*

  • bir pierre bourdieu kitabı. türkçesi "sanat sevdası".

    bu kitapta bourdieu le combatteur sol kroşelerini avrupa sanat müzeleri ve bu müzeler çerçevesinde oluş(turul)an kamulara sallıyor: müzelerin sözde "herkese açık" olmakla birlikte pratikte çoğunluğa kapalı olmasından, müzeleri ziyaret edenlerin belirli insanlar olmasından hareketle müzeleri ziyaret edenleri etmeyenlerden ayıran, müzelerin belli kişilere açık belli kişilere kapalı kalmasını sağlayan sosyal ayrım mekanizmalarını deşiyor.

    alim arlı'nın duyurduğuna göre kitap bu yıl içerisinde metis yayınları tarafından yayınlanacakmış.
  • metis yayınları'ndan sertaç canbolat çevirisi ile çıkacak olan kitap. beklemedeyiz.
  • tam ismi "l'amour de l'art: les musées d'art européens et leur public" olan bu kitap, pierre bourdieu ile alain darbel'in ortak çalışmasıdır.
  • araştırma fransa, ispanya, hollanda, yunanistan ve polonya'da yapılan çalışmaların sonucunda ortaya çıkmış. eğitim düzeyine göre aşağıdaki çıkarımları yapmış pierre bourdieu, alain darbel ve dominique schnapper;

    - ortaöğrenim ve üstü eğitim gören ziyaretçilerin oranı ülkelere göre şöyle: yunanistan %89, fransa %78, hollanda 63.3 ( ortaokuldakiler de dahil edilirse %90,4), polonya ise sadece %60.

    - fransa'da aynı öğrenim düzeyindeki, aynı toplumsal katmandaki bireylerin, kültürel etkinlikler ve sanatsal tercihlerinde, yetiştikleri ailenin (ana veya baba tarafından aile büyüklerinin öğrenim ve meslek durumuyla ölçülmüş) kültür düzeyine göre büyük oynamalar saptanabilmektedir. kültür kazanımı süreci özellikle sanatsal konularda ağır işlediğinden, kültüre ulaşma sürecinin ne kadar geçmişi olduğuna bağlı kimi ince farklar, toplumsal konum ve hatta öğrenim durumu görünüşte eşit olan bireyleri birbirinden ayırmaya devam eder.

    bunlar dışında müzenin bulunduğu şehir, müzenin büyüklüğü, içindeki eserlerin tanınırlığı ve sayısı, giriş ücreti, turizm (toplumsal hiyerarşide yukarı çıkıldıkça müzeleri turizm sayesinde gezen bireylerin oranı da artmaktadır) ve aylık gelirin etkisinden bahsediyorlar. tabii aylık gelir ve kültür turizminde eğitim düzeyinin de önemine değiniyorlar.

    bir yandan da eğitim düzeyinin etkisini araştırıp değerlendirirken şunu fark etmişler, aynı eğitim seviyesindeki kişilerin farklı ziyaret alışkanlıkları var. bunu da fransa ve hollanda için şu şekilde açıklıyorlar; ziyareti etkileyen eğitim düzeyi, sadece okulda alınan eğitimi değil, aile içinde edinilen kültürün üzerine okul sürecinde alınan eğitimin konmasıyla oluşan birikimleri kapsıyor.
hesabın var mı? giriş yap