öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler
-
ölüm ve gasilhane gerçekliği. herkes mutlaka bir kez gitsin görsün. ufku iki katına çıkarıyor.
-
sözlük ve etimoloji kullanarak kitap okumak. kelimeler gerçekten insan düşüncesini tahayyül edebileceğimizden çok daha fazla şekillendiriyor.
örnek vermek gerekirse;
meşrûtiyet; monarşinin şarta bağlanarak yeni bir yönetim şekli oluşması. buradaki şart meclisin olması (me/şrut/iyet)
meşruiyet; normlara ve kanuna uygun olma durumu. “şeri” yani dine uygun olma (me/şru/et) -
tükenmişlik sendromu .....
son günlerde iyice hissettiğim sendrom. geleceğe dair umudumu kaybediyorum. her gün bir parçam koparılıyormuş gibi hissediyorum. ekonomik kriz , hayat pahalılığı , pandemi , manevi değerlerimin bir bir silinmesi , toplumdaki adaletsizlik , siyasetin her anımıza buram buram işlemesi , hemen hemen her gün yaşanan kadın cinayetleri ve çocuk istismarı, hayvanlara şiddet
, ekonomik bunalım yüzünden intihar eden insanlar , dolandırıcılık ve sahtekarlığın tavan yapması , güvensizlik ve tüm bu yaşananlara sessiz kalan medya ... 60 ,70 , ....90 'lı yıllarda da fakirdik belki ama gülüyorduk .... mutluyduk.
korkuyorum artık.
ve
bu korku tanıdık gelmiyor bana..... -
göz aklarımız, toplumsal iletişim açısından çok önemlidir. maymunlardan farklı olarak bizim göz aklarımız dışarıdan net bir biçimde gözüktüğü için, nereye baktığımız hemen belli olur. bu sayede birçok duygumuzu karşı tarafa iletiriz. bu duruma biyolojide "iş birlikçi (cooperative) göz hipotezi" adı verilir.
-
antik mısır'da kadınlar birçok hakka sahipti.
kamusal ve sosyal olarak erkeklerden daha aşağı olarak görülmüş olsalar da mısırlı kadınlar çok fazla yasal ve finansal bağımsızlığa sahipti. mülkiyet alıp satabilir, jüri olabilir ve yasal sözleşmeler yapabilirlerdi.
genelde evde çalışıyorlardı, ancak dışarıda çalışanlar erkeklerle aynı maaşı alıyorlardı. yeniden evlenme hakları vardı. çift arasında yapılan sözleşmeler kadının evliliğe getirdiği bütün mallar ile serveti listelerdi ve boşanma durumunda kendisine tazminat ödeneceğini garanti ederdi. -
dişi ve erkek denizatları, aralarındaki bağı güçlendirmek için her sabah birlikte dans ederler.
ufkunuzu iki katına çıkarır mı bilmem ama benim çok hoşuma gittiği kesin.* -
internet tarihinde oluşturulmuş ilk mail adresinin “[email protected]” olması ve bu mail adresi ile yollanan ilk postanın içeriğinde ise “qwertyyuıop” yazması olayı.
1971 yılında, ray tomlinson isimli bilgisayar programcısı arpanet adlı internetin öncüsü olan ağda elektronik posta gönderme ve alma işlemlerinin nasıl gerçekleştirilebileceğini keşfetmek için çalışıyordu. o dönemde, arpanet sadece bilgisayar programcıları ve araştırmacılar tarafından kullanılan bir ağdı.
tomlinson, elektronik posta gönderme işlemini gerçekleştirmek için "@ işaretini kullanmayı ve alıcının bilgisayarını belirtmek üzere ".com", ".edu", ".org" gibi uzantıları kullanmaya başladı. bu şekilde, farklı bilgisayarlar arasında mesaj göndermek için ilk mail adresi "[email protected]" olarak ortaya çıktı.
tomlinson ayrıca, bir mesajın gönderildiği bilgisayarın adını alıcının adının önüne ekleyerek, günümüzde hala kullanılan "[email protected]" formatını geliştirdi. ve bu format ile beraber @ işaretinin de yaratıcısı ve ilk kullanan kişisi olarakta adını tarihe geçirmiş oldu.
tomlinson'un bu icadı, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte elektronik postanın önemini artırdı ve bugün hala en yaygın iletişim araçlarından biri olarak kullanılıyor. ayrıca, tomlinson, elektronik posta adreslerini ağda kullanılabilen standart bir format haline getirerek, bugünkü internet kültürünün oluşmasına da katkı sağladı. -
“gamzedeyim deva bulmam” şarkısında, gamze’yi yanakta oluşan çukur olarak sanıyordum. halbuki gamzedeyim derken derbeder, sürekli sıkıntı yaşayan anlamında kullanmıştır kelimeyi. gam zede, dert zede
-
günaydın ,
kalkın elinizi yüzünüzü yıkayın size çok güzel haberim var
yaşayan demodex folliculorum ve demodex brevis adlarında 2 farklı kurtçuk var.
mikroskobik bir ortamda görülen bu canlıların akrabaları, asalak hayvanlardan kene ve örümcekler.
bunların tek yaşayabildikleri yer yüzlerimizdir, orada çiftleşir, orada büyürler, orada ölürler.
zararlı mı derseniz, hepsine evet diyemeyiz.
yüzümüzde bunlardan ne kadar var?
sorunuza cevap olarak uzmanlar, tam net cevap veremiyor.
ama incelenen yüzlerde 100’lerce bulunabiliyor. ilginç olan bu canlılar evleri yani yüzümüzde çok mutlu.
ölü deriyle beslenip, yüzdeki bakterileri yedikten sonra, gece dışarı çıkıp üreme işlerini hallediyorlar, sonrasında tekrar yuvalarına giriyorlar.
size birlikte mutluluklar diliyorum
***alıntı***
görsel
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap