• arşivlik taşınabilir bir şey arıyorum. tüm bilgilerimi yedeklemek istiyorum. zamanla veri kaybı ya da cihazın bozulması minimum riskte olan, ömürlük olması tek kriterim.
    okuma hızı, fiyat, boyut, sesli ya da sessiz çalışma kriterleri tercih sebebim değil.

    edit: vakit ayırıp cevap veren yazarlara teşekkür ederim.
    bulut yedeklemeyi apple ekosistemi içerisinde verimli ve sık bir şekilde kullanıyorum. ssd ya da hdd’den beklentim 2 ya da 4 tb büyüklükte bir cihaz içerisinde %80 dizi film, kalan depolamana alanı için fotoğraf, önemli belgeler gibi yedeklemeler için kullanmak. sık sık kullanacağımı sanmıyorum. yedekleme ve arşivimi yaptıktan sonra bir köşede dursun istiyorum. muhtemelen iki cihaz alıp yedeğin yedeğini de yapacağım gibi görünüyor.
yanıtlar 36
  • sadece tecrübe ile ekleyeceğim.

    2009 yılında almış olduğum 3.5 inç 1 tb harddiski, 10 yıl kadar kullandım ve 2019 civarı bilgisayardan söküp emekliye ayırdım. 2019dan bu yana yaklaşık 6 ayda bir arada yeni yedek atıyorum, geçmiş fotoğraflara bakıyorum düzenliyorum falan hala gayet güzel bir şekilde arşiv cihazı olarak duruyor.

    yanın ondan 3-4 yıl daha yeni olan bir 500gb disk de var o da kritik bilgilerin ikincil kopyası.

    bunca yıl işimi gördüler ve görmeye devam ediyorlar, seagate marka.

    pcde ise 4 adet ssdm mevcut. samsung, sandisk, kingston ve adata. marka kaynaklı olabilir ama adata bozuldu ve yenisi verildi.

    tecrübeyle önerim harddisk arşiv cihazıdır ama sarmadan, darbe almasına izin vermeden, kenarda uygun bir kutuda muhafaza edilirse.

    tabi bu cihazların şans işi olduğunu da unutmayıp, bilgiler çok kritikse yedeğin de yedeği alınmalı.

    bu arada yavaş yavaş amazon s3 ile bulut yedeğini daha çok kullanır oldum.
  • buna karar verirken arşivde yer alan verilerin boyutu, sayısı, sıklıkla erişilmesi ve saklanma süresi gibi faktörler dikkate alınmalıdır.

    büyük ve sık erişilen arşivler için ssd'ler daha uygun bir seçimdir. ssd'ler, hdd'lere göre daha hızlı okuma ve yazma hızlarına sahiptirler ve daha dayanıklıdırlar. tabi, ssd'ler genellikle hdd'lere göre daha pahalıdırlar, bu nedenle büyük arşivler için ssd kullanmak maliyetli olabilir.

    daha az erişim ve hız derdiniz yoksa daha ekonomik bir çözüm olarak hdd tercih edilebilir.

    özetle, arşivinizin boyutuna ve erişim sıklığına bağlı olarak, ssd veya hdd tercih edilebilir.
  • bu konulardan çok çekmiş biri olarak söylüyorum. ssd veya hdd ikide güvenli değil. ikisinde güven konusunda büyük belirsizlik taşıyor. dün sağlam olan ssd birden çalışmayı durdurabilir. bu toz olabilir düşme sarsılma da olabilir. sanal taşıyıcılar tek güven veren yer. arşivde kısa zamanda kullanacağın dosyaları çevrimdışı görünebilir yaparsın cihazda kullanırsın.
  • hello.
    arşiv için her sistemin artı eksisi var.
    %80 dizi için ssd almak son derece anlamsız. ancak çok gezen bir cihazın içinde değerli materyal tutmak da %20 bile anlamsız.
    cloud önerilmiş. olur. ama internet bağımlı bir durum olduğu ve "dizi" konulacaksa cloud yine anlamsızlaşıyor. sandisk'in ssd'si var 2 tb. 3000 civarı. bence onu alıp sorunsuz kullanın.
    ancak 4 tb wd var hdd gayet verimli. (200 aktarma hızı gördüm)
    fiyatı da 1750
    para önemli değil ama dizi saklamak için ssd mi olur? param var olur derseniz e alın tabii.
    bunun yanında hiç biri güvenli değil. çat bozulur söylemi de çok geçerli değil. çünkü bazı cihazların mtbf aralıkları yüzbinlerce saat. (enterprise cihazlarda milyon saat)
    böyle olunca bunu çok dert etmemek lazım.
    bulut kullanıyorum diyorsunuz. demek onun sorun olduğu internet olmayan (dağ taş - trekking vs) veya yavaş olan yerler için bir cihaz lazımsa 2 tb ssd bence yeterli.
    ha birde çok güvenli ama portatif olmadan önerim ise nas server olan. dua olan değil.
    nas alıp raid 1 yapın. 2 tane seagate exos 18 tb enterprise hdd alın. mis gibi güvenli. biri bozulunca yedek diğerinde. (otomatik)
    karmaşık işler. karar sizin. her şey bozulabilir diye yedekli hiç bir şey bozulmaz güvencesi ile rahat takılın.
  • arşiv için ssd kullanmak kaynak israfıdır. ssd'nin olayı programları hızlı çalıştırmak. ama kaynak optimizasyonu yapmaya gerek yok yeterince param var derseniz alın arşivleyin tabi ki.
  • eğer iki terabyte altı bir arşiv ise en mantıklı çözüm google drive çözümüdür
  • uzun sure elektrik verilmeyecekse hdd
  • artık fiziksel depolardan ziyade bulut depoların kullanılmasından yanayım. eğer çok önemli belgeler değilse bunlar güvenilir bir bulut sisteminde arşiv oluşturmak en güzel seçenek geliyor bana. ha yine de ben fiziksel bir şey istiyorum dersen en makulu hdd. ssd diğer yazarların belirttiği gibi sadece israf olur o paraya değmez.
  • herhangi bir konuda "bulut" çözümlerini kullanacaksanız şu 3 konuyu aklınızdan çıkarmayın:
    1) hiçbir bulut çözümü veri kaybına dair bir güvence vermez. bir t anında verilerinize zarar gelebilir, okunmaz hale gelebilir veya tamamen silinebilir.
    2) daha kötüsü verileriniz çalınabilir. rule of thumb: ınternet'e yüklediğiniz her türlü verinin (ne kadar güvenli olduğunu düşünürseniz düşünün) eninde sonunda istenmeyen kişi ya da kurumların eline geçme ihtimalinin olduğunu unutmayın.
    3) bir de bu hizmetleri sağlayan kuruluşların (yine çapına, adına, ününe bakılmaksızın) yüklediğiniz verileri (ister legal ister illegal yollarla) analiz ediyor olmaları ihtimalini göz ardı etmeyin.

    bunun haricinde, ortaya 2 tane teknik kelime sikistirildi diye her yazilani ciddiye almayin :)

    veri depolama alani verinin tipine, veriye erisimin karakteristigine ve performans gereksinimlerine gore belirlenir ve farkli gereksinimleri olan veriler farkli yerlerde depolanir. basitce, %80 dizi (large sequential data fakat zaman icinde yazma silmenin cok olmasi muhtemel) ile %20 onemli belge arsivi (daha kucuk dosyalar ve cogunlukla erisimin ve silme oraninin dusuk oldugu alan) farkli erisim karaktestistiklerine sahip olacaklar. mumkunse fiziksel olarak ayrilmalarinda oldukca yuksek fayda var. bir diski dizi vs icin, bambaska bir disk de onemli belgeleriniz icin kullanmaniz onerilir. bir de onemli verilerinizi mumkunse birbirinden bagimsiz 3 yerde (minimum 2) tutmaniz siddetle tavsiye edilir.

    hdd kullaniyorsaniz, her ne kadar 10-15sene kadar dayanabilecek guzellikte diskler var olsa da ortalama 3 seneden sonra yeni diske gecmenizi tavsiye ederim. disk arizasi yasamadan gecirdiginiz her gun, disk arizasi yasayacaginiz o kacinilmaz sona bir gun daha fazla yaklastiginizi unutmayin.
  • bende toshiba'nın 4 tb'lık hdd'si var ve %90 film/dizi atıyorum içine, sonra televizyona takıp izliyorum. herhangi bir sorun yaşamadım şimdiye kadar.
27 yanıt daha