• 2017 versiyonunda menzili 400km'ye çıkarılan renault'nun emisyonsuzu. tesla olabilmesi için halen kırk fırın ekmek yemeleri gerekiyor fakat bir tesla almak için de kırk fırınının olması gerekiyor. ben t.c. devleti olsam petrol üretmeyen bir ülke olarak elektrikli otomobil üretimi şarj istasyonu ve tabi ki yenilenebilir elektrik üretimine odaklanırdım. bunları düşünmüşlerdir zaten y*rram sana mı kaldı dediğinizi duyar gibiyim.
  • bu arabayla uzun yola cikan kafami maymunlar opsun bi depoyla en baba 250 km yapiyo
    bindigim aracda hizli dc sarj olayida yoktu surekli ac yavas sarjla sarj etmek zorunda kaldim her bir sarj iki bucuk saat suruyo iki saat sur iki bucuk saat doldur istanbuldan konyaya gitmem 17 saat surdu
  • çalıştığım şirketin otoparkında ücretsiz sarj etme imkanını bulduktan sonra 22'lik olandan ikinci le bir tane aldım. hergün ev ile iş yeri arası toplam 30 km olacak şekilde yolculuk yapmaya başladım. öyle değişik bir duygu ki kullanması. ses yok titreşim yok. sadece lastik sesi. sonra şirkette birileri kıskanmış olmalı ki üst yönetimden tarafıma otoparkta şarj etme olayına son verecek bir bilgilendirme geldi.bilgilendirme gelir gelmez diğer gün malum site vasıtasıyla satışa koydum.anında gitti ve keşke gitmez olaydı. araya iki araba sokmama rağmen zoe den vazgeçemedim. bu sefer 300 km menzili olan zoe'yi almak zorunda kaldım. şirket otoparkında şarj edemediğim için evime tesisat çektirdim. şu an menzil sıkıntım yok hatta geçenlerde boluya gittik arkadaşımla. şarj istasyonları hergün artıyor. arabamdan çok memnunum canım sıkıldığında atlıyorum gezip geliyorum. hem hiç yakmıyor hem de çok keyifli bir araç. canım o benim.
  • uzun süredir düşündüğüm elektrikli alaç alma planımı gerçekleştirerek edinmiş olduğum araç. vay efendim çirkinmiş valla zevk meselesi ama bana gayet güzel geliyor, sıfırına 200 bin tl verilmez diye düşünerek 2015 modelini edindim bir süre binip eğer hoşuma giderse yenisini alma veya bmw i3e geçme niyetim var.
    aldığım versiyonu 200km menzilli eski versiyon fakat kendi aracımla günlük 30-40 km yaptığım için işimi gayet göreceğini düşündüm. bir adet de ev için şarj aleti edindim %3 ile taktım 5 saat 40dk’da doldurdu. trifaze elektrikte bu süre 1,5 saat gibi oluyor.
    araca gelince ; iç mekan oldukça geniş, daha önce clio kullanmıştım ona çok benzeyen bir göğüsü var ama farklı olarak gösterge paneli dijital ekran. koltuk ve iç mekan renkleri ferah. diz mesafesi gayet yeterli ( 1.87yim ) arkama oturan da gayet rahat yolculuk etti. ilk sürüşümde eski alışkanlıklarla seri kullandığım için 155km götürdü ki bence gayet yeterli. 0-50 hızlanması çok seri, ışıklarda kalkışta herkes geride kalıyor ama sonrasında araçta bir bayılma oluyor aynı ataklığı gösteremiyor. şarj istasyonları oldukça yaygın ve evim de müstakil olduğu için şarj sıkıntım yok, fakat apartmanda oturanlar nasıl yapar onu bilmiyorum,belki otoparka süzme sayaç taktırılabilir.
    sonuç itibariye hem ben hem de aracı merak edip gelip binen, kullanan kim olduysa çok beğendi. şimdilik çok memnunum, maliyete gelirsek de 1 kwh elektrik şu an 0,50 tl yaklaşık. araç 21 kw fakat 19,2 kw gibi kapasitesi var yani tam doldurma 0dan 9,50 tlye geliyor. 9,5 liraya 150-170km gibi bir menziliniz var ki komik ötesi,ki 3 zamanlı tarife seçilip geceleri şarj ederseniz bu rakam çok daha aşağıya çekilebilir. 10 tlye 150 km deseniz 600km 40 tl . önceki benzinli aracım ile 400 tlye depoyu doldurup ancak 500 km yapıyordum, aradaki fark dikkat çekici. ileride deneyimlerimi paylaşmaya devam ederim.
  • zoe life 92 bg (%100 elektrikli) (2017 model) 130.000 tl
    symbol joy 1.5 dci 90bg 88.400 tl

    şimdi basit bir hesap yapalım.

    aralarındaki fiyat farkı 41.600 tl.
    1 lt mazot 5,6 tl

    aradaki fiyat farkı ile 7429 lt mazot alınabiliyor. symbol 100 km'de 6 lt yaksa, bu miktarda mazotla 123.816 km yol yapılır. yani zoe kendini 123.816 km sonra amorti edecek demektir. özellikle teknolojinin bu kadar hızlı ilerlediği bir dünyada bu yatırımı yapmak çok mantıklı durmuyor. 5 yıl sonra nokia 3110 gibi elde patlama ihtimali de çok yüksek.

    dip not: aylık yakıt masrafı 500 tl olan biri için araç kendini 7 yılda amorti etmektedir.
  • hakkında şu haberin çıktığı otomobil:

    http://www.posta.com.tr/…nuldu.htm?articleid=245824

    gerçekten fiyatı 66.500 tl olacaksa ve yine fluence z.e. deki gibi yıllık 10.000 km için ayda 89 € pil kirası ödenecekse diyeceğim tek şey:

    siktirin gidin afedersiniz.

    ulan yavşaklar 3 ay önce fluence z.e. için 52.000-55.000 tl fiyat biçiyordunuz ne oldu da yarısı kadar araca fazlasını ister oldunuz? ayıptır.
  • eğer ayda ortalama 1000 km yol yapmıyorsanız, km başına 25-26 kuruştan fazlasını yakar. sebebi de aylık olarak gasp edilmeye çalışılan pil kirasıdır, ki şu an 250-300 tl gibidir. yani bu paraya bir depo mazot alıp kafanıza göre gezebilirsiniz, özetle bu kafa ve satış stratejileri ile bir sikim olmaz.

    (bkz: renault fluence z.e.)

    edit: bak bunu da yeni öğrendim, bataryalar yılda en fazla 10000 km ile sınırlıymış, yani aylık 850 km bile yapamadığım arabayı bana satmaya çalışan sisteme kafam girsin. almıyorum, alana da "çoluğunun çocuğunun rızkını, at yarışında yiyen adam"a bakar gibi bakıyorum.
  • euronacap'ten 0 aldigi dogrudur. ben uzun arastirmalarim sonucu butceme en uygun arac olan nissan leaf aldim. renault zoe ile ayni para. ancak ic hacmi daha buyuk, bagaji devasa, motoru guclu, ici konforlu. renault zoe ise tam tersi konfordan uzak, ic hacmi kucuk ve hic bir ilave ozelligi olmayan bir arac. tek bir arti yonu onboard charger denilen alternatif akimi direk akima ceviren converter'i 22kwh kapasiteli. bu da aracin tip 2 sarj istasyonlarinda cok daha hizli sarj olmasini sagliyor. nissan leaf'in ise teknolojisi biraz geride kalmasina ragmen hala piyasada ki en uzun omurlu elektrikli arac. sektorun icinde calistigimdan, 7-8 farkli elektrikli araci aktif olarak kullaniyorum. sorusu olan yesillendirebilir. maliyet olarak bakarsak elektrikli otomobil kullanimina sadece yakit tuketimi uzerinden yaklasirsaniz, cok yanilirsiniz. elektrikli araclar icten yanmali araclara gore cok cok daha dusuk bakim ariza masrafi cikarirlar. cunku icerisinde ariza yapacak hic bir mekanik aksam yoktur. yag, sanziman, aktarma organlari ve icten yanmali motor olmayan bir arac ariza cikarmaz. fren diskleri ve balatalari bile cok daha az asinir. yani silecek suyunu koy devam et. turkiye'de olmasa da avrupa'da inanilmaz devlet destekleri vardir. bu da ayri bir ekonomik avantajdir. bir de son olarak. bir kez elektrikli arac kullanan bir daha icten yanmali araba kullanmaz. bunun aksi gorusune rastlamadim.
  • yil olmus 2015 hala pil kirasiyla birlikte satilmaya calisan araba. bu kafayla nah satarsiniz. alan tek kelimeyle maldir. tesla gelecek dertler bitecek.
  • piyasada “yavaş” şarj ile en hızlı şarj olan otomobildir. ac 22kwh ile yaklaşık 2,5 saatte %0-100 batarya doluluğuna ulaşır. hızlı şarj ile bu süre 1 saat gibidir. tabii, %0 ile şarja girilmeyeceği için bu süreler pratikte daha kısa olacaktır. gerçekte 300-350 km gibi menzili vardır.

    evde/işyerinde* 67,5 tlye
    zes/eşarj’da 160 tlye dolum yapılır.

    tam bir fiyat/performans otomobilidir. işyerleri, bekarlar, yeni evli çiftler için idealdir. tek çocuklu aileleri de üzmez.

    son akaryakıt zamlarından sonra, geçen haftaki satış adeti, 2021’de satılan adedi dörte katlamıştır.

    (bkz: elektrikli otomobil/@otomotivci)
hesabın var mı? giriş yap