• bu sanal gerçeklik olayı dünyada yayılmadan evvel, yaklaşık 10 sene önce evimde müthiş bir sanal gerçeklik simülasyonu yabmıştım.

    4 tane titreşimli kontorland gamepad'im vardı. bunları bantla karnıma göğsüme yabıştırıp soldier of fortune 2'ye giriyordum. vurulunca, yüksekten atlayınca falan bunlar titreşiyodu. annem bir keresinde gelip "bunları o kadar yakın tutma, zarar veriyor olabilir" demişti. ben tabii iyice şevke geldim. demek ki kendi beden sağlığım için hiç vurulmamam gerekiyo dedim, oyun daha zevkli olmaya başladı.

    sonradan 2 gamepad daha alıp bacaklarıma bağlayacaktım ama o zaman kasalarda en fazla 4-5 tane usb girişi oluyodu. resmen dönemin ilerisinde düşündüğüm için procem hayata geçmemişti.
  • "gercekleri asmak" olarak da tanimlanabilecek bir kavram.

    insanlara hayal ortaminda fantastik ya da bilimsel yolculuklar yapma imkani saglamaya elverisli bir teknoloji, ki baslangici 1920'li yillara dayanir. o donemlerde simulatorler yardimi ile saglanan bu teknoloji kisa bir zaman sonra kafaya takilan baslik ve gozluklere yerini birakmistir.

    gunumuzde ise uc boyutlu bilgisayar animasyonlari yardimiyla saglanan gercek olmayan bir ortamdir.
    bir nevi insan beynini yaniltmaya dayanir. insanin duyulariyla, sanal ortami birlestirerek kisiyi, o ortamin bir parcasi haline gelmis hissetirmektir. (ucak simulatorlerinde oldugu gibi; ucak simulatorlerinde, pilot kabinine gore tasarlanmis olan ortamda hareketlilik vardirr. pilot adayinin hareketlerine gore kabin harekete gecer) bu anlamda bir celiskiyi de gozardi etmemek gerekir. burada, sanallik gerceklige oykunen/ozenen bir kullanima sahip. sanal gerceklik, yalin gerceklige benzedikce/yaklastikca basariya ulasmis sayilir. oysa duslerin gerceklenme tutkusu bambaska bir talebe gonderme yapar. gerceklemek istedigimiz dusler, mevcut gerceklige sigmayan, onu asan ve ondan daha 'mukemmel' seylerdir. duşlerimiz, gerceklik statusune gecmek ama daha iyi bir yeni gerceklige donusmek ister; mevcut gercekligi olabildigince iyi taklit etmek değil.
    (bu haliyle, sanal gerceklik, ozgurlesmeyi degil, yalnizca, mevcut toplum duzeninde gereksiz baskilarla kusatilmis alanları (cinsellik gibi), toplumsal duzeni degistirmeyecek ve onu tehdit edemeyecek bir formda 'muzdarip' bireylere acmak; onlari, sahte bir ozgurluk oyunuyla uyutmak anlamina geliyor.)

    sanal gerceklik tabii ki sadece simulatorler icin tasarlanmis bir teknoloji degildir. bu yolla, ileride, gundelik/pratik hayata yonelik gelismeler dogrultusunda, hayati kolaylastiracak cok ilginc isler yapilabilmek de mumkun gozukmektedir. mesela, ayni sanal yerde iki kisi ortama tam hakim olarak bir toplanti yapabilir; insanlar "sanal alis veris merkezi"lerinden ihtyiaclarini gorurler; "internet bankacaligi" ile para akisini gerceklestirebilirler, "sanal ofis"lerinden islerini takip edebilirler ya da evinden cikmayan bir cerrah, acil bir ameliyati evindeki ve hastahanedeki aletler yardimiyla hemen orada, yapabilecek olabilir vb gibi...

    son olarak, benim sevdigim tanimi ile sanal gerceklik; "daha iyi bir yasama yonelik duslerimizi, gercek dunyada gercekleyebilmek icin bir seyler yapmamiza yardimci olan ya da bu dogrultudaki 'birikmis' anksiyetemizi sanal elma sekerleriyle desarj eden bir oyun bir sanal cennet"tir.

    (yararlanilan kaynak sahipleri; kerem kandemir/bir iletisim ve etkilesim fantezisi olarak internet
    nadir kemal yilmaz/sanal gerceklik nedir?)
  • insanoğluna vadedilen cennettir.
  • post travmatik stres bozukluğu, fobiler, anksiyete, panik, bağımlılık, göz tembelliği gibi birçok alanda tedavi amaçlı kullanılabiliyor. örneğin fobilerin tedavisinde korkuyla yüzleşmek için bire bir. (bkz: bilişsel davranışçı terapi)

    yükseklik korkusu / akrofobi tedavisinde nasıl kullanıldığını şu videoda görebilirsiniz. kişi sanal gerçeklik uygulamasındaki görevleri tamamladıkça yavaş yavaş, alıştıra alıştıra gerçek hayatta da korkusunu yenmeye başlıyor gibi görünüyor. hem zamandan hem paradan tasarruf edilebileceği söyleniyor. türkiye'de de uygulamalar olduğunu gördüm ama reklam olmasın diye eklemiyorum. umarım gerçekten kalıcı bir iyileşme sağlıyordur ve daha da yaygınlaşır çünkü psikolojik/psikosomatik rahatsızlıklar çok yaygın. tedavi edilecek çok kişi var. mesela benim uçuş korkusu olan bir tanıdığım var, psikoloğa gitmeye yanaşmıyor. belki sanal gerçeklik, güvenini kazanırsa ona hayır demez. bu güven için de birilerinin tedavi olması ve olumlu sonuçların yaygınlaştırılması lazım.

    birkaç video daha:
    tıp alanında vr uygulamaları
    odtü, sosyal fobi tedavisinde vr
    vr in healthcare
  • 5 senedir sxsw'e giden ve oturumları tüm detaylarıyla türkçe makalelerle aktaran bir grup pazarlama uzmanı insanız. daha önce markalar sponsorluğunda aktardığımız oturumları bu kez kendimiz için ve takip etmek isteyenler için kendi kendimize aktarıyoruz. üstelik yazı yazmayacağız paneller hakkında özetlerinden video içerik üreteceğiz.

    ilk videoyu mc donald's ve sanal gerçeklik hakkında hazırladık. buradan izleyebilirsininiz:

    https://youtu.be/smfwgehf_fy

    https://twitter.com/sxswgunlugu
  • sonuçlarını düşünmenin bile tüylere ürperti verdiği gerçeklik.

    https://www.youtube.com/watch?v=o3q2mxdsqru

    tehlikenin farkında mısınız?
  • (bkz: existenz)
  • sanal ve gerçekliğe nasıl baktığımızla ilintili bir mevzudur.
    gerçek, sadece gerçek sandığımızla ilişkili.. bizim gerçek sandığımız, bir başkasına göre bambaşka bir hisle görünebilir. baktığımız her noktada kaçımız gerçekliği / gerçekleri görebiliyoruz ki çat diye? hem kaçımız bakıyoruz ki görmek için?
    (bkz: gerçeğin halleri)

    sanal, gerçeğin hayal edilebilir kısmı aslında. gerçeklere inat, hayal kısmının varlığıdır onu çekici kılan. eller, kollar, ses, ten, yüz değil de fikirlerdir çekici kılan.. işte o fikirleri ortaya dökendir sanal değil de gerçek olan. o gerçekliğin üstüne kurduğumuz hayaller de sanal.

    bir de vakti zamanında bir yazar demiş; "ve hayal ve gerçek hala kardeş.."
  • sanal gerçeklikle sunulan ortam ve olayların içinde, her hangi bir tuşa basmadan veya sesle komut vermeden, sadece nöronlarla verilecek komutlarla sağlanacak interaktif ve responsive fasiliteler eşliğinde gerçekleştiğinde başkalarının hayalleri olan kurguların dışına çıkılabileceğini hayal ve umut ediyorum. kişinin kendi rüyasına uyurken müdahale edebildiği gibi, sanal gerçekliğin sunduğu ortamdan çıkıp kendi tercih ettiğimiz bir ortam ve aksiyon alanlarına geçiş yapıldığında muhteşem olur.
hesabın var mı? giriş yap