satranç müzesi
-
yok zannettiniz değil mi?
ama var. istanbul'da kadıköy'de
bir satranç müzesi var,
kütüphanesiz müze olmaz
elbette, kütüphanesi dahi var.
satranç müzesi'ne gidelim. -
ankara'da daha bilene ve gidene rastlamadım ama müzede, çeşitli ülkelerden çok farklı tasarımcılara ait satranç takımları var. bence, bir kısmı sanat eseri bile kabul edilebilir.
çocuklar için çalışılmış takımlara da bayıldım. hatta star wars'lu olanla satranç oynama isteğimi artırabilirim. -
ankara'da ve türkiye'de kesinlikle görülmesi gereken müzelerden biri. içinde envai çeşit satranç takımıyla beraber oynayabileceğiniz bir satranç odası var. sevmeyene sevdirir, bilmeyene öğretir bir müze olmuş. böyle güzel bir yer için de, kendi koleksiyonunu herkesle paylaşma özverisinde bulunarak oluşturan, çünkü benim böyle bir koleksiyonum olsa muhtemelen kimseyle paylaşmazdım, akın gökyay'a teşekkür etmek gerekiyor.
-
yarın linkteki konsere erkenden gidip gezeceğim için beni daha çok heyecanlandıran müze.
eminim konser de şahane olacak.
http://www.haberturk.com/…uzesinde-yeni-yil-konseri -
gökyay vakfı'nın altındağ belediyesi yanında bulunan müzesidir. müze içerisinde, dünya'nın her yerinden satranç takımları bulunuyor. ayrıca konferans ve konuşmaların yapıldığı bir toplantı salonu da bulunuyor.
aşık olacağınız satranç takımlarının tasarımcıları ve ülkeleri üzerlerinde yazıyor, kesinlikle hayranlıkla izliyorsunuz. ben (bkz: harry potter) ve (bkz: lord of the rings) tasarımlarına bayılmıştım.
müze'nin çıkışında ufak çaplı alışveriş yapabileceğiniz bir alan bulunuyor. -
akın gökyay tarafından toplanan satranç eserleri ile kurulan ankara’daki en güzel müzelerden biri.
akın gökyay, 2012’de guinness rekorlar kitabına adını yazdırmış en çok satranç takımına sahip olduğu için. müzede bugün itibari ile toplam 700 adet satranç takımı mevcut. koleksiyonun ilk parçası ile son parçasını da müzenin direkt girişinde sergiliyorlar. her satranç takımına ayrı ayrı hayran kaldım. özellikle fransız ve italyan tasarımları tamamen sanat eseriydiler. ayrıca her satranç takımını belli bir temaya göre dizmişler. tarihi olaylar, milli kültür, çocuk ve aklıma gelmeyen bir çok tema var. çok başarılı bir müze. mutlaka gidip gezin. -
ankara'daki müze efsanedir.insanda satranç oynama isteği uyandırır.ankara'ya yolu düşen herkes mutlaka gelip görmeli.favori satranç takımımı seçemedim çünkü hepsi ayrı bir güzel.
-
altındağ’daki müzeye 4 sene öncesine göre yeni pek çok satranç takımı eklenmiş. hala girişte çok iyi bilgilendirme var, hala müze çok özenli. çıkıştaki satış bölümünde de çok güzel takımlar satılıyor ancak şahane olanlar 3-4 bin tl civarı olmasa iyiydi...
-
önündeki dubaların bile satranç taşlarından yapıldığı, titizlikle tasarlanmış, tam ismi "gökyay vakfı satranç müzesi" olan, akın gökyay tarafından ankara'ya kazandırılmış eşsiz bir müzedir. kesinlikle gezilip görülmesi özellikle çocukların götürülmesi gerekir.
müze içinde satranç takımlarının dışında bir kupa-bardak koleksiyonu da vardır.
müzede sürekli etkinlikler yapılmaktadır bu etkinlikler müzenin web sayfasından takip edilebilir.
bir de müzenin kurucusu akın gökyay'ın ürettirdiği çok kişinin bilmediği ankara satranç takımı vardır. bu takımın taşları
piyon- hitit güneş kursu
kale-ankara kalesi
at-kocatepe cami
fil-anıtkabir
vezir-sheraton otel
şah-atakule
şeklinde ankara'nın ikonik yapılarından seçilmiştir.
ankara satranç takımı ile ilgili bilgiye kendi web sayfasından ulaşılabilir
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap