• japon tarihinde efsanevi iki katana cesidinden biri. yapim teknigi 1300'lu yillarda ortaya cikmistir. tokugawa shogunlugunu kuran tokugawa ieyasu (ki kendisi shogun kitabinda toranaga olarak canlandirilmistir) bu katana cesidi yuzunden bir suru akrabasini kaybettiginden ve kendisi de pek kotu yaralandigindan samuraylarina bu tip katanayi tasimalarini yasaklamistir. diger katana yapim teknigi icin (bkz: masamune)
  • japonyada lanetli kilic olarak bilinir.muromachi doneminde ortaya cikmis bu kilic cesidi japonyada "muramasa-tou" (muramasa kilici) olarak anilir.ieyasu nun dedesinin bu kilicla oldurulmesi,yasaklanmasi konusunda en buyuk neden olmustur.
    ayrica (bkz: sharp muramasa)
  • japon tarihinin en unlu iki kilic yapimcisindan biri. digeri ise masamune'dir. yaptiklari kiliclar o kadar unludur ki, kullandiklari yapim teknigi onlarin adiyla anilmistir. tam olarak muramasa yada masamune'nin ne zaman yasadigi bilinmemektedir. bazilari ayni cagda yasayan iki buyuk rakip oldugunu, bazilari birinin digerinin ogrencisi oldugunu, bir grup ise yasli olanin cok uzun sure yasayip gencin gelmesini bekledigini iddia eder.
    ama kabul edilen, muramasi'nin kiliclarinin seytani oldugu ve vahset icin kullanildiklaridir. masamune ise kendisiyle huzur icinde olan, barissever samurai'in kilici olarak tasvir edilir.
    en unlu japon halk hikayelerinden biri - ki bu surekli islenen bir temadir ve cogumuz soyle yada boyle duymusuzdur- muramasa ve masamune'nin kiliclarinin akan sudaki gul yapraklarini kesmesiyle ilgilidir. denir ki, muramasa'nin kilici akarsuyun zeminine saplandiginda akintinin tasidigi yapraklari ortadan ikiye kesmektedir. masamune'nin kilici saplandiginda ise, suyla tasinan yapraklar kilica yaklastiklarinda aniden yon degistirir ve ona degmeden yanindan gecerler.
  • bleach adlı populer shounen animesinin, 230. bölümden sonra başlayan yeni fillerinin kötü karakteridir.
  • samurai deeper kyo isimli animede kyo'nun kılıcının diğer abartı 4 sihalın daha ve kılıcı yapanın ismidir. animede kaliteli bir katananın suyun zeminine saplandığında suyun taşıdığı yaprağı kestiği; kyonun kılıcının ise suyun zeminine saplandığında aynı şekilde yaprağı kestikten sonra katananın etrafında oluşan girdapta sürekli dönmesi beni benden alan bir şeydi.
    ayrıca kyonun en meşhur repliği olan " sen de duydun değil mi; rüzgarın sesini" demesine sebep olan (burda kyonun rakibi ıh yoo gibi seslerle kan püskürterek ölür ya da efendice ses çıkarmadan ölür. ölen kişinin lavukluk seviyesine göre değişen bir durum.) arkadaşa izlettiğimde "bu herif keser bütün orduyu ne arthur'da(bkz: kral arthur) ne battalda (bkz: battal gazi) böyle kılıç vardı kardeşim." yorumunun aklıma kazınmasına da sebep olmuştur.
  • 1987 yapımı, 8 dakikalık harika bir anime... manganın babası osamu tezuka'nın yönetmenliğinde, japon kılıçlarının kötü ruhlusu muramasa'nın konu edindiği diyalogsuz, gerilim yüklü anime şu sözlerle açılır;

    "insanları kuklalar gibi öldürebilen silahlı bir adam, kendisinin de bir kukla haline geldiğinin farkında değildir."

    bu sözden sonra samandan çalışma kuklasına saplanmış bir katana bulan gezgin samurayın, katananın etkisinde kuklaları öldürüşünü gerilim dolu müziğin eşliğinde hayli durağan bir animasyon tekniği ile izleriz...

    edit: @suppai jiten tekrar hatırlattı ve ben de bu enfes eserin nadideliğine bir kez daha şahitlik ettim.
  • bleach adlı animedeki zanpakutou isyanı uzun metraj filler'ının elebaşısı olan zanpakutou.

    --- spoiler ---

    her ne kadar bir villain olarak görünse de, filler sonunda efendisi tarafından gördüğü ihanetin bedelini ölerek ödemiş ve biz izleyenleri üzmüştür.

    --- spoiler ---
  • sanırım lol oyununda ki bir eşyanın adı bu kılıçlardan geliyor.

    muramasa = muramana
    masamune= manamune
hesabın var mı? giriş yap