• iki adet blues armonikacısının paylaştığı isimdir... ikincisinin (bkz: rice miller) ne doğum yeri, ne doğum tarihi, ne asıl adı, hatta ne de kesin ölüm tarihi bellidir... 1894 ile 1910 arasında doğum tarihi verilir, muhtemelen glendora mississippi doğumludur ama bu da kesin değildir. all music guide'a göre adı aleck ford miller'dır ama alex veya alec de olabilir. soyadı ford veya miller'dır, ama garantiye gitmiş olmak için genelde ikisi beraber kullanılır. ölümü helena arkansas'da olmuştur ama 25 veya 26 mayıs 1965 konusunda hala tartışma vardır.

    ilginç bir adamdır, iki metreye varan boyu, altı çökmüş hep kapakları yarım açık gözleri ve eğir, büyük bir burunla tehlikeli gözükür, ters bakar... en ufak bir tahrikte kafa göz giriştiği söylenir. 1936'da robert jr lockwood ile başlayan beraberliği, daha sonra da devam etmiştir. ilk olarak 1942'de helena arkansas'ta king biscuit time adlı programını yapmıştır. bir süre sonra diğer sonny boy williamson radyoyu basmış ve rice miller'dan kendi ismini kullanmamasını talep etmiştir. john lee williamson'dan daha iri olan rice miller, robert jr lockwood'un aktardığına göre karşılıklı armonika çalmayı teklif etmiş, ve müzikal anlamda diğer williamson'ın canına okumuştur. biraz daha mırın kırın edince de fiziksel üstünlüğünden faydalanarak döverek kovduğu söyleniyor. rice miller hayatı boyunca bu konuda hassas olmaya devam etmiş, yanında diğer williamson'dan söz edildiği zaman sadece sert konuşmak ve küfür etmekle kalmamış, bazı talihsiz bünyeleri dövmüş de...

    rice miller'ın ilk önemli kaydı 1951 yılında, elmore james'in de çıkış parçası olan dust my broom... 1955 yılına kadar trumpet records ile olan anlaşması bitince chess records ile anlaşma yapmış ve en iyi parçalarını bu dönemde vermiş... davulda fred below ve basta willie dixon altyapısının üzerine beraber çaldığı müzisyenler arasında gitarda robert jr lockwood, muddy waters, jimmie rogers, matt guitar murphy, piyanoda otis spann ve lafayette leake gibi chess records'ın o dönemdeki hemen hemen bütün ağır topları bulunuyor...

    armonika ve vokaldeki sert tekniği, little walter'ınkine çok benzeyen amplifikatörlü ve distorsiyonlu armonika tınısı ile chicago blues armonikasının en güzel örneklerini vermiştir.
  • "armonika" veya daha çok bilinen adıyla "mızıka", blues için çok önemli bir enstrümandır. "tüm zamanların en..." diye başlayan bir liste vardır aklımda. müzik dinlerken bu listeyi geliştirmeye ve yaşatmaya dikkat ederim. "sonny boy williamson ii" bu listenin en harika blues armonikacısıdır. akla gelmeyecek çalma yöntemleri üretip harika müzikler yapmıştır. howlin' wolf dinlerken araya serpiştirilirse, taze yaş pastadaki frambuaz gibi olur; kimisi sevmez, seveni de damağında gezdirerek tüm lezzetini almaya çalışır.

    ayrıca blues tarihinde 2 tane sonny boy williamson vardır ve bazı plak firmaları bile yaptıkları derlemelerde bu iki abimizi karıştırmıştır. benim kastettiğim, şuradan dinleyeceğiniz williamson ii diye bilinen, asıl adı alex miller olanıdır.
  • dişlerinin olmamasının sebebi, kendisinin az çok çeteci bir zenci hayatı yaşamasından, delikanlı abimizin ağzına mızıka sokup yumruk atmış olmalarıdır.

    en sevdiğim şarkısı açık ara (bkz: nine below zero)
  • chicago blues harmonicasinin dev adami asil adi rice miller'dir.

    daha onceleri de bir sonny boy williamson vardir chicago blues tarihinde, bizim eleman onun adini almistir.
    king biscuit time isimli radyo programi ile unlu olmustur. deli fisektir, kavgalarda adamlari yaralamis, hapislere gimistir. howlin wolfun kayinbiraderidir.
  • 1963 senesinde the yardbirds eşliğinde çok baba bir konser kaydı bulunan blues müzisyeni. bu kayıt 1966'da amerika'da 1967'de ingiltere'de lp olarak yayınlanmıştır.
    edit: the yardbirds'e eşlik eden sonny boy williamson rice miller olandır.
  • iş yaparken nasıl da gidiyor nomıssız...
  • robert plant henüz gençken ve blues aşkı ile yanıp tutuşuyorken kendisinden imza almak ister. sonny boy karşısındaki dar kotlu ve uzun saçlı bu ingiliz genci iyice süzdükten sonra hadi yaylan cevabını verir. ingiliz gencin bu cevaba tepkisi ise kulise girip sonny boy'un mızıkasını cepleyip oradan ayrılmak olur.
  • mızıkaya hak ettiği değerin verilmesi sağlayan büyük müzisyen. çok büyük adamdı rahmetli. mezar taşının üstünde her daim bir mızıka durur.
  • yahuu nasıl şirin şeker adam harmonica ile oyun oynuyor beyfendi :)
    keep it to yourself
    ı'm a lonely man
  • kıyıda köşede kalmış blues efsanesi harmonica blues üstadı

    (bkz: nine below zero)
hesabın var mı? giriş yap