• bir nevi pop müzik..
  • biraz zaman tanınması gereken kurumlar
  • son yılların popüler ilim irfan yuvaları. disinden tırnagından artırıp giden ogrencilerini dolar kurlarını gün be gün takip etmek zorunda bırakan kutsal egitim yuvası. daha cok iletisim, guzel sanatlar, isletme gibi moda bolümleriyle sivrilir. devlet okullarındaki en iyi hocaları kendi (çoğunluğu) seviyesiz ogrencilerine ders versinler diye "parayı bastırıp" getirtmekte sakınca görmez. gazetelere sayfa sayfa reklam verip musterilerine tanıtım yaparlar. bunlar kampüslerinin donanımıyla da cok ovünürler, dogrudur, ama genellikle abuk sabuk yerlere kurulduklarından, bu konuda koklu universitelere gore sanssızdırlar. ogrencileri de (genel olarak) bireyci ve diger insanlar ve dunyayla ve de politikayla ilgisiz bir grup oldugundan, bu okullar kaliteli liselere benzerler ve universite olma cabaları bosunadır. iclerinde hep bir ukde kalır.
  • ozel universitede burslu okumanın dayanılmaz hafifligini i$in içine katarsak ve o bursu almak için zeka pırıltısı göstermek zorunda kalınmı$sa; saygı duyulması gereken ögrencileri barındıran mekanlar oldugu kabul edilmesi gereken egitim yuvaları
    (bkz: burslu okumak)
  • devletin anlasilmaz bir sekilde destekledigi (profesyonel spor kluplerinin (bkz: galatasaray) ve ozel sektorun devlet tarafindan desteklendigi bir ulkede yasiyoruz maalesef) universiteler. cogu is adaminin devletten bu parayi alabilmek icin 4 katli bir binanin 1. katini rektorluk, 2. katini muhendislik fakultesi, 3. katini fen edebiyat fakultesi, 4. katini da iibf olarak ilan edip "universite" actigini biliyoruz. asagidaki gorusler bogazici universitesi bilgisayar muhendisligi hocasi cem say'a ait: "yasal durumları tartışmalı (kimileri resmen "gecekondu" statüsünde) olan, öğretim kadroları henüz bir avucu aşamamış, birkaç yıl daha var olup olmayacakları bile belli olmayan vakıf üniversitelerinin vaatlerine kanmayınız. " gercekten de bircok ozel universitenin daha belirli bir ders programi* bile yoktur. arsalarinin cogu hazine arazisidir..
  • tam anlamiyla zengin yolma kurumlari...yillik 5000$lar verilio oralara...ne demek 5000$ yahu...dile bile kolay diil...eger gerçekten amaci kendine vasif yüklemekse zengin insanin o kadar para vericegine buralara yurt disina çikmasi orada okumasi daha mantikli...burada bu egitim sisteminde vasif yükleyebilicek özel üni. de nadir vasif yüklenicek zengin de...
  • mal varlığı devlete geçmez, vakfa geçer. vakıflar da teorik olarak kar amaçlı olmamalıdırlar.
  • keşke 5000$ olsaydı ama 11.500$ (koç üniversitesi) olanı bile ver dedirten bilkent, bilgi, koç, sabancı gibi dört büyük başarılı ismi barındıran kolej üniversite arası okullar.
    akademik kadrosu başarılı (çünkü parayı veren kaliteli hocayı kapar), öğrencilerine sundukları imkanlar sebebiyle genel olarak takdir edilesi (konforlu yurtlar, temiz yemek, teknolojik ve bilimsel imkanlar, yetkin olma yolunda kütüphaneler...) iken bu üniversitelerde sosyal ve kültürel hayat yeterince gelişmemiş görünüyor. kimilerine göre okul politikaları bunu körüklerken, bunun sebeplerini hovarda-inek, çok zengin- çok fakir, tiki ve inek gibi zıt özellikli öğrencileri bolca barındırmasına bağlayanlar da vardır. yeni olmalarının da bunda etkisi olabileceği düşünülebilir.
    günümüz türkiyesinde iyi bir akademik eğitim almak için iyi seçenekler gibi gözüken bu üniversiteler yıllar geçtikçe rakipsiz en iyiler olacak gibi görünüyor.
  • yeni ogretim yilinda harc ucretlerininin ilk taksitlerini simdiki kurdan, geri kalanlarini subat ayi kurundan en az 4 taksitte alacaklarini aciklayan vicdansiz okullar.
  • devlet universitelerinde hemsirelige bile yetmeyen puanla tip fakultesine ogrenci alan universiteler.
    (edit: efendim bu entryim zamanın ötesine gitmekle kalmamış, bir çok eleştiri içeren mesaj almama neden olmuştur. üzerinden yedi yıl geçmiş ve ben hangi veriye dayanarak yazdığımı hatırlayamıyorum. ancak ösym'nin sitesinden yaptığım araştırmaya göre entry şu şekilde yazılmalıydı: "devlet üniversitelerinde ancak hemsirelige yeten puan düzeyiyle tıp fakültesine öğrenci alabilen üniversiteler". entry girdiğim tarihte yeditepe üniversitesi 178 taban puanla tıp fakültesine, istanbul universitesi 177 taban puanla hemsirelik fakültesine öğrenci almışlar. hatta istanbul üniversitesi florance nightingale hemsirelik fakültesi taban puanı 194.
hesabın var mı? giriş yap