• nedne filozofi ilk thales'le başlamıştır? zira thales zengindir, tüccardır, memleketi de ilginç bi yerdir, ilginç insanlar geçmektedir, ve thales de sağa solu gezmektedir, işi gücü yoktur, bütün işini köleleri yapmaktadır, bu yüzden thales de bilmece çözerken yanlışlıkla felsefe yapmıştır... zaten ilkçağım bütün batı filozofları ege bölgesinden falan çıkar...
  • misirda ki piramidin boyunu, kendi gölgesini tam kendi boyunda oldugu zaman piramidin yerdeki gölgesini ölcerek piramdin boyunu buldugu söylenir.
    i.ö 585 yilinda günes tutulmasini önceden saptadigida sölenir.
    herseyin özünün su oldugunu sölemis.
    hersey tanrilarla doludur.
  • nietzsche yunanlıların trajik çağında felsefe kitabında aşağıdaki gibi bahsetmektedir thales'den:
    bu adam (thales) herşey sudur derken aslında çok saçma gibi görünen bir şey söylüyor. o halde thales'in önemi nedir ? o, "herşey sudur" derken aslında 3 şeyi yapmış oluyor.
    1.) köken (arkhe) sorunu üzerine düşünüyor.
    2.) bunu yaparken tamamen mitolojiden arınmış şekilde yapıyor. pratik fayda için değil sadece merakını gidermek için çaba sarfediyor.
    3.) dolaylı yolla da olsa "herşey birdir" fikrini ortaya atıyor.
    işte bu sebeplerle thales felsefenin babası olmayı hak ediyor.
  • dalgın bilimadamları soyunun en ünlü atası herhalde miletli filozof thales’tir. hani şu yıldızlara bakarken önündeki bostan kuyusuna düşen thales.

    kanları fıkır fıkır kaynayan miletli genç kızlar biraz önce önleri sıra yıldızlara bakarak yürüyen, sonra da düştüğü boş bostan kuyusundan iki delikanlının yardımıyla ahlayıp puflayıp çıkan thales’i de kim bilir nasıl acıyarak ama daha da çok kahkahalarını zor tutarak seyretmişlerdir. sonra da belini tuta tuta bir tümseğe ilişen thales’i kaderi ile baş başa bırakıp, ılık ege gecesinde sevgilileri ile koklaşıp öpüşmeye, günlerini gün, daha doğrusu gecelerini gece etmeye koşmuşlardır.

    bostan kuyusuna düşen dalgın adam, hesiod’un ve homer’in felsefi düşünceleri yalayıp geçen sözlerini bir yana bırakırsak, yunan felsefesinin ilk filozofudur. dünyadaki her varlığın temel maddesi sudur diyen, odur. ayrıca her şey tanrılarla doludur diyen, mıknatıs taşının demiri çektiğinden ötürü canlı olduğunu iddia eden de yine odur. ilk iddiası ile ilkel de olsa bir materyalist, ikincisi ile metafizikçi görüşü temsil eder görünen, ama iki iddiasının birbirini tamamladığı sonradan, hele öğrencisi anaksimandros’tan sonra iyice anlaşılan thales, dalgın olmasın da ne olsun? mısır’a gidip geometriyi hellas’a getiren odur. denizdeki gemilerin aralarındaki mesafeyi hesaplayan odur. kendi gölgesinin büyüklüğünün gerçek boyuna ulaştığı zamanı bekleyip ehramları yerdeki gölgelerinden ölçmeyi ilk akleden odur. dünya tarihinde, güneş kararması olayını önceden hesaplayarak ilk saptayan ve dediği doğru çıkan ilk astronom odur. görünüşlerin ardındaki gerçek özü bulmak için gece gündüz çalışan, dünyaya gelişinin maksadının bu olduğuna inanan böyle bir kafanın dalgın olmasından, gökteki yıldızlarla meşgulken bastığı yeri göremeyip bostan kuyusuna yuvarlanmasından doğal ne olabilir?

    kanı fıkır fıkır kaynayan miletli kızlar, varsın onunla alay etsinler. sonra ılık ege gecesinin içinde sevgililerine günlerini gün, daha doğrusu gecelerini gece etmeye koşsunlar.

    ne varsa yine dalgınlarda var.

    uyanıklar, elbette yere sağlam basarlar. çevreyi hesaba katarlar. uyum sağlarlar. ateş gibidirler. faiz hesaplarını, herkesten iyi bilirler. işlerini tıkırına koyup, köşeyi dönerler. günlerini gün ederler. ama o gün “dün” olur. dalgınların bazısı dünden bugüne ulaşır. hatta yarına uzanır. dalgınlara gülmek, hamların hakkı. gökyüzüne dalıp, çukurlara düşmekse, hep düşünenlerin bahtı.

    21 temmuz 1984 – haldun taner
  • neden çocuk sahibi olmadığını soranlara "çocukları çok sevdiğim için" yanıtını vermiştir kendisi.
  • "bir ülkenin türkülerini yapanlar kanunlarını yapanlardan daha değerlidir." - thales
  • batı felsefesi tarihinin başlangıcına koyulan bu adamda dikkat edilmesi gereken ilk unsur uygulamacı bilimadamı-filozof olduğudur. bu yüzden düşüncesinde evrenden bir kopuş görmek mümkün değildir. bu yüzden nihil ex nihilo fit demiştir, yani hiçten hiç çıkar. bu düşünceleri onu ilk madde arkhe aramaya yöneltmiştir. o buna su demiştir. neden su dediğine ilişkin aristoteles'in veya bir çok felsefe tarihçisinin yorumları vardır. lakin bunlar pek önemli değildir bence. o önemli soruyu çoktan sormuştur çünkü.
  • thales, fragmanlar çevirim çıktı.

    kitabın içeriğine ve yöntemine dair şurada detaylı açıklama yaptım:
    https://www.youtube.com/watch?v=1pkj5mkrzny

    resmi site:
    ciltli: https://www.iskultur.com.tr/…agmanlar-ciltli-2.aspx
    karton kapak: https://www.iskultur.com.tr/fragmanlar-4.aspx
  • insanların "madem o kadar biliyorsun neden fakirsin." diye dalga geçmeleri üzerine astronomi bilgisini kullanrak zeytin hasatının en verimli olacağı zamanı bulup o zamanda zeytin tarlalarını kiralayarak parayı kırmıştır.

    aristoteles de bundan yola çıkarak "filozoflar isteseler zengin olurlar ama para pul önemsiz şeylerdir." demiştir.
  • m.s 2006 gençlerinin kendisini "aklını suyla bozan filozof" olarak tanısa da, o güne kadar aklını mitolojiyle bozan filozofların karşısına pozitif bilimin kurucusu olarak çıkmıştır. filozofların yalın ayak başı kabak dolaşıp, gökyüzündeki yıldızları seyretmekten önlerindeki kuyuyu görmeyen aylaklar olduklarını düşünenlere, zeytin mahsulündeki artışı bir yıl önceden öngörüp, pres makineleri yaparak filozofların sadece soyut şeylerle uğraşmadıklarını da göstermiştir.

    ortaokul ve lise matematik derslerinde, olmadı hocaların hap formül olarak ezberlettiği dershanelerdeki hazırlık kurslarında sık sık kullandığınız beş ünlü teoremin de sahibidir. hatırlıyor musunuz?

    1. bir çemberin çapı çemberi iki eş parçaya böler
    2.ikizkenar üçgenin taban açıları eşit (veya eşite yakındır)
    3.kesişen iki düz çizginin arasındaki açıla eştir.
    4.iki açısı ve bir kenarı eş olan üçgenler benzer üçgenlerdir.
    5. yan çemberler üzerindeki bir nokta ve çemberin çapı ile çizilen üçgen dik açılıdır.
hesabın var mı? giriş yap