41088 entry daha
  • amerikan büyükelçiliğinde bir çalışanın işinin sadece ekşi sözlük'ü takip etmek olması.

    büyükelçi çalıştığı ülkedeki her şeyden haberdar olmak zorunda. ekşi sözlük de iyi bir haber kaynağı. tabii o çalışan tayt giyen koca götlü kadının asıl amacı gibi başlıkları da okuyor mecburen. düşünsene koskoca amerika'nın türkiye küçük elçisi olacak kapasitesinde adamsın maç başlıklarındaki kavgaları okuyup içinden sen haksızsın ibne diyorsun.

    tabii ki amaçları sadece haber okumak değil. toplum psikolojisini test edip sonuçlar çıkardıklarına eminim. şimdi amerika'yı beğenirsin beğenmezsin ancak adamlar her konuda bilimsel çalışma yapıyor. verileri toplayıp geleceği tasarlıyor.

    amerika ikinci dünya savaşına giriyor. japonlarla çok daha şiddetli çatışmalar yaşasalar da onları düşündüren almanlardı. amerika'da bir ekip kuruldu ve alman sinemasını izlemeye başladılar. almanlar neyi sever neye güler nelerden korkar psikolojileri ne bunları öğrenip algı çalışmalarını buna göre planlıyorlar.

    ekşi sözlük bizler için artık kutsal bilgi kaynağı olmasa da amerikalılar için mükemmel bir veri kaynağı. zeka seviyemizden çıkar için her şeyi satacak insan sayısına hepsi ellerinde. amerika'nın böl parçala yönet sistemi net zaten. türkiye'yi birbirine düşürmek için pek çok istatistik bilgi.

    amerika'nın büyüklüğü ekonomi ve silahtan ibaret değil. beyin göçüyle inanılmaz bir entelektüel güç olmuşlar. savaşlarda güvercin kedi yunus ve köpek kullanan bir ülke. şimdi bizim bilim insanlarına cinleri araştırın desek taşak geçerler. amerika yıllarca bunu araştırıyor bir şey bulamıyor saçmalık diye kesip atmıyorlar. ileride araştırmak üzere rafa kaldırıyorlar.
  • leo huberman ve paul sweezy tarafından yazılan sosyalizmin alfabesi kitabında 1. dünya savaşı ve 2. dünya savaşının maliyetleri hakkındaki tespitler oldukça çarpıcı ve dumura uğratıcıdır.

    --- spoiler ---

    1. dünya savaşı, 200 milyar dolara mal oldu. 1935 yılında zengin insan, yoksul insan eserinin yazarları, bunun ne demek olabileceğini gösterecek bir ölçü buldular. şöyle ki:

    bu para ile abd, ingiltere, belçika, fransa, avusturya, macaristan, almanya ve italya'daki her aileye (enflasyon öncesi dolarla) 3.000 dolar değerinde bir ev ve yeterli toprak verilebilirdi.

    ya da bu para ile abd'deki bütün hastanelerin 200 yıllık giderleri karşılanabilirdi. devlet okullarımızın giderlerini 80 yıl için bu para ile ödeyebilirdik. bir başka hesapla, 2.150 işçi, her biri için yıllık 2.500 dolar ücretle, 40 yıl çalıştırılacak olsa, bunların bu süre boyunca toplam kazançları, bu dünya savaşının ancak bir günlük giderini karşılayabilirdi.

    2. dünya savaşı bunun beş katına mal olmuştu.

    --- spoiler ---
  • chatgpt ye; "another brick in the wall, şarkısının sözlerini ve vermek istediği mesajı açıklar mısın?"
    diye prompt girerseniz "bu içerik, içerik politikamıza aykırı" diyerek size cevap vermez.
  • halep'in selçuklularca ele geçirilmesi 1067'de. yaklaşık 850 sene türk hakimiyetinde kalmış.

    türkiye üniversitelerinde halep anahtar kelimesi ile taratıldığında çıkan tez sayısı ne? 114. ki bir kısmı halep çamı ve halep keçisi gibi sosyolojik içeriği olmayan tezler. önemli kısmı ise suriye iç savaşından sonra ülkemize gelen öğrencilerce yapılmış aslında.

    peki, resmi olarak abd hakimiyetinde kalmış mı halep? hayır.

    peki, abd üniversitelerinde halep üzerine (tarihi, sosyolojik dokusu, ticareti vs vs) kaç adet yüksek lisans / doktora tezi var? gayrı resmi bilgiye göre üç binden fazla.

    sonuç: herkes kendi değerlendirmesini yapsın.
  • tamamen yeni bir çağın ilk yıllarındayız.

    sanayi devriminin içinde olduğunu insanlar ne zaman farketti ya da farkedebildi mi mesela? biz ona sanayi devrimi dediğimizde, o dönemde yaşayan insanlardan kimse yaşamıyordu. dolayısı ile sanayi devriminde öncülerden veya o çevreden değilsen farkında bile değildin bir devrimin içinde olduğunun.

    şu an öyle değil. chatgpt'nin 1 milyon kullanıcıya erişmesi 5 gün aldı. farkındayız yeni bir devrimin içinde olduğumuzun. ve küçücük bir kesimin içinde olmak zorunda değiliz bu devrime katkı yapıp, bundan fayda sağlamak için. eğer kafanız hakikaten çalışıyorsa tabi.

    şu an yapay zekanın en basit devrindeyiz. daha hala chat-bot üretme çabasındayız, çünkü hayvan gibi eğittimiz modelleri sınırlamanın* yollarını henüz araştırıyoruz. * * henüz artificial general intelligence kapasitesinde çok sınırlı ürün var. yüksek kapasitelerde/sayılarda çalıştırmak için de yeteri kadar işlemcimiz yok henüz. ama sektör hızlı şekilde ilerliyor. aynı anda iki modeli paralel çalıştırabiliyoruz tek bir işlemcide. bu bile bir başarı genel anlamda.

    2010 yılında henüz makine öğrenmesi bebek adımlarını atıyordu. 2023 yılındayız ve büyük dil modellerinden bahsediyoruz. 2030 yılında ise muhtemelen dil modellerini kullanarak oluşturduğumuz robotlarla günlük dilde iletişim kuruyor olacağız. muhtemeldir ki otonom robotlar ile entegre olacak bu dil modelleri. bunların hepsinin yanında quantum bilgisayarlar da henüz bebek adımlarını atmakta ve quantum makine öğrenmesi önemli bir araştırma konusu. oraya doğru da bir çaba var yani.

    yani demem o ki, antik kuntik bilgilerle ufkunuzu 2 katına çıkarmaya çalışacağınıza, kendi çabanızla bu işin bir yanından içinde olup da ufkunuzu genişletin.
  • lokman hekim'in zenci olması.
  • erkek kanatlı karıncalar yetişkin olduklarında yuvayı terk ederler. dişi kanatlı karıncayla birleştikten sonra da ölürler. dişi kanatlı karınca ise birleşmeden sonra kanatlarını koparır ve ölene kadar kolonide kalır. bu arada başlangıçta yeterli besin olmadığı için dişi karınca yavrularını yer işçi karıncaların sayısı artınca yemeyi bırakır.
  • insanlar arasındaki farkın öğrenim'den gelmediği.

    çıkarım'dan geldiği.
  • parfumlerin genel alerjen olmasi.

    yillardir her parfum surdugumde derim hafif kizarirdi, hafif yanar gibi hissederdim.
    bugun bir arkadasimdan ogrendim ki butun parfumler alerjenmis.

    buyrunuz: https://ec.europa.eu/…erfume-allergies/en/index.htm
  • bütün çabam kimseye muhtaç
    olmadan yasamak. ve bütün
    umudum da kendimde.
    • montaigne

    hayat mottonuz yapın ufku 4 katlayın
102 entry daha
hesabın var mı? giriş yap