• galibiyet kendine yazar. her gs hocasının harcı değil hem gomis hem de icardi'yi yedek başlatıp, ezeli rakibini ezerek 3-0 kadıköy'de yenmek. düşünsenize, maçı kaybetseniz tüm gs spor camiası size yüklenecek "korktu, aslarını oynatmadı. 1 puana razı oldu. lider geldi lider gitmek istedi; ama büyük hoca olamaz" diyerek. buna rağmen doğru bildiğini uygulamaktan kaçınmıyorsun ve kazanıyorsun. bu her zaman böyledir. risk alanlar sansasyonel sonuçlara imza atarlar. ve risk almak da lider kişilerin, sonuç odaklıların gösterdiği davranış şeklidir.

evladının gözlerinden öperim. bir beşiktaşlı tebrik eder*

debe editi: adettendir; lösev. durumu iyi olan okur yazarların bir paket sigara parasını kan kanseri olan yavrucaklara destek olmak için iletmeleri ricası ile.
  • iyi hoca olduğunu ispat etmek için ne yapması gerektiğini merak ettiğim hoca.
    küme düşmeye oynayan akhisarspor'a gelip yarı finalde galatasaray'ı, finalde fenerbahçe'yi eleyerek türkiye kupasını kazanmış, hatta aynı sezon ligde fenerbahçeyi 2 kez yenmiştir. fener bu 3 maçı kazansa sezonu2 kupayla kapatacaktı.
    sonrasında ligin dibine demir atan çaykur rize'ye gelip ligi 7. sırada bitirmiş, vedat muriqi 34 maçta 17 gol atarak fenere transfer olmuştur.
    sonraki sezon başakşehir'e gidip abdullah avcı'nın yıllardır beceremediği işi yapıp, daha zayıf bir kadroyla şampiyon olmuştur. aynı sezon uefa avrupa liginde roma ve borussia monchengladbach'ın olduğu gruptan lider olarak çıkmış ve son 16 turunda pandeminin de araya girmesi ile elenmiştir.

okan hoca türkiye'de büyük bir kulüp çalıştırmak için kazanması gereken herşeyi kazanmış, bu kulüpte yetişmiş, ayağı kırıldığında hepimizi ağlatmış bir galatasaraylıdır. başarılı olur veya olmaz bilemem ama gelmeyi hakettiği kesin.

hoşgeldin aslan.
  • nasıl bir takımız ki, hiç bir zaman güncel teknik direktörümüzü ve oyuncularımızı desteklemiyoruz. bir grup tudorcu, bir grup terimci, bir grup lucescucu falan. bir tek güncel teknik direktörümüzü beğenmiyoruz. işin kötüsü bugünün terimcisi, terim geldiğinde de okan buruk'u övecek.

futbolcuda da öyle yunus akgün bizdeyken bu çocuktan olmaz diyorlardı, kiralık gitti, bu çocuğu kiralık gönderen haindir dediler, geri döndü, bu takımda işi yok diyorlar. bu takımda yeri olmayanlar sizsiniz de işte yapıcak bir şey yok.
  • son 17 maçının 16'sini kazamış.
    bu zaman içerisinde sezona defalarca aralar verilmiş.
    hali hazırda ligin en az gol yiyen takımını yaratmış. galatasaray ligde 19 gol yemiş. en yakın takim 28 tane yemiş.

ama savunma seti yok.
    siz futbol falan izlemeyin abi.
  • beke kazımcan, sola açığa mertens ortada mata ilerde icardi hayali kuran gerzeklere kayseri şoku. takım kurmak fifa oynamaya benzemiyor. tek başına matayı oynatmak için dahi etrafına dokuz tane ciğersiz koyman lazım günümüz futbolunda. ama sen kalkmış veteran takım sürüyorsun sahaya. elinde 50 lik hagi olsa onu da koyardı bu.
  • 8 ocak 2023 fenerbahçe galatasaray maçındaki performansı ülke standartlarının epey üzerinde idi. ben çok uzun yıllardır herhangi bir türk teknik adamın bir hedef maç özelinde belirlediği taktiğin bu kadar kusursuza yakın olduğunu ve bu kadar tıkır tıkır işlediğini hatırlamıyorum. hele böylesi kritik bir maçta. ortalık durulmuşken iki satır karalayayım istedim bu etkileyici performansa dair.

bir kere türkiye gibi istisnasız her boku herkesten iyi bilenler cenneti bir ülkenin, yine herkesçe "en çok ve en iyi bilinen" oyununda şampiyonluk yolundaki rakibine karşı biri dünya yıldızı, diğeri istim üzerinde iki üst düzey santrforunu birden yedek bırakarak başlamak; doğrusu-yanlışından öte her şeyden önce epey bir taşak ister. varmış kendisinde. eğer tutmasaydı sahte 9'u duyunca aklına okey gelen futbol ulemalarımız tarafından muhtemelen yerin yedi kat dibine sokulacak, takımı korkak oynatmakla falan suçlanacaktı. fakat tuttu. öyle hasbelkader falan da değil, bayağı bayağı 90 dakika boyunca şıkır şıkır tuttu.

standart tip merkez forvetsiz onbire ek olarak atak genişliğini (ihtiyaç duyduğu nadir anlarda) her iki taraftaki beklerden vererek ileri dörtlüyü alabildiğine dar konumlandırdı ve futbolcuların uzun/kısa neredeyse bütün direkt paslarını ve topsuz koşularını half spaceler üzerinden kurguladı hoca. hücum ederken daralarak haddinden fazla birbirine yakın kalmasını sağladığı fenerbahçe savunmasının, kendi toplu oyununda alışkın olduğu ve bu maç özelinde de ihtiyaç duyduğu çizgilere kadar çıkabilmesini de savunma presini alabildiğine agresif bir tempoyla en uçtan başlatarak engellemiş oldu. böylece hem öne, hem yanlara olması gerekenden çok daha az açılabilen sarı lacivertli stoperlerin tamamen afallayarak kendi ezberlerinden uzaklaşmalarına sebep oldu.

bu bir iki radikal dokunuş dahi bana çok uzun zaman sonra işine, mesleğine en az benim evde oturduğum yerde kendi kendime yorduğum kadar kafa yorduğunu hissettiren bir yerli hoca izletme keyfi yaşattı ve daha da önemlisi, yarın tekrar fenerbahçe deplasmanına çıkacak olsa bambaşka bir şey oynatacağını/oynatabileceğini düşündürdü mesela. bu maçta böylesi net bir galibiyet elde etmek için ezber dışı bir plan kurgulamış olması, olası antitezlere karşı da hazırlıklı ve ihtiyaç duyduğunda cebinden yeni bir şeyler çıkarabileceği bir repertuara sahip olduğu hissini veriyor çünkü.

sik gibi bir futbolun hakim olduğu sik gibi bir ligin iyiden iyiye yıldırma noktasına getirdiği, koyu bir beşiktaş taraftarı olarak, bu ülkede de "futbol" izlemek isteyenlere aşıladığı umut için tebrikler ve teşekkürler kendisine naçizane. bu yazı biraz da hak teslimi niyetine yazılıyor zaten. akhisar gibi bir takımla türkiye kupası, başakşehir gibi bir takımla lig şampiyonluğu kazandı bu adam ve elinde somut hiçbir başarı olmayan çağdaş atan, ilhan palut, ömer erdoğan ve benzerlerinin onda biri kadar konuşulmadı, övülmedi bugüne kadar. dilerim oyuna dair hevesini yitirmeden yürür yolunda ve bundan sonra hakkının herkesçe verileceği bir seviyede ilerler kariyeri. ülke futboluna değer katabilecek çok ciddi bir potansiyel şimdilik. gerisini izleyip göreceğiz. oynat bakalım…

edit: imla
  • takımını iyi yönetiyor diye anasına sövülen futbol adamı.

allah kurtarsın artık ne içip bu siteye giriyor bu insanlar bilemiyorum ama halleri iyi değil yazık cidden bu gençlere. şaka şaka beter olun hahahaha!
  • bir hayal gerçek oldu.çok değil bundan tam bir sene önce ntv'deki kırılma anı programına konuk olup şu cümleleri sarf etmiştir:

"bir futbol adamıyım, teknik direktör olarak türkiye'de en yukarılara çıkmak istiyorum. galatasaray'a teknik direktör olabilmek için çok çaba sarf etmek gerekir. ben kariyerimde çok çaba sarf ettim. en dipten gelip şampiyonluk yaşamış bir teknik direktör olarak galatasaray teknik direktörü olmayı kendime yakıştırıyorum ve istiyorum. birçok insandan da bunu alabilmek çok önemli. sokak bir aynadır. gittiğiniz her yerde insanlar size sevgisini gösteriyor. bunu insanlardan duymak çok güzeldi. bir sonraki teknik direktör olarak beni görmeleri çok önemli. inşallah bir gün olur. en doğru zamanda her şeyin olması önemli. benim için hayatıma baktığımda doğru zamanda olacaksa olsun."

kendisi bu açıklamalarından bir ay sonra galatasaray'a imza attı.futbolculuğunda yıllarca top koşturduğu galatasaray'da 7 lig şampiyonluğu,6 türkiye kupası ve 2 uefa kupası olmak üzere toplam 15 kupa kazanarak kulübün efsanesi olan okan buruk,bu sefer teknik adam olarak ilk kez göreve geldiği camiasında nasıl tam 30 yıl önce ankara'da 1993'ün 30 mayıs'ında futbolcu olarak ilk kez kupa kazandıysa ve bugünde tam tamına 30 yıl sonra ankara'da bu sefer teknik adam olarak galatasaray'da ilk kupasını kazandı.bir gönülden galatasaraylı her şeyden de öte bir futbolsever olarak başarıların devamını diliyorum hocam.seviliyorsunuzda:)
  • eksiklerimizi çok net görüyoruz, eklemeler yapacağız diyen hocadır. hala transfer yetmemiş, peki bu torrent niye gitti? maçla ilgili analiz nerede? taktik konuşmak nerede? torrent tarihin en kötü orta sahasının, başkanlık seçimlerinin kaosunun içinde bile sistem oluşturmak için savaşıyordu, onları paylaşıyordu.

domence torrent gibi bizzat dünyanın en iyi soyunma odalarında yetişmiş, kaliteli oyuncularla çalışmış, bizim standart kalitesiz yerli hoca sürüsünün hocalık bilgisine ek olarak birçok taktik varyasyon, yerleşme, doğru koşu ve pozisyon almak gibi şeyleri de öğretmeye çalışan kişiyi takımda çoğunluğu yabancıların, kaliteli ayakların yabancıların oluşturduğu ortamda kovup, yerine 2-3 türk memnun olsun, yerli sevdası sürsün diye galatasaray’a getirilen hocadır.

yabancılar ne zaman ülkeye gelse antrenman ve taktik olarak dibi boyluyor, ortama alışıyor, takımlarımızda bir sistem göremiyorsunuz, niye? işte bu anlayışlar yüzünden.

domenec torrent’in okan buruk’tan nasıl eksik bir yönü olabilir ya? buna nasıl inanabiliyorsun? elinde hazır uluslararası, kendini ispatlama ihtiyacı duyan, bilgili ve profesyonel bir adam var, tazminat vermek yerine hemde bu kadar para saçacakken niye gönderiyorsun? medya çeteleri adamı eleştirmek için kılı kırk yarıyordu.

torrent’i niye kovdunuz? saçma sapan bir kadroda başarısız oldu diye mi? e niye 150 tane transfer yaptık? ulan bu adamın günahı ne? adam tarihin en yetersiz orta sahasını devraldı, düşmeden ligi bitirmekten başka görevi yoktu, o takımı iyi oynatmak, bir şeyler değiştirmek gibi şans yoktu. ama ne oldu? bilgisizliğin paçalardan aktığı türk futbol seyircisi ve medya çetesi fark yaratamıyorsa niye geldi dedi. fark yaratacak ekip mi vardı? onu sormadı, niye? domenec işine bakıyordu, medyaya bir şey servis edilmiyordu.

domenec akıllı adamdı, zaten bunu gösterdi. iyi oyuncu, kötü oyuncu kavramını iyi biliyordu. o leş kadroda bile saha içinde özel çalışılmış hücumlar, beklerin kale içine girişini gösteriyordu, berkan bile hücuma girdi, ha bir halt edemiyordu ama onu oraya sokuyordu. adam her şeyini yaz ayına göre planladı, hırslıydı, istekliydi, varını yoğunu koyacaktı, transfer listesi bile oluşturuyordu belki. birden cahil futbolsever kavramıyla karşılaştı, çoğunluğa yenik düştü.

şimdi düz bilgi hocalarla analiz kasın. yerli kafasından çıkmayalım, medya çetelerinin eş dost diye bize pazarladıkları hocaları alalım.
  • ustuste aldigi 7 galibiyet sadece oyuncu kalitesiyle aciklanamayacak teknik direktor.

sacha boey konusunda hatasindan donmesi ve boey'i kazanmasi,
    berkan kutlu'yu butun taraftar tepkisine ragmen kazanabilmesi ve ona rol bicmesi,
    baris alper yilmaz'a yaptigi dokunus,
    abdulkerim'in konyaspor'daki performansinin dahi ustune cikmasini saglamasi,
    firari rashica'dan dk oncesi aldigi verim - dk sonrasi ise savunmada islerini aksatmadan calisabilmesini saglamasi,
    pva'nin surukledigi alternatifsizlikten kazimcan, emre tasdemir (gol atti bi de aq bu adam), ve hatta leo dubois ile cikmasi,
    ve bunlarin uzerine icardi ve torreira gibi iki yildizi cok iyi yonetmesi...

bakin yukarida saydiklarim uzun vadede okan buruk'un takima dokunuslari.

dun ne yapti peki?
    "ben gomis'in etrafina hizlica cokecek 3 savunmaciya karsi gomis'le cikarsam ne ileride top tutabilirim, ne hava topu alabilirim, ne de rakibi bozabilirim."

"yerli kurali var ve pva'dan hic verim alamiyorum. orada deneyebilecegim sadece berkan ve leo kaldi."

"baris alper iki mactir iyi oynuyor, fakat derbi stresini tek basina kaldirabilir mi? buna kanat emanet edebilir miyim?"

"icardi'nin 90 dakika cikarmasi imkansiz. torreira ise takimla dogru duzgun idman yapamadi."

bunlari dusundu ve sonunda kendi formulunu buldu. baska bir antrenor olsa ezberden torreira-oliveira-mertens cikip, sol beke pva'yi atmis (tecrubesi var vs diyerekten), kanatlari da coktan kerem - baris yapmisti.

oysa baris alper'in bambaska bir yonunu kullandi. direnc ve hircinlik. baris alper mac boyu rakiple didisti ve yasinin/fiziginin de etkisiyle fener savunmasini fena yordu. icardi'nin 15 dakikada 1 gol 1 asist yapmasi sadece kalitesiyle aciklanabilecek bir durum degil. fiziksel olarak yipranmis fener savunmasinin da buyuk etkisi var.

sonuc olarak jorge jesus'u mat etti mi? etti.
    fener'in kadrosu galatasaray'in cok mu gerisinde? szalai, ferdi, batshuayi mesela galatasaray'da rahatlikla 11'e girer. hatta bir pozisyon batshuayi yarma gibi abdulkerim'i devirdi.

o yuzden yapmayin etmeyin. artik su adama guvenin. daha ne yapsin bu adam gencler? uefa kupasi mi almasi gerekiyor illa?

debe editi: sag olun, var olun. ama henuz her sey bitmedi. once sampiyonluk.

edit 2: gitbasimdansenikucuksubiti uyardi. okan hoca'nin israriyla teknik kadroya giren irfan saraloglu'nu da unutmamak lazim, dedi. peki irfan hoca icin okan buruk neden israr etmisti? irfan hoca daha once fenerbahce'de calismis oldugu icin sosyal medya ve kamuoyu baskisi cok yuksekti. "fenerli'nin bizde isi ne" tarzi... belki de galibiyetin sifresini irfan hoca vermistir, kim bilir?
hesabın var mı? giriş yap