• metalografik numune hazırlamak, bir metali optik mikroskop veya bilimum elektron mikroskopları altında incelemeye girdiği vakit, sorunsuz olarak incelenebilir hale getirmek demektir. metalografik numune hazırlama, numuneyi zımparalama, parlatma ve dağlama işlemlerini kapsamaktadır. zımparalama işlemi, kalın taneli zımparalardan başlayarak en ince taneli zımparaya kadar numunenin yüzeyini mekanik olarak aşındırma ve yüzeyde oluşan aynı yöndeki çizikleri inceltme prensibine dayanır. en ince numaralı zımparada numune yüzeyi istenilen hassasiyete geldiği vakit, parlatma işlemine geçilir. her metalin kendine özgü bir parlatma sıvısı vardır ve parlatma dönen bir disk üzerindeki çuha vasıtası ile, parlatma sıvısı ve ek olarak kullanılan bilimum kimyasal sıvıların çuha üzerine dökülmesi ile yapılır. tıpkı parlatma sıvısı gibi her metal için kullanılan çuha da değişiklik göstermektedir. numune parlatma işleminden çıktığı vakit ayna gibi olmalıdır ve ışığa tuttuğunuzda dahi yüzeyinde herhangi bir çizik olmamalıdır. parlatma işleminden sonraki işlem dağlama işlemidir. dağlama işleminin amacı metalin içerisinde bulunan belli bir fazı yakarak, mikroskop altında fazları (yanan faz koyu renkte olacağından) ayırt edebilmektir. her metalin kendine özgü dağlayıcıları vardır. sözgelimi karbon çelikleri %2 nitrik asit - %98 saf su karışımı ile dağlanır. bazı metallerin metalografik numune hazırlama işlemi daha zordur. sözgelimi karbon çeliklerinin metalografik numune hazırlama işlemi diğerlerine göre nispeten daha kolayken, titanyum, takım çeliği, paslanmaz çelik ve bakır gibi metallerin metalografik numune hazırlama işlemleri daha fazla emek ister. çeşitli elektron mikroskoplarında incelenecek numunelerin hazırlanışı, basit bir optik mikroskopta incelenecek bir numuneye göre farklar göstermektedir.

    edit: yukarıda anlatılan özetin optik mikroskop altında incelenecek bir numune baz alınarak yazılmış olduğunu da belirtmiş olmak gerekir.
  • metalografi, özellikle labaratuvar çalışmalarında büyük feyz aldığım bir dersti. 1 günlük çalışmamı nedir, nasıldır diye merakı olanlar için kısaca açıklamak istiyorum;

    dağlama yöntemi ile al 7075 alaşımın iç yapısının incelenmesi:

    numune daha sonraki işlemlerde sağlıklı sonuçlar elde edebilmek için kollu makas ile kesilerek düzgün geometrik şekle getirildi.

    numunenin yüzeyi eğe yardımı ile düzgünleştirildi. sırası ile 240, 400, 600, 800 ve son olarak da 1200'lük zımparalarda yüzey pürüzlükleri alındı.

    daha sonra 4 mikronluk disk zımparalama makinesinde numunenin yüzeyi 5 veya 7 dakika kadar parlatıldı. sabunla yıkanıp alkol sıkıldıktan sonra kurutma makinası ile hızlıca kurutuldu.

    numunenin yüzeyinde herhangi bir çizik kalmadığından emin olduktan sonra kellers dağlayıcısının içerisinde 10 saniye tutuldu. ardından suya tutulup alkol sıkıldıktan sonra numunenin yüzeyi hızla kurutuldu.

    dağlayıcının içeriği:
    kellers : 0.5 ml hf + 1.5 hci
    2.5 hn 03 + 95 ml su

    son olarak malzeme mikroskopta incelenerek fotoğrafları çıkartıldı, tane boyutu ölçüm sonuçları ve faz hacim oranları bulundu.

    x100-1
    x100-2
    x400-1
    x400-2
  • bir istese rezil olduk. hiç metalografik numune'miz de yok..
  • muhendisligin akademik calismalar asamasinda en yorucu kismidir.

    metalografik numune hazirlamak, numuneyi daha iyi analiz edebilmek, verileri daha iyi yorumlayabilmek ve yuzeyi deforme etmeden uygun parlakliga ulasmak acisindan oldukca onemlidir.

    hazirlik asamasi en zor metal aluminyumdur. bilgi tabanli yaklasilmadigi ve ciddiye alinarak yapilmadiginda gunlerinizi alir ve istediginiz sonuca ulasamazsiniz. bunun yani sira asiri derecede sarf malzemesi tuketimi de yapmis olursunuz.

    bunun icin solusyon uretici firmalarin sitelerini ziyaret edip numunenizi nasil hazirlayacaginiz hakkinda bilgi alabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap