• "secular kelimesi latince serere' den geliyor. ziraatle ilgili bir mânâsı var, tohum etmek* demek. bu kökten saeculum kelimesi yapılmış, mânâsı üretmek; nesil, zürriyet meydana getirmek** demek. buradan da saecularis kelimesi çıkmış, mânâsı bir asırda bir kere gelme, olma* demek. secular kelimesi ingilizcede, yüzyılda bir olan; asırlarca süren mânâsına geldiği gibi, zamana bağlı*, ebedî olmayan, geçici ve dünyevî* mânâsına da geliyor. yaygın kullanılmasında bu ikinci mânâ hâkimdir, yâni, uhrevî veya dinî olmayan, dünyevî demektir." (fehmi baykan, demokrasi, laiklik ve teokrasi (şeriatçılık) üzerine bir derkenar, türkiye günlüğü, sayı 46, yaz 1997, s.19)
  • dini değerlere önem vermeyen, onlara ilgili duymayan ki$i.

    ruhani olmayan, dünyevi.

    ayrica (bkz: secularism)
  • laik kelimesiyle karıştırılmakta olan bir kavramdır. laik din ve devlet işlerinde ayrılığı ifade eder. sekülerin anlamı ise siyasi nitelikten çok bireyseldir. bu bağlamda seküler, kişinin dini inancı ne olursa olsun gündelik yaşamının idaresini dünyevi bir akılcılıkla ele alması anlamındadır. bireyin dini, vicdan alanında bırakarak, hayata bakış açısındaki eksiklikleri sürekli olarak her görüşten insanlarla iletisim içinde yeni bilgi ve tecrübelerle kapatması gerektiğine böylece daha hoşgörülü ve ilerlemiş bir dünyanın ortaya çıkacağına yönelik bir yaşam anlayışını ifade eder. bu anlamda türkiye'de kendini tamamen ibadete adamış ve (israil'de bulunan köktendinci kast benzeri) sosyal yaşamdan uzak yaşayanların topluma oranı düşünülürse halkın %99'unun seküler olduğu söyleneblir. yine aynı bakışla dindarlığı ile bilinen pekçokları da seküler bir yaşamı tercih etmektedir. bunların başında ise siyasette ve iş dünyasında öne çıkan figürler gelmektedir.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/seküler_hümanizm
  • aslinda laik'ten cok dini i$lere devlet yonetimi bazinda hic onem vermeyen yonetim yapisidir. bu tip devletlerde din ile ilgili resmi kurumlar bulunmaz. yani din ile devlet isleri ayri degildir cunku din zaten devlet i$lerine kari$amaz.
  • laiklerin de kendi aralarında fraksiyonları olduğunun ıspatı kelimedir.
    mesela oruç tutuyorsanız siz seküler değil olsa olsa sıradan bir laiksinizdir. seküler laik setinin subsetidir. yani her laik seküler değildir ama her seküler by default laiktir.
  • seküler sözcük anlami olarak "çağa ait olan" demektir. seküler bir insan çağın gerekliliklerine göre davranır, yasayisini ve dünyayı kavrayış şeklini çağın değişen şartlarına uyum sağlayacak şekilde düzenler. seküler olmayan insanlar ise çağa göre değişmeyeceği düşünülen, tanrı tarafından gönderilen kurallara göre hayatını düzenler. tanrının kanunları bin yıl önce nasılsa bin yıl sonrada aynı olacaktır.

    1 dolar üzerinde yazan 'novus ordo seclorum" sloganindaki seklorum seküler sözcüğünün latince kökeni olan seculorum sözcüğünün ortadaki "u" harfinin atılmış halidir. eski romandaki şairler şiirde ahengi yakalamak için bazen sözcüklerin ortasındaki sesli harfleri atarlardı. çağların yeni düzeni anlamına gelen "novus ordo seclorum" virgilin ünlü şiirlerinden birinde geçen bir misradir.

    amerika'yi kuranlar yeni yeni bir ulke ile birlikte yeni bir düzenin başladığını bildirmek için bu misrayı bir dolarlık banknotun üzerine eklemislerdir.

    şiirin ilgili bölümünü okuduğunuzda kurulan amerika birleşik devletleri ve oluşturanlaran millete virgil'in şiiri üzerinden bir benzetme yapıldığını görebiliriz;

    sybil'in söylediği son günler geldi
    çağların yeni düzeni ulaştı
    başak yetişti saturn'un hükmü başladı
    simdi cennetten mucizevi bir ırk iniyor

    birçoklarinin komplo teorilerinde kullandığı bir doların üzerinde "yeni dünya düzeni" yazdığı ve bunun illuminati'nin sloganı olduğu iddiasının asılsız olduğunu biraz inceleyerek ortaya çıkabiliyoruz. ayrıca tüccarlık yapıp sadece namaz kılarak ve oruç tutarak seküler olmadığını iddia eden insanlar da anlamsız konuşuyor. kendinizi manastıra kapatmiyorsaniz ya da elinizi eteğinizi çağa ait olan işlerden çekmeyip hergün dolar avro takip ediyorsanız ne kadar aksini iddia etseniz de siz de sekülersiniz.
  • ülkemizde bazı insanlar tarafından küfür gibi kullanılıp içi boşaltılmaya çalışılan laik ya da saçma bir şekilde türeyen laikçi gibi sözcüklerin yerine yine yabancı kökenli, yaklaşık aynı anlamda ve tabii ki de bahsettiğim muadillerinden daha az bilindiği için kullanılmaya başlanan sözcük.
  • laik ile arasında farklar olup aynı anlamda kullanılan kelime. seküler daha çağdaş bir hayat tarzını benimser.
  • bu kelime son bir iki yıldır bu kadar popülerleşti ya da ben cahilim
  • anlayabildiğim kadarıyla sol-sosyalist jargonunda orta sınıf türk solcusunu, kemalist duyarlılıkları ve/veya kadıköy cihangir hattını kapsar bir torba sıfat haline gelmiş kelime. jargondur, olabilir. olabilir ama bu, kelimenin gerçek anlamını bilmemenin mazereti olamaz.
    dil ve düşünce çıtasını bu kadar düşürmemek lazım.
hesabın var mı? giriş yap