• küçüktük, yine de bilirdik. o gece gelirdi, uyurduk. annem uyandırırdı bizi, okula kalkarken binbir türlü bahane bulan biz, hemen ayaklanıverirdik saat daha sabahın 4'ü bile olmamasına rağmen.

    yüzümüzü yıkardık, bayramlıklarımız vardı, yepyeni ayakkabılarımız, giyerdik, tarardık saçlarımızı.. annemiz, babamız giyinirdi takımlarını, elbiselerini..

    daha güneş doğmadan toplanırdık, antakya ortodoks kilisesi avlusunda. ayine girerdik, hiç anlamadığımız duaları dinlerdik tek saniyesinde bile sıkılmadan. tüm cemaat tek yürek olmuş, tek insan olmuş, isa'nın dirilmesini, göğe yükselmesini beklerdik.

    ayin biterdi, çıkarırdık mantarlı tabancalarımızı, havaya ateş açardık, kutlardık rabbimizin dirilişini, mesih isa'nın göğe yükselişini.. herkes sarılır öperdi birbirini, bayramını kutlardı, dilden dile dolaşırdı aynı laf; "mesih kam".

    yine bir paskalya gecesi, odamdayım. mantarlı tabancalarım yok artık yastığımın altında. birikmiş, tüm gündüz patlatacağım mantarlarım, torpillerim yok. yeni kıyafetler almadım kendime. yarın sabah kiliseye gideceğim, en erken 11'de, sırf paskalya hatrına.

    erken uyumama da gerek yok..

    babam yok yanımda. hiç olmayacak. eskisi gibi heyecanım yok, belki inancım sarsılmış, belki yorgunluk bastırmış artık. belki kızmışım tanrı'ya, isyan etmişim, birşeyler eksilmiş içimden.

    çocukluğum yok, saf sevincim yok.

    sanki, artık dayanma gücüm yok..

    mutlu paskalyalar, taş gibi, sağlam yumurtalar herkese...
  • avrupa'nın pagan dönemlerinden beri kutlanan ve adı da baharı ve bereketi simgeleyen tanrıça ostara'dan gelen bayram..
    sonradan hrıstiyanlar da "olm ne güzel bayramdı, bi şekil yapıp biz de kutlasak" şeklinde ucundan değiştirip kutlamaya devam etmişlerdir..
    tavsan ve yumurta bereket sembolüdür esasen (yani tavşanı şirinlik olsun diye diil senede seksen kere doğurduğu için tercih etmişler)
  • kelime olarak, ibranice "geçiş" anlamına gelen "pesah"tan gelir.
  • buyuk perhiz'den sonra gelir. paskalya haftasi, isa peygamber'in carmiha gerilisi ve olumu haftasidır. rumlar, isa'nin carmihta can verdigi cuma gunu perhiz tutar, et ve hayvansal gida yemez. cumartesi gecesine dek yas tutulur. cumartesi gecesi cemaat kiliseleri doldurur ve tam saat 24.00'te herkes bir mum yakarak isa'nin dirilisini kutlamaya baslar. gece yarisindan sonra eve donuldugunde kirmizi yumurta tokusturulur. paskalya pazar gunudur. ogle yemegi icin zengin bir sofra kurulur. sac orgusu biciminde yapilan paskalya coregi ise gunun vazgecilmez yiyecegidir.
  • yumurtalar saklanır bu dönemde... alzeihmer'in 1 faydası burda açığa çıkar, kendi yumurtasını kendi saklayabilir insan
  • yumurtaların kırmızıya boyanmışının makbul olduğu bayram. kırmızı boya isanın insanlar için döktüğü kanı, yumurta ise yeniden doğuşunu simgeler. eskiler halen tek renk boyarlar yumurtalarını. öyle paket boyaya falan de tenezzül etmez, soğan kabuğuyla görürler işlerini. o rengi ise hiç bir paket boya veremez.
  • çocukluk eğlencemiz. mumlar yakılıp elimize tutuşturulduğu zaman dünyanın en büyük hatalarından birisi yapılırdı aslında. eve kadar söndürmeden taşımam amacıyla elime verilen o mum, büyük bir cinayet makinasına dönüşüyordu. karıncalar, yapraklar, böcekler... hepsi yanarak tanrı ile kucaklaşırlardı.

    şaka maka yeşil elbiseli kokoş teyzeyi harbi harbi yakıyorduk. kadının elbisesi tutuşmak üzereydi de son anda fark etti.

    şimdi koskocaman olduk. o eski heyecanını vermiyor. gene gidiyorum ama sağı solu yakmıyoruz artık.

    çok geyik olacak ama: kalmadı o eski paskalyalar...
  • bu sene ortodoksların 15 nisan'da, diğer hıristiyanların (katolik, protestan, ermeni vb.) ise 8 nisan'da kutlayacağı bayram.

    bu farklılığın olmasının nedeni ise, kiliselerin çoğunun ilkbahar mevsiminin ilk günü sayılan, gregoryen takvim'deki 21 mart'tan itibaren ilk dolunayın gözükmesinden sonraki pazar gününü paskalya olarak kabul etmelerindendir. ortodokslar ise, jülyen takvim'e göre 21 mart olan 3 nisan'dan sonra, dolunaydan 4 gün sonrasına baktıkları için 1 hafta geç kutlarlar.
  • yasadigim ulkede hafta sonu ile birlikte 4 gunluk tatilden ibarettir.. simdiye kadar ne yumurta boyayanini gordum nede corek borek yapanini.. yada sokakta oynayan kutlayan cocuklarini.. en fazla tum marketlerde yumurta ve tavsan seklinde cikolata satislari vardir okadar..

    (bkz: dinsiz memlekette yasayip dini bayramlarda tatil yapmanin keyfini suren dinsiz yuzsuzlugu)
  • iki inanmayan ve bir 5 yaş olarak kutladığımız etkinlik.
    (bkz: easter)
hesabın var mı? giriş yap