• "bu ilk değil. ne zaman ki damıtık içki fiyatında aslan payını vergi kaptı, işte o zamandan beri sahte içki krizi patlayıp duruyor.
    biz olaya sadece birileri ölünce ilgi gösteriyoruz. bunun anlamı bizim devamlı sahte içki içtiğimiz ama sadece ve sadece sahtecilik gözden kaçamayacak kadar bariz olduğunda farkına varmamız, hakkında konuşmamız.
    içki hassas bir iştir. etil alkol yerine cahilin teki metil alkol kullanırsa veya sahte içki üreten kullandığı sanayi tipi alkolün içinde metil alkol varlığının farkına varmazsa içen ölür. kısacası etil içilir, metil öldürür.
    * * *
    ilk olarak aşamaları anlatalım. mesela normal viski yani bilindik markalar. viskinin içindeki alkol, arpanın çimlendirilip, mayalanıp daha sonra damıtılması ile elde edilir. bu alkol etil alkoldür. daha sonra bu alkol meşe fıçılarda dinlendirilir, su ile seyreltilir ve satılır. bu işin orijinali. ucuzu da olur, pahalısı da. kimseyi de öldürmez. vergisi de ödenmişse legaldir.
    ikinci sistem ise ucuz viski yani tanımadığımız markalar. herhangi bir hububat alınır, sanayi tipi imbiklerde damıtılır. bu gene alkol etil alkoldür. elde edilen alkol fıçıda dinlendirilir, su ile seyreltilir, karamel ile boyanır. ucuz olur, kimseyi de öldürmez. viski midir? bence kalitesiz viskidir. vergisi ödenmişse o da legaldir.
    bir üçüncüsü var ki işte o tehlikeli. viski görünümlü, içinde alkol içeren bazen bilinmedik markalar, bazen de bilindik markaların şişelerine doldurulmuş olarak karşımıza çıkabilirler. sanayi tipi etil alkol alınır, karamel ve aromalarla lezzetlendirilir ve sahte viski üretilir.
    * * *
    tehlikenin kaynağı sanayi tipi etil alkol kullanımıdır. bu alkolün nasıl, neden damıtıldığı bilinmediğinden her an her şey olabilir. kesinlikle viski değildir, hatta gıda ürünü bile sayılmaz. zaten o alkol de gıda sanayi için değil de solvent, antifriz, vs gibi bir üründe kullanılmak üzere üretilmiştir. içinde zararsız olan ve damıtık içkilerin içinde bulunan etil alkolle beraber metil alkol de bulunabilir. oysa metil alkol öldürür. öldürmezse de kör eder. bu viski legal bile olamaz. naylon fatura ile satılır.
    peki biz ne içtiğimizi nasıl bileceğiz, ne yapmalıyız? bilindik bir markayı çok ucuza görürseniz tenezzül etmeyin. ikinci önlem ürünü aldığınız noktaya dikkat. tanıdığınız, bildiğiniz yerlerden alkollü içecek alın. üçüncü önlem ürünün arka etiketine dikkat edin. viski aromalı votka, tekila aromalı votka gibi ürünlerden, garip markalardan kaçının. dördüncü önlem, her şey dahil tatil köylerinde tercihinizi bira veya şaraptan yana kullanın. bunlar tüketicinin alabileceği önlemler.
    * * *
    peki ya devlet? bu ürünlerden bu kadar vergi alıp piyasayı düzenlemesi, kontrol etmesi gereken devlet ne yapmalı?
    90 milyon litre civarında olan rakı üretimimizin ötv zamları sonunda 45 milyon litreler civarına düştüğünü biliyoruz. en azından kayıtlar bunu söylüyor. yani son 10 yılda eğer üretilen kadar tüketilir varsayımı ile hareket edersek, rakı tüketimi yüzde 50 azaldı. benim aklım bunu almıyor. bence gerçek şu: legal rakı üretimi yıllık 45 milyon litre, kaçak rakı üretimi de 45 milyon litre. bu da her iki şişeden birinin ya kaçak ya da sahte olduğu anlamına gelir.
    neden mi? bugün devasa yatırımlar yapıp rakı fabrikaları işleten veya kuran özel sektör bir şişe rakıdan taş çatlasın 2 veya 3 lira kazanacaktır. ürünü dağıtan firma, satan perakendeci de yaklaşık o kadar kazanır.
    devlet tek başına rakı fiyatına 10-15 lira katkıda bulununca sahteci ve kaçakçı bu yüksek marjı cebe indirmek için hemen harekete geçiyor ve piyasayı sahte ürüne boğuyorlar. marj o kadar yüksek ki, herkesin ağzını sulandırıyor.
    ‘devlet ne yapmalı’nın cevabı bu aşamada ortaya çıkıyor. devlet vergi haddini dünya örneklerinde olduğu gibi bu sahteci ve sahtekârların ağzını sulandırmayacak seviyeye çekmeli. aynı zamanda bu işten gelirini kaybetmemek için iki şişede birinden değil de her şişeden vergi almalı. böylece bizim sağlığımızı da korumalı." oğul türkkan
  • bugün şahit olduğum bir olay, iş yerinde üretimde çalışan bir arkadaşın elinde bir poşet içinde de 2.5 litre kola şişesinde sidik gibi bir şey var. bendeki tepki

    - o ne lan içinde ne var onun?
    - abi viski.
    -hadi len o ne öyle ispirto gibi.
    - abi kokla istersen. kamyoncunun biri satıyor şişe şişe 2.5litre 40 tl.
    - vay arkadaş!!!

    anlıcağınız yarrağı yemişiz sayın sözlük.
  • 70'lik votka alalım dedik bayinin birinden,
    gib buis uygulamasından kontrol edeyim dedim. üzerinde kırmızı çerçeveli barkod yok.
    yarın carrefoura gidip aynı votka da var mı kontrol edeceğim.
  • dün arkadaşımın ağabeyi'nin genç yaşta ölmesine neden olan zehir.
  • sahte değil vergi ödemediğin içki dir :))
    ya bana bunu biri açıklasın!!
    yerli ürettiğimiz yeni rakı ithal ettiğimiz ülkeler de daha ucuz :)))
    kıbrıs vb yerlere bakın lütfen :))
  • eczacı bir arkadaş aradı bugün. tekila yaptım sana da ayırdım şunu bi dene diye. burada arkadaşlarına, muhabbet ortamlarına rakı falan hazırlayıp temin eden biri, iyice sarmış bu işlere.
    verdiği çakma tekila ile şimdi bi margarita yaptım. diyeceğim şu.
    arkadaş kimya konusunda milletimiz baya ilerledi. bakın görün bu şekilde giderse ve bir yirmi sene sonra bu alkol üretimi ülkemizde serbest hale gelirse bir sürü üretici ile bu sektöre girer ve dünya alkollü içecek sanayisinde söz sahibi oluruz. bu ak partinin sayesindedir. bu kaçak alkolcülerin değil onların başarısı.
  • bu içkideki metanol buraya kasten katılmaz, zaten alkollü içeceklerde alkol dışarıdan eklenmez fermentasyon ile elde edilir. yoksa etanol ile metanol arasında ki fiyat farkı o kadar yüksek değildir ve kıyaslarsanız alkol fiyatı içki fiyatının çok altındadır. zaten eczanede ticari olarak satılan yüksek saflıktaki etanol eser miktarda benzen içerir. yani onu da kullanmayın.

    asıl mesele etanol fermentasyonu sırasında az miktarda metanol (genelde pektinden üretilir) de üretilir. etrafında etanol olduğu için ve kendisi de az miktarda olduğu için bu miktar düşük alkollü içkilerde önemsizdir.

    ancak yüksek alkollü içkilerde fermentasyon sonrasında distilasyon ile alkol yoğunluğu artırılır. etanol 78,3 derecede kaynarken metanol 64,7 derecede kaynar, bu sebep ile distilasyon sırasında ilk olarak metanol distile edilmeye başlanır, yani ilk distilasyon ürünü yüksek miktarda metanol içerir ve bu noktada metanol miktarı artık tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. bunun çözümü olarak ilk distilasyon ürünlerinin atılması gerekir çünkü yüksek miktarda metanol içerir.

    bu sorun sadece ucuza alınan içkilerin sorunu değildir, eğer evinizde kendiniz alkol damıtıyorsanız bu duruma dikkat etmeniz gerekir, yoksa ben metanol falan katmadım nasılsa derken kör olabilirsiniz.

    edit:
    bir sonraki entry'e cevaben: evde kendi yaptığınız alkollü içecekten metanol zehirlenmesi yaşayabilirsiniz. miktarı az görünebilir ancak metanolün öldürücü dozu 1 ml/kg ayarındadır. yani 80 ml metanol 80 kg bir insanı öldürebilir, kör eden miktar ise 10 ml kadar düşüktür. yüksek alkollü içecekler ise %30-40 oranlarında alkol içerirler. yani 1 litre'de 300-400 ml kadar, yani bunu bilgisizlik ile dışarıdan metanol katarak yapsalardı ülkenin alkol alan nüfusunun yarısı kör olurdu.

    evet etanol metanol zehirlenmesinde panzehir olarak kullanılır ancak hangi miktarda kullanılır? hangi dozda alınmış olan metanol tedavi edilebilir? bu konuda kendisi uzman toksikolog olan bir doktorun yaptığı şu gerçekleşmiş bir olgu sunumunu izleyebilirsiniz. gayet detaylı bir şekilde toksisitenin ilerleyişini anlatmış.
  • debeye giren entrye istinaden.

    tanımımızı yapalım. genellikle kötü niyetli kişilerce, merdiven altı üretimi yapılıp piyasaya ucuz verilen alkollü içkilere verilen isim.

    debedeki entryde bazı bilgiler doğru verilmesine rağmen, maalesef eksik ve yanlışlık çok fazladır. öncelikle, sahte içkide, yani aslında insanlara zarar veren sahte içkide, metanol içkiye dışardan eklenir. fermentasyon sırasında ortamda oluşan metanol çok azdır, insana zarar vermez, veremez. çünkü aynı ortamda etanol de vardır ki metanol zehirlenmelerinde panzehir olarak etanol kullanılır. metanol zehirlenmesi şüphesi ile, yani sahte içki içme şüphesi ile hastaneye giden bir kişiye etanol verilir ki kanda etanol metanolden önce enzime önce bağlanarak metanolün serbest kalmasını ve öldürücü etkisini göstermemesini sağlar. yani aynı ortamda aynı miktarda metanol ve etanol varsa ve kişi bunu içerse zehirlenmez. hatta gerçekliğinden şüphe duyulan içkiler içilirken üzerine orijinal rakı ya da bira içilir ki bir şey olacaksa da olmasın. sahte içki adab-ı muaşereti budur, ortamlarda.

    yüksek alkollü içkilerde yapılan distilasyona gelelim. evet, fermentasyon sonrasında ortamda az da olsa metanol var ve distilasyok sırasında oranı yükselir ama ne kadar? entryde bahsedilen ilk fermentasyon nedir?
    normalde, ilk fermentasyondan kasıt 1. fermentasyondur ki bunun sonucu çıkan alkol içilir. ama sanırım kasıt -ki öyle olmalı- distilasyonun başlangıç kısmıdır. burada biraz detaya inmek gerekiyor. fermentasyon sırasında oluşan esansiyel bileşikler, benzen türevleri, metanol vb. gibi, alkolün tadını ve kalitesini bozan maddeler, distilasyon sırasında ilk %0.2 (yaklaşık) kısmı oluşturur ki bu kısım direkt olarak dökülür ve nihai içkiye karışması önlenir. diyelim ki önlenmedi, bu kadar bilimsel çalışılmadı (örn. boğma). bu miktar içerisinde bulunan metanol yine insanı öldürecek düzeyde değildir, herhangi bir zarar veremez, sadece mide bulantısı -o da çok nadir- yapabilir.

    yani evde damıtılan alkollerde metanol olma riski, sanıldığı düzeyde değildir. sahte içkiden ölümler - zarar görmeler, tamamı ya da tamamına yakını metanolden üretilen içkilerle mümkündür. metanol fiyatı etanole göre ucuzdur ancak kaçak içki yapanlar fiyatından dolayı değil, bilmediklerinden dolayı metanol kullanmaktadırlar. zira, bir alkolün etanol mi metanol mü olduğunu anlamak, sahte içki yapıp satmaktan çok çok daha pahalıdır. koklayarak, tadarak vs. anlamak mümkün değildir. sahte içki yapan şahıs, eline ne geçerse -muhtemelen- onunla üretim yapmaktadır. yani ben metanolle yapayım da insanlar ölsün demez çünkü buna gerek yoktur, amacı bu değildir. amacı ucuz içki yapıp satmaktır ki bu ötv düzeyleriyle metanol ve etanol arasındaki fiyat farkı sahte içki için ihmal edilebilir düzeydedir.
    yani metanolle litresini -atıyorum- 35 tl'ye mal ederken, etanolle 38 tl'ye mal eder ki bu da riske girecek bir miktar değildir.

    bugün de okuduklarımızı sorguladık.
  • sebep olduğu bunca telefat sonrası herkesin üretimde uzman olmasını sağlayacak mamul.
hesabın var mı? giriş yap