• son derece ileri duzeyde bagimlilik yapan ama sabah ise giderken bi tane cozdun mu , beynini saat 7'de maksimum kullanilabilir hale getiren ,ayiltan ,iq yukselten, 1 10 arasindaki sayilarin goruntulerini beynine kaziyan gavur icadi super oyun.hatta bir gun otobuste yanimda oturan herifin de sudoku oynadigini gorunce kim once bitirecek diye kendimce bir yarisa girmistim.adam once bitirmisti ama adaminki kolaydi galiba.ondan.bir de ben sonra geldim , o zaten 3 5 tane kutucuk doldurmustu.
  • telefon tuşlarını sudoku bloku olarak algılama evresinde, bırakılması gereken beyin cimnastiği mastikası.
  • cankurtaran.

    kafam karışıkken, hayal kırıklığına uğramışken, başka şey düşünemez hale gelmişken elime aldığım, yemek yerken, tv izlerken, asansör kullanırken, toplu taşıma araçlarındayken... kısaca her fırsat bulduğumda gözlerimi çevirdiğim, böylece beni bunalıma girmekten alıkoyan uğraş. zannediyorum başka insanları başka kötü alışkanlıklardan uzak tutmakta da faydalı olacaktır. denenmelidir.
  • aslen japon işi olan sudoku asıl ingiltere'yi vurmuştur. geçtiğimiz yaz en çok satanlar listesinin gediklisi olmuş, haftalarca da en çok satmış kitap olmuştur "times sudoku" adlı eser(!). gelgelelim 5.99 pounda kapış kapış giden kitap bu otobüs durağı halkına yetmemiş. derken ingilizler'in en konfiçyus ruhlusu madem balık yetiştiremiyoruz bu açlara, iyisi mi balık tutmayı öğretelim önerisini getirmiş ve takriben bir ay sonra sudoku'macının el kitabı niteliğinde "how to do sudoku"* başlıklı kitap piyasaya sürülmüştür.

    amerika'da ise dan brown ve benzeri bilumum komplo teorisi içeren kitaplar okumaktan arta kalan zamanda insanlar sudoku'yu gazetelerden takip etmekteler daha ziyade. lakin ilk bakışta gözlerinin kamaşmasına ve gördüklerinden bi halt anlamamalarına sebep olan her şeye "diamond" deme alışkanlığına sahip yankiler sudoku'ya da bu ismi uygun görmüşler. zaten bunlar erol evgin'i de ilk gördüklerinde "o ne lan? öyle saç mı olurmuş?!" diyerek bi an şaşakalıp sonra da "diamond, diamond." diyerek toparlamışlar mevzuyu.

    ülkemizde de evvela radikal bulmaca ekinde boy göstermiştir bu japon icadı, yine "diamond" adıyla. neredeyse her gün verdiği en az bir adet kusurlu sudoku'larıyla hürriyet bil-bul eki de bulmacayı görebileceğiniz bir başka kaynak. beter* olan mesele ise gazetenin bu bulmacaya layık gördüğü isim: japon bulmaca! japon yapıştırıcı, japon balığı, japon yeni'nden sonra japon bulmaca pek bi şık olmuş. hayır, işin aslını bilmesem oturup didik didik japon arayacağım 81 karede. japonların tek bulmacası bu mudur ki sen japon bulmaca dediğinde neden bahsettiğini bileyim? halihazırda bi adı varken koy gitsin işte, bilelim işin doğrusunu. olur da bi gün bi hanım geyşa ile iki münasebetimiz olduğunda kendisi bize "sen otur, rahatına bak. ben bi sudoku hazırlayıp geliyorum hemen." dediğinde "yok yenge sen bi'şe için zahmet etme. arkadaşlarla atıştırdık biz bi'şiler." demeyelim, bilelim neden bahsettiğini.
  • su=rakam, doku=tek kişilik demektir

    suji wa dokushin ni kagirunin kisaltilmisidir.
  • radikal bulmaca ekinde diamond olarak yer alan, 9x9luk matrisin içini 1-9 arası rakamlarla doldurmaya dayalı son derece zevkli bulmaca. http://www.sudoku.com/
  • "sudoku bulmacalarını bilenler bilir: bulmacanın çözümü için gerekli tüm ipuçları, bulmacanın içindedir, dışarıdan bir unsura (tahmin) gerek duyulmaz. iyi bir yazın yapıtı, eğer bulmaca olmaya özeniyorsa, sudoku’ya özenmelidir bence."

    cem akaş - "sudoku olarak yazınsal yapıt" (http://www.cemakas.com/ şefin salatası, 2 kasım 2005)
  • uzun yolculuklarin olmazsa olmazi. tek kotu tarafi bir muddet sonra tetris misali gozu kapatinca 1den 9a rakam gormeye basliyor insan.
  • yakın bir zamanda ilk kez sudokuyu elime alınca kendi uydurduğum bir metod var, en zor kategorilerindeki bulmacaları bile bu metodla çözmek mümkün olabiliyor. belki bu metod biliniyordur neyse işte şöyle birşey:

    eğer oyunda iki veya fazla karede birden çok aday varsa öncelikle tek aday rakamı koyup gittiği kadar yere dolduruyorum. bu gittiği noktaya kadar olan doldurmalara 1. katman adını veriyorum. bu 1. katmanın gittiği yere kadar tüm rakamların alt köşesine 1 yazıyorum. ikinci çatallanmaya gelince benzer ikinci bir katman açıyorum. üçüncüsde üçüncüyü vb. bu arada önemli olan boş bir kareyi oluşturduğum katmanlara göre doldururken referans aldığım en son rakamın katmanının numarasını vermek.

    eğer ilk katman bir yerde çakılırsa bu durumu false kabul edip doğru sayıyı bulmak kolay oluyor. tabii bulmacanın derecesine göre işler her zaman böyle kolay olmuyor, genelde bu toslamalar ilerlerdeki katmanlarda meydana çıkıyor;

    örneğin 4. katman 3. katmandan bir sayıya toslarsa bu 4. katman hatalı demektir ve hatalı olan 4. katman ile ilgili bulunmuş tüm sayılar siliniyor ve yeni yazılan rakamlar 3. katmanın devamı şeklinde yazılıyor. böyle böyle geriye doğru katmanlar bir bir eleniyor. en sona doğru eğer 6, 7, 8. gibi üst katmanlar 1. katmana veya diğer kesin rakamlara hiç çakmıyorsa bulmaca genelde çözülmüş oluyor.

    bu arada bazen katmanlar arasında mihenk dediğim kesin sayılarla doğrulama yapıp o katmanın doğru olduğunu ispatlamak mümkün. eğer bir katmanın doğru olduğu ispatlanırsa bu katmana kadar tüm katmanlar kesin sayı olarak düzeltilebiliyor. her katmanı tamamlayınca çıkan sayıları hat boyu trajelerle devamlı sınamak gerekiyor. pratikte en zor kabul edilen sudokularda üst üste 8 katman açılabiliyor. açılacak ve elemine edilecek katman sayısını en düşükte tutmak için bulmacadaki anahtar yani kendi sayesinde en çok sayının açılabileceği çatallanma noktasını bulup buradan katman açmak en iyi yol. bazı durumlarda bir diziyi referans almayan bağımsız katmanlar açılıp ileride bu katmanları kesinleşmiş katmanlarla da doğrulamak mümkün oluyor.

    kolay gelsin!
  • tarifi ve kurallari icin (bkz: #6401612).
hesabın var mı? giriş yap