• kumbag'dan murefte'ye giden yolun uzerinde bulunan bir koy ve sayet ucuruma yuvarlanilacak olursa, sadece kulak memesinin o da yumusak oldugundan kalabilecegi; manzarasi, bagi, ev sarabi, rumlardan kaldigi iddia edilen defineleri ve keklikleri ile meshur bir bolge.
  • denize bakan tepelerin yamaçları boyunca açılmış toprak yol hem tehlikeli uçurumları, hem de inanılmaz güzellikteki manzarasıyla nefes kesiyor. yol, tepedeki uçmakdere köyü'nü aşarak sahile iniyor ve marmara'dan umulmayacak temizlik ve sakinlikte bir koya çıkıyor. her şey piknikçiler için: deniz, gürül gürül bir su, çimenler, bahar coşkusu.
  • hoskoyden istanbula yollanirken tercih ettigimiz guzergahin en onemli kismi. hayatim boyunca esine rastlamagim, hep filmlerde oldugunu sandigim turden bir ucuruma sahip mevki. en buyuk hayalim ise gunun birinde bir evo6*ya sahip oldugumda bu yolu tommi makkinen* edasiyla kat etmektir.
  • gunduz vassaf'in radikal gazetesinde pazar gunleri yayimlanan kosesinin adi. yazar bu kosede cogunlukla gundemden uzak konulari ele alir, yasantisindan yola cikarak bazi hikayeler anlatir; soz konusu kose kapagin ic kisminda konuslanmistir.
  • gündüz irili ufaklı taşlık sahil şeridinden güzelim denizinden yararlanabileceğiniz gibi, akşam yakamozlar eşliğinde şarabınızı yudumlayacağınız, sakin, sevimli ve huzur dolu* bir köy... *
  • eski adı vidimo olan, çevresinde manastırlar bulunan ve ipekböcekçiliği yok olduysa da şarapçılığın devam ettirildiği bir köy. rumlardan kalma şaraphane görülebilir. köyün arka tarafından çıkan patikada bağların ve meyve bahçelerinin arasından 4-5 saatlik bir yürüyüş sonrasında dağın (dağın adları kronolojik listeye göre: ganos dağı-tekir dağı-ışıklar dağı) zirvesine (924 mt rakım) ulaşılabilir fakat çevredeki tehlikeli olabilecek yaban domuzlarına dikkat! kendilerine rastlamasanız ayak izlerine mutlaka rastlarsınız.
  • (bkz: uçmak/8)
  • ulaşımı toprak bir yolla sağlanmakta fakat yolun manzarası tek kelime ile mükemmel, özellikle gün doğumu veya gün batımı zamanlarında geçilirse manzarayı düşünemiyorum bile. uçmakdere; çeşmelerinden akan buz gibi suları, devasa, tarihi ağaları, sıcacık insanları, biraz tepelere yürüdüğünde ortaya çıkan manzarası, kısacası doğal güzelliklerinin ve insanlarının gidip görülmesi gerektiğini düşündüğüm mekan.
  • sanırım sene 96-97 iken annemin yanlış harita okuması nedeniyle babamı soktuğu bir yolla görmüş bulunduğumuz, daracık toprak yolundan ağaç kütüklerini kenara çekerek ilerlediğimiz kasaba *
  • yorede uretilen saraplardan bazilari:
    armadores, uçmakdere, melen, doruk, kilim, sefa, paskalya, tuana, beyza, merih...
hesabın var mı? giriş yap