• filmlerine, sırf geri zekalılar sanat sanmasın diye, ara ara küfür koyan adam.
  • ne kadar iyi yönetmen oldugu laleli'de bir azize filminden anlasilan yönetmen.

    edit: buradaki kastettigim seyin yanlis anlasilmasi üzerine editleme geregi duyuyorum. gemide'nin de lalelide bir azize'nin de senaryosunu serdar akar yazmistir. ama ayni hikayenin serdar akar tarafindan çekilen gemide kismi basyapit iken, kudret sabanci tarafindan çekilen laleli kisminin daha zayif kaldigini anlatmak istemistim.
  • gemide gibi bir yeraltı efsanesinden,
    payitaht gibi bir iktidar propagandacısına dönüşen yüzsüz yönetmen.

    ahh para.
  • behzat ç. seni kalbime gömdüm gala sonrası söyleşisinde, sadece bir tek eleştiri tarzı cümleye maruz kalacakken <ben yaptım oldu, sen çeksen nasıl yapacaktın> gibi konuşup karşısındaki kız sorusunu bitirmeden kızın lafını ağzına tıkan adam. gala gecesi keyfime dokunulmasın hissiyatı mıdır nedir.
  • ihlamurlar altinda yi aydin bulut'tan devralmistir.
    ilk bolumde bu devrin izleri rahatlikla gorulebilir:
    burjuva evinin icindeki plan degismis,
    gazi mahallesinde yeni insertler cekilmis,
    muzikle goruntu uyumu kaybolmaya baslamis,
    yakin planlar abartilmis, hatta dizinin dortte ucu yakin planla cekilmis,
    genis acilarsa gereksiz bir kolayciliga vurulmus, odanin bir kosesine yerlestirilen genic aci lensli bir kamerayla kotarilmaya calisilmistir, tabii sonucunda balik gozu etkisi bariz hale gelmis, karakterler odanin icinde kucucuk kalmistir.
    kompozisyonlar gereksiz ayrintilarla, mesela sirket odasindaki bir yesil bitkinin diyalogun icine kenardan sarkivermesi, doldurulmustur.
    bazi guzel ayrintilar da eklenmemis degildir;
    ornegin yeni yapilan atolyede tavandan sarkan elektrik anahtarlari gozumuze sokulur, kanimca bu iyi bir yabancilastirma efektidir, mekanin dogasini gosterir.
    buyuk ihtimalle yeni baslamanin verdigi gayretle planlarin sayisi gozle gorulur derecede arttirilmis, bulut'un statik diyalog planlari yerine akar'in-herhalde turkiye televizyonlarinda kendisinin yegane alamet-i farikasi olan- hareketli ardarda yakin planlar bunun yerini almistir, izlemek bir nebze daha zevkli hale gelmistir.

    ama hala yeni yonetmenlerimiz bir isci sinifi evini nasil cekmesi gerektigini kestirememistir. burjuva evlerindeki mekansal konforla edinilen aci zenginligi, bu alt sinif evlerinde yerini tikismisliga, biraz once sozunu ettigimiz balik gozu kolayciligina birakmistir.
    bol bol zeki demirkubuz filmi izlemeleri tavsiye edilir, nuri bilge ceylanin uzak'taki acilari da iyidir ama tv icin fazla deneyseldir.
  • barda filmine yaş sınırı getirilmesi hakkında "doğru karar ben de çocuğuma izletmem" diye cevap verebilecek kadar dürüst bir yönetmendir kendisi...
  • behzat ç. nin 7. bölümünde meyhaneci kılığında bok gibi oynamış olan yönetmendir. yine de birden görünce gülümsetendir.
  • aslında kurtlar vadisi ırak ile eleştirilmesi pek de tutarsız olmayan yönetmen. altmışlı ve yetmişli yıllarda çekilmiş türk filmlerinden, çok iyi çekilmiş ve kurgulanmış aksiyon sahneleri örnek verilebilir. şimdi çoğunun yönetmenini hatırlamıyorum ama mesela yılmaz atadeniz'in kilink soy ve öldür'ünden gayet başarılı bir otomobilli kovalama sahnesi aklıma geliyor. tavsiye ederim. kurtlar vadisi ırak, kendi içinde değerlendirildiğinde de pek başarılı bir aksiyon filmi değil. özellikle filmin sonunda necati şaşmaz ve billy zane'in dövüştüğü sahne çok çok kötü çekilip kurgulanmış. genelde aksiyon sinemasına vakıf olmayan bir yönetmen aksiyon çekeceği zaman kolaya, çok fazla yakın plana yüklenerek kaçar. serdar akar burada tam tersini yapmış. üç dört noktada uç noktada aşırı uzun planlar kullanmış ve birkaç yerde de model release'den yırtmak isteyen üşengeç mikro stok fotoğrafçılık heveslileri gibi dövüşen oyuncularının gölgelerini çekmiş. yani ben aksiyon bilmiyorum demek için elinden geleni yapmış.
  • behzat ç.'nin serdar a. 'sıdır.
  • yazgı'da, polis memurunu canlandirmis olan yonetmen. engin günaydın'ın canlandirdigi necati karakteriyle karsilikli sahnesi vardir.
hesabın var mı? giriş yap