entelektuel elitistligimi de yaptigima gore fulari cikarip yatayim saat gec olmus. maddaddam uclemesi pek guzel tamamlandi son kitapla beraber, fularli fularsiz herkese tavsiye ederim.
  • margaret atwood insanda gerceklik duygusu uyandiran has yazarlardan biri. yazmak – bir cok yazarin ve okuyucunun sandigi gibi - sadece cümle kurmaktan ibaret değildir. onun çok ötesinde bir şeydir. iyi bir kitabı koklayarak anlayabilirsin; eger burnuna belagat kokusu geliyorsa, at gitsin! samimiyet denen sey önemlidir.

    okuyucuya ruhunu açmayı başaracak kadar cesur yazar sayısı çok azdır, bu doğru. ama bu olamıyorsa bile, en azından samimiyetsizliği örtecek kadar yetenekli ve zeki olmak lazım, değil mi? dostoyevski mesela ilk gruba girerken, nabokov ancak ikinci gruba girebilir.

    atwood'u nereye koyacağımı bilemedim şimdi. herhalde kitabına göre muamele yapacağım, kedi gözü'nü ilk gruba, kör suikastçı'yı da ikinci gruba koyacağım. bilmem ki olur mu?
  • açlık grevinin 84. günündeki eğitimciler nuriye gülmen ve semih özakça’ya destek mesajı gönderen yazar, şair, eleştirmen.

    atwood’un mesajı şöyle:

    --- spoiler ---

    “gülmen ve özakça, olağanüstü hal kararnameleriyle kovulan 4 bin 811 akademisyen ve 40 bin öğretmenden ikisi.

    “bugün itibariyle 80 günden fazladır açlık grevindeler ve 22 mayıs 2017'de şafak baskınıyla, polis tarafından kapıları kırılarak tutuklandılar. ankara'da hapishanedeler.

    “artık adalet arzuları yüzünden hayatları tehlikede. nuriye gülmen ve semih özakça serbest bırakılmalı ve işlerine iade edilmelidir.

    “lütfen türkiye'de ifade özgürlüğünü ve demokrasiyi savunan herkesi destekleyin.”

    --- spoiler ---
  • en sevdiğim yazar/şairlerden biridir, ama the handmaid's tale diğer eserlerinin önüne fazlaca geçip onları gölgeledi sanırım. aslına bakılırsa handmaid's tale benim için en iyi eseri değil, çok fazla sembolizm, çok fazla aksiyon var, diğer eserlerindeki üstü kapalı mizah ve ince hüzün mevcut değil, böyle epik epik bir roman. kötüdür demiyorum da, margaret atwood'u tek başına temsil etmeye yetmiyor gibi diyorum. mesela bu bakımdan the blind assassin yazarın diğer boyutlarını da gösteren daha incelikli bir roman olsa da diziye, filme uyarlanmaya çok müsait olmadığı için geri planda kalmış olabilir. şiirleriyse sanırım iyice geri planda. şiirlerinde genelde gündelik hayattan, ölümden, doğadan bahseden sade, hüzünlü, melodik bir tarzı vardır. romanlarına kıyasla gündelik hayata biraz daha yakındır (belki mary oliver'a benzetebiliriz bu bakımdan.) örnek olması bakımından aşağıya the moment şiirini koyayım:

    the moment when, after many years
    of hard work and a long voyage
    you stand in the centre of your room,
    house, half-acre, square mile, island, country,
    knowing at last how you got there,
    and say, ı own this,

    is the same moment when the trees unloose
    their soft arms from around you,
    the birds take back their language,
    the cliffs fissure and collapse,
    the air moves back from you like a wave
    and you can't breathe.

    no, they whisper. you own nothing.
    you were a visitor, time after time
    climbing the hill, planting the flag, proclaiming.
    we never belonged to you.
    you never found us.
    it was always the other way round.
  • henüz yedi yaşındayken yazıp kukla tiyatrosunda sahnelediği ve fakat ağabeyi ve arkadaşları tarafından pek takdir edilmeyen oyununun baş kahramanı yalan söyleyen ve ceza olarak ay tarafından parçalanarak ölen bir devdir.
  • murathan mungan'ın son derlemesi kadınlığın 21 hikayesi'ndeki "tokalar" isimli öyküsü çok dikkat çekici; kişisel bir görüşe göre, bu kitabın en dikkat çekici hikayesi. ayrıca geçtiğimiz ay new york times'a orhan pamuk'un kar romanı hakkında ayrıntılı bir yazı yazmış ve pamuk'un türkiye'de bir rock yıldızı kadar ilgi gördüğünü iddia etmişir.
  • penelopiad eseri ile homer'ın the oddyssey destanını kadın bakış açısıyla yeniden yazıp, harika humourous öğelere bulamış yazar ve eleştirmen.
  • "longed for him. got him. shit."
  • her ne kadar tasvirlere bazı kitaplarında biraz fazlaca yer verse de, kör suikastçı'nın kurgusuyla ve türden türe atlayışıyla beni benden almış, antilop ve flurya'nın bildiğimiz distopyalara benzemeyen ve büyük ihtimalle ikinci,üçüncü kez okunduğunda daha da özümsenecek yapısı, kedi gözü'nün içe işleyen kelimeleri ile takip edilesi yazarlar arasında yerini almakta gecikmemiştir.

    yazarın 1963 yılından bir fotoğrafı: http://booklover.tumblr.com/…g-margaret-atwood-1963
  • hayran olduğum kanadalı yazar ve şairdir. the handmaid's tale romanı üzerine ödev hazırladığım ve

    "you fit into me
    like a hook into an eye
    a fish hook
    an open eye"

    dizelerinin sahibi mükemmel kadındır.
hesabın var mı? giriş yap