• döküldükten sonra bir daha fırınlanarak iç gerilimi azaltılan, neticede gerilimin her noktasına üniform dağıldığı, bu sebeple kırıldığı vakit çatlayacak damar filan bulamadan tuzla buz olan cam çeşidi. giydirme cephelerde ve kırıldığı takdirde kırık parçaların tehlike yaratma ihtimali olan yerlerde kullanılır (örneğin otomobil ön camı, alışveriş merkezlerinde katları dönen korkuluklar vs.) sanırım alt köşelerden birinde yer alan üçgen içinde t harfi gibi bir simgesi var, temperi olup olmadığı böyle anlaşılıyor camın. (bunlar öyle elmasla filan da kesilmiyor haliyle, fabrikadan direk ölçülü, bir nevi prekast çıkıyor.) ingilizcesi tempered glass. ee.. düşünüyorum başka bişi kaldı mı diye.. yok.
  • fönlenmiş cam, hızlı ısıl etkiyle önce dış tarafın içten daha sıcak olmasından dolayı gerildiği, hızlı soğumayla bu sefer iç tarafın daha sıcak kalmasıyla iç tarafın gerildiği, bu sayede bünyesinde bi gerilim barındıran cam türü, aslında çelik de benzer bi üretim süreci yaşar, kor demirin suya sokulması hızlı soğuma içindir, saçımızı fönlediğimizde de şekli koruyan aynı gerilimdir.
    otomobil yan vearka famlarında kullanılır, ön camda polivinile benzer adlı saydam, çekmeye mukavim bi tabaka bulunan cift kat cam kullanılması daha iyidir, cam çatlasa da hem kırılmaz hem de dağılmaz
  • santimetre kareye 100 kg gibi aşmış bir basınca dayanabilen cam türü. artık hemen her sektörde kullanılmasının yanında daha çok otomotivde tercih edilir. kırıldığında ki bu çok zor gerçekleşen bir durumdur, 10x10 cm ebatında bir yüzeyde 150-200 parçaya ayrılabilmektedir. ayrıca kırılan bu parçalar kesmez, dolayısıyla cam kırıklarında oluşabilecek kesiklerin önüne geçilmiş olur.
  • özellikle otomobil sektöründen bazı üst düzey firmaların (bwm, vwn, mercedes gibi) yavaş yavaş kapı ve arka camlarda da lamineye geçme çalışmaları sebebi ile tartışılan cam modelidir.
    her ne kadar kaza veya darbe anında parçalar çok ufak parçalara ayrılsada iyi temperlenmemiş (büyük keskin yüzeyler) bir cam ve küçük parçalarda (göze boğaza kaçması) risk oluşturmaktadır. maliyet nedeni ile lamine cam dan daha uygundur ancak güvenlik ve konfor (ses) nedeni ile geri planda kalacaktır ki bana görede sadece ev ve sanayi ürünlerinde kullanılmaldır.
  • fırın üst kapak camlarının da* dahil olduğu kategori.
  • patlaması halinde üzerinize fırlayıp gelen cam parçalarının hiç acıtmadığı, aksine, sanki üzerinize yapışmış gibi duran, basıldığında ise baya bir acıtan, patladıktan sonra yerlere düşen cam parçalarının can çekişmesi gibi bir durumda olduğu, sürekli kıpır kıpır hareket ettiği gözlenen cam tipi.
  • iç gerilim tamamen azaltılır evet bunun adı da cam temperleme olarak geçer ve ilk üretim sonrası veya şekillendirme sonrası camın dengesiz ve görece hızlı soğuması ile oluşan düzensiz gerilim dağılımını homojen bir hale getirmek için yapılır. metallerin ısıl işlemine benzer şekilde, kontrollü ısıtma, tutma ve soğutma şeklinde gerçekleştirilen bu işlem ile elde edilen cam 'tempered glass' olarak kabul edilmez.
    fiziksel dayanımı artırmak için yapılan temperleme işlemi iki farklı yöntem ile yapılır; cam yüzeyinden iyon değişimi ile yapılan kimyasal temperleme ve belirli bir sıcaklık ve yumuşama noktasına kadar ısıtılmış camın her iki yüzeyinin hızlıca soğutulması ve böylece camın merkezi ile dış yüzeyleri arasında ısıl gradyene bağlı olarak oluşan farklı soğuma hızları ve buna bağlı olarak oluşan her iki yüzeydeki artık basma gerilmeleri ile mukavemet artırılır. kırılınca çok sayıda küçük ve görece zararsız parçacıklara ayrılan ve literatürde güvenli cam (safety glass) olarak geçen cam da bu fiziksel temperlemiş candır. kimyasal temperleme ile üretilen camlar normal cama benzer bir kırılma gösterirler. bununla birlikte işlem öncesi mukavemet değerine göre fiziksel temperleme ile yaklaşık 4 kat, kimyasal temperleme ile ise 15 kat kadar yüksek basma dayanımları elde edilebilir. kimyasal temperlemede şekil sınırlaması yokken, fiziksel temperleme yapı itibariyle düz camlara uygulanabilir. kimyasal temperleme görece daha pahalı bir yatırım ve işletme maliyeti sunar. kimyasal temperlemiş camlar işlem sonrası delme ve kesmeye maruz kaldıklarında sadece camın kesilen bölgesinin yaklaşık 20 mm civarında mukavemet kaybı olur, fiziksel temperlemiş camlar temperleme sonrası çizilmesi veya delinmesi durumunda parçalanarak kırılır. kimyasal temperleme her kalınlıktaki cam için uygulanabilir, fiziksel temperleme için camın belirli bir kalınlıkta olması gerekir ki camın yüzey ile merkezi arasında farklı soğuma hızları elde edilebilsin.
  • dalista kullanilan maskelerin de bu tur cam olmasi gerekir. uzerlerinde "tempered" yazar.
  • genel olarak ısıl yöntemlerle camın 3-4 kata kadar sağlamlaştırılmasıdır. ayrıca, cam bir tür tuz çözeltisi içinde belirli sürelerde bekletilirse de kimyasal temperleme yapılmış olur. bu yöntemle ince camlar rahatlıkla temperlenir. bu yöntem optik sanayinde kullanılır.
    edit: ısıl sertleştirilmiş camlar ile temperli camlar arasında fark vardır. ısıl sertleştirilmiş camda fırın içinde verilen havanın basıncı, temperli cama göre daha düşüktür. sertleştirimiş cam, kırıldığında temperli camda olduğu gibi küçük parçalara bölünmez. kırılma özelliği tempersiz camda olduğu gibi, kırılma merkezinden kenarlara doğrudur.
hesabın var mı? giriş yap