• "i suspect the iq, sat, and school grades are tests designed by nerds so they can get high scores in order to call each other intelligent... smart and wise people who score low on iq tests, or patently intellectually defective ones, like the former u.s. president george w. bush, who score high on them (130), are testing the test and not the reverse."

    :)
  • “skin in the game” ve “incentive” birbiriyle karistirilmamasi gereken kavramlardir. “incentive” positif asimetriktir, yani istenilen sonuca ulasan insanlarin pozitif kazanci olur fakat istenmeyen sonuca ulasan insanlarin negatif kazanci olmaz. misal bir sirketin kari hedeflenenin yukarisindaysa calisanlara bonus dagitilir fakat sirket zarar ederse calisanlarin banka hesabindan para cekilmez, en fazla isten atilirlar. ust duzey yoneticilere ciktikca bu pozitif asimetrinin daha da boku cikar, cunku bu pozisyonda olan insanlarin sucu altindakilere yikip onlari isten cikarma gucu vardir. “skin in the game” ise simetriktir, isler boka sardiginda negatif kazanc olmasi mumkundur. bu da insanlari daha temkinli olmaya ve risk alirken kendi gotleri de tehlikede oldugundan daha makul davranmaya yoneltmektedir.

    nassim nicholas taleb’in gunumuz burokratlarini ve buyuk finans kurumlarini elestirme sebebi de bizzat “skin in the game” olmamalari ve pozitif asimetrinin kralindan nasiplenmeleridir. mesela abd’de 2008 krizinden sonra lehman brothers disinda hicbir finans kurumu veya yoneticileri aldiklari suursuz risklerin bedelini odememistir, bilakis halkin vergileriyle gotleri kurtarilmistir. bu insanlarin ileride baska suursuz riskler almasini engellemek pek de mumkun degildir cunku ne olursa olsun bonuslari cukkalayacaklardir, ustadin uzerinde durdugu konu budur. benzer durum savas cigirtkanligi yapan buroktatlar icin de gecerlidir.

    adam 87 krizinden once calistigi sirkette bas bas bagiriyor fakat kimse siklemiyor, black swan kitabinda bunu anlattigi bir bolum var. bildigim kadariyla 87, dot com bubble, ve 2008 krizinden parasini katlayarak cikiyor. sirketinin 4-5 sene bull marketinin altinda performans gostermesi hicbirseyin gostergesi degil, cunku adam zaten yatirimcisini buyuk krizlere karsi koruyor.

    twitter’da sert oldugu dogrudur, lakin saygi duyulasi bir sekilde catir catir kol gibi matematik problemlerini post edip cozmektedir, bu problemleri cozerken bazen hata da yapmaktadir. gecen sene kendisine hatali cozdugu bir soru ilgili email atmistim ve ertesi gun bana cok kibar bir cevap atmisti. gozlemledigim kadariyla twitter’dan soylediklerini sayisal olarak elestirebilecek kapasitesi olmayan insanlara karsi ekstra serttir.

    ayrica ailesinin zengin ve egitimli olmasi yazdiklarinin degerini kesinlikle dusurmemektedir, adam zaten kitaplarinda bahsediyor bundan. misal gene black swan kitabinda amcasinin devlette ust duzey bir bakan olan ultra egitimli biri olmasina ragmen ic savasin yaklastigini nasil goremediginden bahsediyor ve okuyucusunu “intellectual yet idiot” kavramiyla tanistiriyor. uzun lafin kisasi bu adami okuyun, okutturun ki kolpa bilimcilere karsi bagisiklik sisteminizi guclendirin.
  • facebook hesabında az önce "the first one who uses "but" has lost the argument." gibi yalın ama etkili bir söz paylaşmıştır.
  • beni twitter'da blokladığından beri (seçim öncesi trump destekçisi oılduğunu belirtmiştim ki doğru) kendisine karşı biraz hayalkırıklığına sahibim. elim antifragile'ı okumaya gitmiyor. halbuki severek başlamıştım. bi ara gaza gelirsem okuyacağım ama.
  • kuğu reyis. hayatı, diploma ile entel olunduğunu sanan dallamaları (özellikle ekonomistleri) tokatlamakla geçer.
  • adamın kanımca en güzel özelliği çok iyi matematik bilgisine rağmen teoriye tıkılı kalmaması, çok iyi sosyal bilim bilmesine rağmen empirik kanıtla gözünü kör etmemesi ve tabi son olarak kimseden lafını sakınmaması.

    bu üçünün bir arada olması çok çok nadir.

    bugün okuduğum son sözüyle yeniden imana geldim: “ortalama derinliği 1.5 metre olan bir nehiri geçmeye çalışmayın.”

    sayfalarca yazıyla anlatılacak şeyi bir cümleyle açıklamış adam. vesselam...
  • bu eleman habire out-of-money option satın alıyor, sonra da pusuya yatıp kriz olmasını bekliyor, kriz olunca da köşeyi dönüyormuş. şöyle:

    mom corp. şu an $5.00'den işlem görüyor diyelim. bu eleman hisseyi 1 sene sonra $3.00'den satma hakkını alıyor ucuza ($0.01 diyelim). kriz çıkınca mom corp. $1.00'e düşüyor. eleman da $1.00'den alıp $3.00'e satıyor ($1.99 kar).

    2007'de bu şekilde çok para kazanmış.
  • the black swan guy olarak da bilinir. kankası benoit mandelbrottur.

    edit: benoit mandelbrot ben bu entry'yi yazmadan bir sene evvel vefat etmiş, haberimiz yok. nassim nicholas talebin de şu anda benim bildiğim bir kankası yoktur.
  • empirica capital'ın kurucusu olan bir akademisyen. türlü türlü hedge fonları vardır. yönettiği işlemleri sadece out of money option düzeyine indirgemek, kendisine haksızlık olur. piyasadaki risk algısını ölçerek, düşük kayıp- yüksek kazanç risk seviyesinde işlem yapar.

    ekibindekilerin hepsi kendisi de dahil olmak üzere, kantitatif finansçı olmalarına rağmen yatırım stratejilerinde davranışsal finanstan* esinlenirler.

    literatüre black swan protection, black swan etfs gibi terimler kazandırmıştır.
  • shortçu'luğun kitabını yazmıştır.
hesabın var mı? giriş yap