• yaklaşık 1 senedir aktif olarak rpa developer olarak çalışmaktayım, yeni bir sektör ülkemizde fakat ciddi bir kullanıcı profili var ve insan ve makina arasında yeni bir katman oluşturuluyor, otomasyonu kullanan otomasyonlar diyebiliriz, detaylı bilgi almak isteyen yeşillendirsinler. iyi forumlar.
  • içinde bulunduğumuz dijital çağın yükselen trendi.

    buradan it sektöründe olan veya olmayı düşünen, iyi bir kariyer hedefleyen genç arkadaşlara sesleniyorum: bu rpa mevzusu henüz tam bilinmiyor; sektörde büyük bir açık var ve bu açık rpa kavrandıkça daha da çok artacak.

    dolayısıyla iyi bir rpa danışmanı olmak size büyük katkı sağlayacak.

    nacizane tavsiyem.

    şuraya da bildiğim iyi rpa firmalarını yazıp bırakayım

    (bkz: uipath)

    (bkz: automation anywhere)
  • henuz pek duyulmasa da kurumlarin is yapis bicimlerini ciddi olcude degistirecek bir otomasyon sistemi.

    ismini duyan kisi genellikle fiziksel bir robot gormek ister ancak rpa yazilim robotlarina verilen bir isimdir. ozellikle yogun frekansli ve dusunme ihtiyaci gerektirmeyen surecler icin son derece uygundur. ancak (bkz: machine learning), (bkz: deep learning), (bkz: statistical learning) ve (bkz: artificial intelligence) yapilariyla entegre olarak bir insan tarafindan yapilabilen hemen her seyi yapabilecek kabiliyete sahiptir.

    cok cok ciddi bir niteliginiz yoksa bu arkadaslar pek de uzak olmayan bir gelecekte isinizi elinizden alacak.

    (bkz: automation anywhere)
    (bkz: uipath)
    (bkz: pegasystems)
    (bkz: blue prism)
    (bkz: kapow)
  • detaylı bilgi ve yerel bir kaynak arayanların www.robotisgucu.com a bakmasını tavsiye ederim.
  • dicital sistemlerle etkileşim halinde olan insanların, yapay zeka ve sanal robotlar yardımı ile yüksek hacimli, tekrarlanabilir görevleri yapma hızlarıni ve dogruluklarini arttıracak makine öğrenme yetenekleri.

    insanın yerini makinanin alacağı geleceğin dünyasında şüphesiz önemi gittikçe artacaktir.
    --- spoiler ---
    çok da uzak olmayan gelecek
    --- spoiler ---

    rpa'de dünya liderleri olarak (bkz: automation anywhere) (bkz: blue prism) ve (bkz: uipath) sayılabilir.

    robotların özgürlükleri / operasyonun kritikligine göre göre attended vs unattended versiyonları mevcuttur.
  • gündelik işlerin ve rutinde yapılanların düzene sokulmasında inanılmaz yerlere gidebilecek teknoloji. her gün yapılan rutin işlerin çok daha hızlanması için yapılabilecek modellemeler ile bahsedildiği gibi bir çok çalışan için tehlike çanları çalacak.

    üretmeyen, katma değer odağında çalışmayan kişiler için önümüzdeki 10 yıl gittikçe zorlaşacaktır.
  • yazilimsal entegrasyon yapilamayan uygulamalar ile ui araciligi ile entegrasyon yapma amaci tasiyan yontemler butunudur. ideal dunyada yeri olmamasi gerekir.

    not: sahsi kanaatimce ideal bir yapida ui entegrasyonu olmamasi gerekir ve robotic process automation yerine bussiness process management (bkz: bpm) kullanilmasi gerekir.
  • evveliyatı 10 sene öncesine kadar giden bir kavramdır. ui aracılığıyla yapılan, otomasyon toolarının cirit atabildiği sistemlerde yapılmayan, mouse click'i isteyen bütün işlemleri yapabilir.
    yüksek hacimli, standart, belirli kuralları ve kurumsal disiplini olan süreçleri rahatlıkla robotlaştırılabilir. robotlaştırılmak istenen süreç mutlaka iyi analiz edilmelidir (bkz: attığım taş,ürküttüğüm kuş fonksiyonu).
    rpa için farklı toolar kullanılıyor, automation anywhere, uipath, blueprism gibi yurtdışı kaynaklı yazılımlar dışında yerli yazılımlarda mevcut. yaklaşık 15 süreci rpa'e geçirilmesinde yer aldım. gözlemlediğim kadarıyla en sağlıklısı uipath gözüküyor. kolay yazılabilmesi, hızlı aksiyon alabiliyor olması avantajlı. ayrıca türkiye, uipath için önemli bir ülke durumunda. 30 ülkeyi kapsayan bölgenin merkezi türkiye şuan. python desteğinin gelecek olması ise rpa ile ml (bkz: machine learning) ve ds (bkz: data science) kavramları ile entegre olabileceği anlamına geliyor. bu şu demek; tek düze süreçlerden ziyade, kompleks, fazla değişkenli, yüklü veri akışının olduğu süreçlerde de kullanılabilecek demek. daha da açacak olursam her sürece nüfuz edebilir demek. müşteri temsilcileri ortadan kalkabilir, bankacılıkta bir çok işlemi devralabilir, üretimin planlama süreçlerinde aktif rol alabilir, taşımacılıkta kullanılan lojistik analizlerde (çok fazla parametrenin kullanıldığı karmaşık denklemler) yer alabilir.
  • kockoca ekşisözlükte, günümüzde son derece popüler olan bu konuda nasıl bu kadar az entry olabilir. şaşırdım doğrusu
hesabın var mı? giriş yap