mide balonu
-
kontrollü kilo kaybetme programları içinde uygulaması kolay ve güvenli bir seçenek olan mide balonu, ülkemizde de endoskopistler tarafından güvenle uygulanmaktadır. mide balonu uygulaması endoskopik olarak yapılır. özellikle ameliyat riski olan obez hastalar, ameliyat çekincesi olan obez kişiler, hızlı kilo kaybı gerekiren acil durumlar ve geçici şişmanlık tedavisi gerektiren durumlar için idealdir. ileri düzeyde obez hastaların kelepçe ameliyatı öncesi, cerrahi riskleri azaltmak için uygun bir obezite tedavi yöntemidir.
-
hiç bir işe yaramıyor sakın denemeyin, yakın bir arkadaşımın şahidiyim, en ufak iştahını kesmedi o kadar boş ve eziyetli bir iş yani...
-
süper obezleri 20-30 kg daha aşağı seviyelerde ameliyat etmek için kullanılabilir. tek başına yeterli olmayacaktır çünkü.
-
metilen mavisi ile şişirilir. balon patlarsa hasta mavi olarak idrar yapar. böyle bir durumda patlamış balonun acil olarak çıkarılması gerekir.
-
kendim için merak edip baktım netten. reklamdan başım döndü yeminle. teknik iyi güzel de, kime yaptırayım??? keşke tecrübeli bir arkadaş yazsa. özellikle uzun dönem sonuçlar nasıl çok merak ediyorum. ey sözlük ahalisi, yok mu seneler önce balon yaptıran birisi
-
sağlık literatürlerinde ıntragastric balloon ve gastric balloon olarak da geçiyor. kilo vermekte zorluk çeken ameliyat olmaktan korkanlar veya bki’si zayıflama ameliyatına uygun olmayan hastalar tarafından tercih edilebiliyor.
her bünyede farklı etkiler yaratabiliyor. 3 kişi taktırdık. diğer 2 arkadaşım balonu taktırdıktan sonra hiç sorun yaşamazken bende 4 gün mide yanması, bulantı ve mide krampları gibi sorunlar meydana geldi.
durum böyle olunca doktorum; (bkz: nexium), (bkz: motilium), (bkz: rennie) ve (bkz: buscopan) ilaçlarını yazdı. şikayetlerim azaldı ama tamamen yok olmadı. belki ben acele ediyordum ama durumdan memnun olmadığımı görünce (bkz: zofer) diye bir ilacı serumla damar yolundan uyguladılar. bulantım geçti ama mide yanması ve arada gelen kramplardan da kurtulmak istiyordum.
(bkz: dikloron) isimli farklı bir ilaç uygulandıktan sonra pamuk gibi oldum. takılalı 10. günümü doldurdum. diyet bile yapmadan 4 kilo verdim. şuan ne bulantı nede başka bir şikayetim yok.
araştırma yaparken yaşadıklarımı çok güzel anlatan bir yazıyla karşılaştım. balonu taktırmadan önce okusam çok daha hazırlıklı olurdum. mide balonu taktırmak isteyenler için bıraya iliştiriyorum.
mide balonu taktırmak isteyen veya taktırdıktan sonra yaşaması muhtemel sorunlar genelde bu şekilde olabiliyor. ama bunların hiç biri olmadan kilo vermeyede başlanabiliyor. umarım herkes için faydalı olmuştur.
intragastrik balon geçici bir süre için yerleştirilmektedir. mide balonu uygulamasından sonraki yedi gün, bazı yan etkiler görülebilmektedir. vücudumuz, midemize yerleştirilen protezi yabancı bir madde olarak tespit etmesi ve vücudumuzdan atmaya çalışması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
midemizin, balonu sindirilmeye çalışması 5 aşamalı bir süreçle meydana gelebilir.
1. mide yanması / ülser
mide, balonu sindirmek için asit miktarını arttırarak eritmeye çalışabilir. bu aşamada şiddetli mide yanması, ülser gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir. balon midenin ürettiği tüm asitlere karşı maksimum seviyede dayanıklı olması nedeniyle herhangi bir deformasyon göstermeyecektir.
2. mide bulantısı / şiddetli öğürme
mide, balonu eriterek sindiremediği için dışarıya atmak isteyebilir. bu durumda sürekli olarak bulantı ve öğürme gibi hissiyatlar oluşturabilir. balon, şişmiş durumda ve doğru yerleştirildiği taktirde mideden çıkarılamayacak biçimde tasarlanmıştır. bu nedenle balonun istifra edilerek dışarıya atılma komplikasyonuna karşı dayanıklıdır.
3. mide ağrısı / krampları
balon dışarı atılamadığı için mide, balonu parçalamaya çalışabilir. balonu parçalamak için kasılarak, hastaya mide krampları ve ağrı gibi şikayetlerle karşı karşıya bırakabilir. mide balonu, ezilme/sıkışma gibi darbelere karşı maksimum seviyede dayanıklı olduğu için bu denemede başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
4. psikolojik etkenler
mide fiziksel olarak tüm denemelerle balonu sindiremediği için psikolojik olarak hastaya balonu çıkartması için kısa süreli yapay bir depresyon oluşturabilir. bu aşamada hastanın bilinçli olması çok önemli bir değişkendir. depresyon halinin geçici olduğunu ve bu aşamadan sonra psikolojisini bozan fazla kilolarını verebileceğini unutmaması gerekir.
5. kabullenme
midemiz, yabancı cisim olarak gördüğü protezi kendisine ait bir parça olarak görmeye başlayacak ve tüm şikayetler son bulacaktır. bu aşamadan sonra mide balonunun tek hissiyatı; yeni yemek yemiş kadar tokluk yaşanmasıdır. her hastada mide balonunun kabulleniş süresi farklılık gösterir. genel itibariyle midemizin balonu kabul etme süreci 1 ile 14 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir.
mide balonu hakkında bilinmesi gerekenler -
bu operasyon ile ilgili yakınlarımdan elde ettiğim son güncel gelişmeleri sizlere aktarmak istiyorum. mide balonu bildiğiniz üzere kilo vermeye yardımcı en basit yöntemlerden birisidir. ama mide balonu uygulamasında geleneksel yöntemlerden birisi endoskopi ile uygulanan mide balonu uygulamasıdır. bunda hasta anestezi ve endoskopi yolu ile yatırılarak midesine bu balon cerrah tarafından yerleştiriliyor. bu yöntemin bir kaç kişiye bağlı olarak dezavantajları da olabiliyor. bunlar tolere edememe oranları yüksekliği, herhangi bir komplikasyonda tekrar gidilip mide balonun çıkarılması, midesindeki rahatsızlıklar ve uzun süre midede durmasıdır. (6 ay ile 1 sene) ayrıca bilenler bilir bir ağız kokusuda yapmaktadır. şimdi gelişen modern tedavi yöntemlerinden birisi de dünyada sıkça uygulanan ve türkiye'de de popüler olmaya başlayan yutulabilir mide balonu hapı veya kapsülüdür. elipse ve obalonpeki nedir bu kapsül? yutulabilir mide balonu geleneksel mide balonlarından ayırt eden en büyük fark herhangi bir cerrahi bir işlem olmaması, endoskopi ve anestezi uygulaması yapılmadan sadece elipse] markasında, obalon'da endoskopi kullanılır. kullanılabilmesidir. ayrıca ikinci avantajı balon örneğin 16 hafta boyunca midede kaldıktan sonra balonun boşaltım kapakçığı kendi kendine açılarak balon midede sönüyor ve doğal yollarla vücüttan kendini atıyor. bu anlattığım devrede herhangi bir medikal işlem olmadan oluyor. yutulabilir mide balonları geleneksel mide balonlarına oranla hastaların midesine uyum sağlaması daha yüksek ve daha konforlu olduğu söyleniyor. detaylı bilgiyi 2 yutulabilir mide balonun sitelerinden öğrenebilirsiniz. linklerini 2'sininden yukarıda paylaştım.
-
ben de 3. ayımı geride bıraktım, deneyimlerimi paylaşayım;
benim taktırdığım balon yeni nesil spatz3 marka/model ve ilk başta sönük balonu endoskopi ile mideye indiriyorlar, 400 ml mavi bir sıvı ile balonu dolduruyorlar (15 dk narkoza giriyorsunuz). 2 saat sonra eve gidebiliyorsunuz.
2-3 gün mide yanması, mide krampları ve kusma/bulantı oluyor. orta zorlukta bir evre.
3ncü gün itibariyle tavuk suyu çorbası, püre vb gıdalar ile toparlanmaya başlıyorsunuz.
spatz3'ün özelliği, 3 ay sonunda 150 ml daha ekleme yapıyorlar.
6 ay sonunda 150 ml daha, 9 ay sonunda 150 ml daha, 12 ay sonunda balon çıkartılıyor.
sonuç: 3 ayda 8.5 kilo verdim (114.5'ten 106 kiloya indim), ilk ekleme de yapıldı geçen hafta, hiç midem yanmadı veya bulanmadi bu sefer, 12 ay sonunda toplamda 20-25 kg vermiş olmak istiyorum.
her 3 ayda bir bu entry'mi edit'leyecegim.
son edit:
12 ay bitti, yarın balon çıkıyor.
ilk 3 ay : 8.5 kilo verdim, balon midede fazla hissedilmiyor, yüzüstü uyumam genelde, ama yüzüstü uzandığımda rahatsızlık verebiliyor. eskiden 4-5 bira içerken, 1-2'ye düştü. 1 bütün orta-büyük pizza yiyebiliyorken, 4 dilime düştü. daha fazlasını yiyemiyorsun, gözün doymasa da yiyemiyorsun.
3.-6. ay: 7 kilo daha verdim ve 20 yıldır ilk kez 100 kilonun altına düştüm (99 kg). balon aklıma bile gelmez oldu, yemek ve içecek ilk 3 ay gibi devam etti. ister istemez az yiyorsun. hiçbir diyet, hiçbir spor yok bu arada, ancak işlerim gereği haftada 70-80k adım atarım yurtiçi-yurtdışı, yani malak gibi yatmam.
6.-12. ay sabit yükselip-düştü. 3 kilo çıkıyor, 2 kilo düşüyor, 1 kilo çıkıyor, 3 kilo düşüyor vs... corona sebebiyle haftalık adımlarım 10k'ya düştü, çikolata, cips, abur cubur hiç yemeyen ve sevmeyen ben yemeye başladım. korkudan bugüne kadar tartılmadım son 3 aydır moralim bozulur, virüs krizine bu da eklenmesin diye. bu sabah tartıldım ve 100 kg gösterdi, çok şaşırdım. haftaya tekrar spor ve harekete başlıyorum, motiveyim ve mutluyum.
istanbul'da kurtköy'de bir hastane, temiz, steril
geçen yıl 12 bin verdim (2000 euroya denk), şu anda muhtemelen 15-16 bin olmuştur.
dipnot: balon takmadan veya çıkartmadan 3 gün öncesinde covid testi şart hastane ücretsiz yapıyor. 2 gün kala ise sadece sıvı gıda ile besleniyorsunuz, taneli gıda yasak. -
fiyatlarinin devlet sırrı gibi saklandığı zayıflama operasyonudur.
-
(bkz: intragastrik balon)
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap