stres yönetimi
-
van yüzüncüyıl iibf de 2 yıllık bir bölüm.
ayrıca dışardan bitirmek isteyenler için;
http://www.insankaynaklari.gokceada.com/stres.html -
(bkz: anger management)
-
öğrenmeyi çok istediğim. belli bir düzeyde stres olmadan da hareket geçemesem de, stres düzeyi artınca kendimi kaybediyorum. bi alıngan, bi kavga etmek isteyen, en çok da ağlamak isteyen, ona buna sataşan bir insan olup çıkıyorum. kimse de kavga etmiyo benle bu aralar. hep bi alttan almalar, bi anlayışlılık halleri filan. zaten istediğin zaman olmaz işte, en istenmeyen şeyler bile. murphy'ye de selam ederim burdan.
-
stres yonetiminde olumsuz dusuncelerin yapilandirilmasi en basta gelendir. (bkz: epiktetos/#38456668)
stres yonetiminde kisinin kendisine, olaylara ve gelecege bakis acisi onemli unsurlardir. olumsuz dusunceler, degerlendirmeler ve atiflar ayni zamanda olumsuz duygulara ve uyum bozucu davranislara yol acar. olumsuz dusuncelerin yapilandirilmasi icin oncelikle olumsuz dusuncelerin fark edilmesi gerekir. daha sonra, olumsuz dusuncelerin gereksiz ve temelsiz olanlari akilci dusuncelerle degistirilmesi hedeflenmelidir. kimi zaman olumsuz dusunceyi yakalamak zor oldugundan bos bir zamanda zihinden gecenler degerlendirilmeli. ornegin, "sikinti bastiginda zihnimden ne geciyordu?" diye kisi tarafindan olumsuz dusunceler fark edilebilir. daha sonra, olumsuz dusunceler akilci dusuncelerle yer degistirebilir.
ornegin
olumsuz dusunce: arkadasim selam vermedigine gore beni sevmiyor.
akilci dusunce: belki de farketmedi. son donemlerde bazi sikintilari veya son zamanlarda hayati yogun olabilir. -
beyaz yaka sömürüsünün, plaza iş yaşamının yol açtığı psikolojik tahribatın kapitalizm dilinde süslenmiş ismi diye tahmin ediyorum. stres yönetiminiz nasıl? günde 12 saat çalıştırsak, ne var ne yok üzerinize yıksak gıkınız çıkar mı? hayır, stres yönetimim kuvvetlidir. ebemi sikseniz ses etmem, profesyonelim.
bende bıraktığı izlenim bu. ama ismi her ne boksa, ben stres yönetimini askerde öğrendim. ne zaman bir şeylere sıkılsam "3 ay sonra hepsi geçecek, bunların hepsi hayal, rüya görüyorsun" diye kendimi rahatlattım. artık normal hayatta da bu yöntemi kullanıyorum, genel-geçer sorunları uzun vadede önemsizleşeceğini düşünerek huzura eriyorum. siz de evinizde kendi stres yönetiminizi yapabilirsiniz, ofisinizde kullanabilirsiniz. hepinize hayırlı stres yönetimleri, bol kazançlar dilerim. -
profesor, ogrencilerine stres yonetimi konusunda ders veriyordu.
su dolu bardagi yukari kaldirdi ve sordu:
p: profesor
o:ogrenciler
p:sizce bu su dolu bardagin agirligi ne kadardir?
o:200, 250, 300, 350, 400 gr.
bunun uzerine profesor soyle dedi;
p: gercek agirlik fark etmez. fakat gercek agirlik elinizde ne kadar tuttugunuzla ilgilidir.
bir dakika tutarsam sorun yok.
bir saat tutarsam kolumda agri olusacaktir.
bir gun tutarsam ambulans cagirmak zorunda kalirsiniz.
aslinda agirlik aynidir ama ne kadar uzun tutarsaniz size o kadar agir gelir.
eger sikintilarimizi her zaman tasirsak er veya gec tasiyamaz duruma geliriz. yukler zamanla daha agir gelmeye baslar.
belki de suyu tek yudumda icmeli ya da 2-3 yudumda, olmadi birer yudum aldiktan sonra elimizden birakmali sonunda yudum yudum bos bardaga erismeli ve bir daha yuku hic ele almamak uzere yuku birakip yola devam etmeliyiz. -
(bkz: ofke kontrolu)
-
konuyla ılgili şu videoda ufacık tefecik spoilerlar verilmiş.
hani şu amigdala var ya onun taa amigdalasına desem bana kortizol.
bi de hep hafife alinan gaza getirme ve özgüven toplama iltifatları aslında başarının anagtarı. bazı bilinçli annelerin hep tekerleme gibi söylediği cümleler bize ilaç olmus. uyanın lan, gidin öpün annelerinizin ellerinden, yanaciklarindan, burnundan, gözünden ..
(bkz: senin başaramayacağın şey yok)
http://www.nat-geo.tv/…-zihin-oyunlari-stres-testi/ -
stres gunumuzun hastaligidir. yonetmek ciddi anlamda zordur. ic ve dis etmenler vardir. ozellikle dis etmenleri kontrol etmek daha zorken ic etkenleri kontrol almak daha kolaydir.
stres altindayken psikolojik etkiler disinda, sagliginizi bozan etkilere de maruz kalirsiniz. bunlar gaz agrilari, mide sorunlari, halsizlik, bas donmesi, mide bulantisi, carpinti, vucutta agrilar, halsizlik, motivasyon bozuklugu, karar verememe, uyku veya uykusuzluk hali vb gibi bir cok etkisi vardir,
bundan kutulmak icin,
sevdiklerinizle birlikte olun, onlarlayken telefonunuzu bile kapatin, gulun, eglenin, psikolojik destek alin, icki ve sigaradan uzak durun, meyve sebze tuketin, egsersiz yapin, yuruyuse cikin, mumkunse tatik ayapin, ortamdan uzaklasin, -
yasaminizda stres yapan seylerin, kimselerin sayisini azaltin. mumkunse hepsini hayatinizdan cikarin ya da hepsinden uzaklasin.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap