• mobil cihazlarda, hdr10 ve dolby vision içerikler için en uygun olan ekran türüdür.

    lcd ekranlarda, bu içeriklerin hdr standartları dahilinde gösterilebilmesi için, halihazırda sahip oldukları bazı şartların yanında, local dimming desteği de gerekir. ayrıca, renkleri daha da geliştirerek güncel oled'lerin renk gamına ulaşmak istenirse, quantum dot gibi özellikler gerekmektedir. bu özellikler ise, ekranın ağırlığı ve kalınlığını arttıracağından, mobil cihazlara elverişli değildir.

    ayrıca, local dimming'e rağmen %100 siyah sağlayamama, detaylı sahnelerde panelin kontrastının belirleyici olması, local dimming bloom ve hdr lag gibi eksikler görülebilir. zira, oled'in milyonlarca pikselle yaptığını birkaç yüz led ile yapamazsınız.

    oled'in sdr içeriklerde de belirgin avantajları vardır:

    - local dimming gibi özelliklere gerek duymadan, gerçek siyah ve koyu tonlar göstermesi. sonsuz kontrast sayesinde detaylı sahnelerin koyu ve kayıpsız gözükmesi.
    - görüntü derinliğinin daha iyi olması
    - yanlardan bakıldığında kontrast kaybı oluşmaması
    - yüksek renk gamının gün ışığı altında avantaj sağlaması
    - çok düşük tepki süresi/motion blur.

    bu avantajların altında yatan ana sebep ise, her piksel'in aynı zamanda ışık kaynağı olması.

    samsung tarafından örneklendirirsek: galaxy s4 ve note 3'ten itibaren oled ekranların rakipsiz olduğu söylenebilir. note 3'ten beri, parlaklık dahi rakip lcd'lerin üstüne çıkabilmektedir (max - auto durumundayken).

    bu avantajları, sdr içeriklere post-hdr uygulayan tekniklerle daha belirgin kılabilirsiniz: (bkz: #70689732)

    ------------

    öte yandan, tv'ler söz konusu olduğunda durum biraz karışmaktadır. oled'in hala ciddi avantajları olsa da, bu sefer yüksek kontrastlı va panele ve quantum dot, local dimming, global dimming gibi özelliklere sahip olan lcd tv'ler dezavantajlarını azaltmaktadır. parlaklık değerleri ise oled tv'lerin üstüne çıkmakta, bu farkın da "hdr 1500" gibi isimlerle pazarlandığını görmekteyiz.
    ayrıca, ekranın %100 isabetli renk sağladığı ömrün, oled'e göre daha uzun olduğu söylenmektedir. bu konu, yıllarca kullandığımız tv'ler için önemli bir faktördür (tabii quantum dot gibi teknolojiler sonrasında, dot'ların ömrü de lcd tv'ler için merak konusudur.)

    mobil cihazlarda "super amoled" ismiyle 10 senedir oled'in bayraktarlığını yapan samsung'un henüz oled tv üretmemiş olması, lg'nin ise white oled tv'lerle yoluna devam etmesi sadece maliyet ve üretim zorluklarıyla alakalı değildir.
    gelecekte, lcd tv'lerdeki quantum dot'ların rolünün arttırılmasıyla, özellikle tv'ler için 3. bir ekran sınıflandırması karşımıza çıkabilir.

    şu an qled ismiyle pazarlanan ürünler dahi lcd tv'dir. arka ışığı ccfl yerine led olmuş, panel türleri geliştirilmiş, quantum dot katmanı ve local dimming özelliği eklenerek ciddi biçimde evrimleşmiş; ancak temel prensipleri 2000'lerdeki lcd tv'lerle aynı kalmıştır.

    not: ekranlar hakkında detaylı bilgi ve incelemeler için aşağıdaki sitelere bakılabilir:

    rtings.com
    displaymate.com
    tftcentral.co.uk
    hdtvtest.co.uk (youtube kanalı)
  • samsung ve lg oled konusunda patent ihlali yapmış ve bu da onlara pahalıya mal olmuş. lg kodak ile anlaşmaya gitmiş(satın almış), zaten eskiden de kodak'a lisans ücreti vererek üretiyordu ekranlarını, neden böyle bir çakallığa gitmiş enteresan.. samsung ise son saniyeye kadar savaşmaya çalışıyor ancak tazminatin samsung'a da girmesi an meselesi. kodak durumdan memnun olduğunu söylüyor, yüzlerce milyon dolar harcadık, boru mu lan demiş en son.
    ekşi sözlük haber ajansı sundu.
  • kodak tarafindan gelistirilmis bir teknoloji olup lcdden farkli olarak arka aydinlatmaya ihtiyac duymayan, kendinden parlayan*, daha genis gorus acisina sahip, yuksek kontrastli ve dusuk maliyetli ekran cesidi. cesitli urunlerde*** kullanilmaktadir.
  • bugun kullanılan lcd'lerin iki kati parlakliginda goruntu saglayan, kendisi icin isik urettigi icin civa lambasi arka aydinlatmasina gerek olmayan, dusuk guc tuketen, lcd ekranlarin yari agirliginda,165 derece genis izleme acisina sahip, 100 derece sicaklikta dahi calisabilen bir tur monitorustu.
  • bir lcd'nin yanına koyduğunuzda farkını çok daha net gördüğünüz, ilk bakışta hayranlık uyandıran bu teknolojinin yayılmasının hızını kesen sadece fiyatı değildir.

    oled teknolojisi kullanan panellerin plasma ve lcd'ler gibi -doğal olarak- sınırlı bir ömrü vardır, kullanıldıkça parlaklığını kaybeder. ancak diğerlerinin aksine bunu oled için daha vahim yapan şey, renkleri oluşturan bileşenlerin birbirinden farklı hızlarla zayıflaması. yani bir süre kullanılan oled ne yazık ki ilk alındığı halindeki renk paletini gösterememeye başlıyor ve gittikçe de renkler arasındaki fark daha da açılıyor. bu konuda en kötü performansı veren de mavi renk.

    bazı firmalar bu problemi aşmak için yoğun çaba gösteriyor. etkili şekilde ve mantıklı maliyetlerle aşıldığı takdirde geleceğin standartlarından olacağını tahmin etmek zor değil.
  • beni masraflı bir döngüye sokan harika teknoloji.

    bir eşeklik edip oled televizyon aldım. görüntü o kadar muhteşem geldi ki, bilgisayarın monitörü hiç tatmin etmemeye başladı. gittim hemen bir de oled monitör aldım. yetti mi? yetmedi. bu sefer de nintendo switch çamur gibi gelmeye başladı, hemen gittim switch'i sattım bir de nintendo switch oled aldım. telefonun ekranı oled neyse ki, o yüzden oradan masraf çıkmadı.

    uyarıyorum, çok fena bağımlılık yapıyor. oled dünyasına adım atacak arkadaşlar iyi düşünsünler.

    ayrıca ara ara google'a oled yazıp hangi oled ürünleri alabilirim diye bakıyorum. kafayı yedim.
  • aydınlatma teknolojisi olarak epey potansiyeli olduğu senelerdir söylenen ışık kaynağı. bütün tavanı oled olan bir odada bulundum bir süre önce (oled deneyleri de yapan bir lab haliyle), bana çok garip geldi. gölgeler keskin değil, ama perdesi çekilmiş pencereden gelen ışık gibi de değil. alışır mıyız zamanla bilmiyorum, ama ilk anda pek hoşuma gitmedi.
  • otomobillerde fren lambalarında bile kullanılmaya başlanan teknoloji :
    https://youtu.be/kxmvi00nvw4
  • incecik, cok hafif, cok az enerji harcayan, cok net monitörler ve tv'lere kavusmamizi saglayacak olan teknoloji. ancak daha yillar var, cunku uretim maliyeti cok yuksek, ancak urun piyasaya hazir duruma gelince toplu uretimle beraber fiyatlar uygun duzeye inecek. piyasaya sunulmamasinin en onemli sebebi ise oled hucrelerinin ömrü, maalesef günde 10 saat kullanilacaksa bir sene sonra goruntu sapitmaya basliyormus, bunu bir kac kart artirmislar gibi ancak kesin olarak en az 10 senelik bir ömre sahip olmadikca evimize sokamayacagiz.
hesabın var mı? giriş yap