• aydınoğlu beyi. umur bey, 1334-1348 yılları arasında adeta bir deniz aslanı gibi ege’de, bizanslılar ve cenevizlilere karşı büyük başarılar kazanmış; rodos’tan çanakkale boğazı’na kadar, mora ve rumeli kıyıları da dahil olmak üzere denizlerde kesin bir kontrol sağlamıştır. düşmana karşı son derece atak ve taktik baskın şeklinde manevralar yapan umur bey, çetin deniz muharebelerinin birisinde şehit olmuştur.

    manisa ve civarında kurulan saruhanoğulları beyliği (1313-1390) sürekli olarak umur beyin denizdeki faaliyetlerine destek sağlamıştır. özellikle süleyman bey, umur beyin donanmasına gemi, üs ve onarım yönünden büyük kolaylıklar sağlamıştır.

    28 ekim 1344'te, bütün avrupa devletlerinin birlikleri tarafından desteklenen rodos'taki saint-jean şövalyeleri, izmir'i bastı; aydınoğulları'nın tersane ve donanmalarını yaktı. liman, şövalyelerin eline geçti. fakat yukarı kale, türkler'in elinde kaldı. bu suretle şehir, "müslüman izmir" ve "gâvur izmir" diye ikiye bölündü ve 1403'ün ilk günlerinde timur'un, şövalyeleri kovmasına kadar tam 59 yıl bu vaziyet devam etti.

    umur bey, avrupa siyaset âlemine etkin bir şekilde ikatıldı. 1328-29'da, yanında cüneyd bey'in babası ibrahim bahâdır bey olduğu halde, bozca ada'ya çıktı. 1330'da gelibolu yarımadasına ayak bastı. 1332'de 75 gemisi ile semadirek adasını bastı ve batı trakya'da gümülcine'ye asker çıkardı. gene aynı yıl, 250 parçalık büyük bir donanma ile adalar, ağrıboz ve yunanistan'a asker çıkardı ve ilk defa ege denizini doğudan batıya geçmiş, yunan karasında, attika'ya ayak basmış oldu. 1333'te 170 parça donanma ile mora'ya çıktı. 1333'te saruhanoğlu süleyman bey'le müttefiken yunanistan'a ve mora'ya sefer yaptı. 1336'da foça'da imparator kantakuzinos'la buluştu. 1338'de tekrar yunanistan'a ve ege adaları'na sefer yaptı. 1339'da eflâk yani romanya seferine çıktı ve bu suretle balkanlar'ın kuzeyine kadar erişti. 1342'de girit ve kıbrıs sahillerini vurdu. 1345'te makedonya'ya asker çıkardı; bu seferde, müttefiki saruhanoğlu süleyman bey, şehit düştü.

    osmanoğulları, süleyman paşa ile kardeşi i. murad, şehit aydınoğlu umur bey'le şehit saruhanoğlu süleyman bey'in izlerini adım adım takip etmişler ve onların teşebbüslerini taçlandırmışlardır. bulgaristan krallığı ile başa çıkmaktan âciz kalan bizans imparatoru ioannis kantakuzinos, umur bey'den imdat istemişti. umur bey, 32 harp gemisi ve 29.000 askerle avrupa kıt'asına ayak bastı. dimetoka'yı bulgarlar'dan alıp müttefiki imparator'a verdi. ertesi yıl, 1342'de imparator, rakibi paleologoslar'a karşı tekrar umur bey'den yardım istedi ve bu suretle türk hükümdarını, bizans'ın dahilî işlerine karıştırmış oldu. aydınoğlu, rumeli'ne geçip imparator'a istediği yardımı yaptı. bunlar, müslüman türkler'in rumeli'ne ilk ayak basışlarını teşkil eder.

    1348'de, gâvur izmir'i şövalyeler'den geri almak isteyen umur bey, kalenin önünde düşman tarafından şehîd edildi
  • orhan gazi'nin çağdaşı osmanlıları karşıya geçiren meşhur kantakuzen'in çok yakın arkadaşı olan aydınoğlu. dostu kantakuzen aracılığıyla defalarca bizans'a yardıma koşan yiğit umur bey, gavur'u izmir'i almak isterken kaleden atılan ok neticesinde şehadet şerbetini içmiştir.
  • ido'nun ilk deniz otobüsü.. dalan devrinde 1987 de norveçten getirildi.. takip eden yıl içerisinde ido aynı seriden 9 adet daha araç satın almış. şu anda işletmede 25 deniz otobüsü çalışıyor ancak eski de olsa en iyi olan umur bey.. denizcilikte kaptan faktörü önemli derler, hakikaten de iskeleye en iyi yanaşan, en dakik, dalgalı denizde en iyi seyir açısını yakalayan kaptan bu geminin. hırçın havada burundan tek seferde o katamaranı iskeleye yanaştırmak öyle kolay şey değil. 50 santimetre bile ileri-geri şaşmıyor. adamları tanımıyorum ama işlerinde ehiller. filodaki en disiplinli mürettebat olduklarını düşünüyorum. ha yeri gelmişken, bir de ido'nun damen diye singapur malı son moda deniz otobüsleri var. en antika kaptanları bunlara vermişler, adamlar 300 derecelik görüş açısına rağmen iki sefer şilepe bodoslama girdi.. iskeleye üç sefer git gel yapmadan yanaşamıyor bu arkadaşlar, ayrıca hem ön hem de arka kapağı aynı anda açabilme başarısı da yüzde yirmi.. bilemedin yirmibeş..
  • tekirdağ hayrolu'da bulunan umurbey köyüne adını veren zat-ı muhterem.
  • aydınoğulları beyliğinin kurucusu mehmet bey'in oğlu ve kendi zamanının en meşhur cengâverlerinden biri.

    1334 - 1348 yıllarında beyliğe liderlik ederken pek çok başarılı sefer düzenlemiştir. anlatılanlara göre mora seferi esnasında yani istanbul'un fethi'ne daha 100 yıl varken, gemileri karadan çektirmeyi akıl etmiştir.
  • enveri’nin düsturnamesine göre 1337-1338 dolaylarında gerçekleştirdiği mora seferinde germe hisarının olduğu yerden gemilerini karadan yürütüp inebahtı tarafına çıkmıştır ve ardından istanbul’u takiben karadeniz’e açılıp bir dizi saldırıda bulunmuştur.geriye dönüp germe hisarından tekrar gemileri karadan yürütüp ganimetleriyle izmir’e varmıştır.

    coğrafi şartlar göz önüne alındığında gemilerin karadan yürütülmesi pek olası gözükmemekle birlikte gemiler muhtemelen gelibolu-germeden hareket etmiştir
  • aynı zamanda bir butik şarap markasıdır. şarapları güzeldir.
  • çanakkale' ye bağlı beldedir.
  • merkezi birgide bulunan aydınoğulları beyliğinin gazi beylerinden biridir. osmanoğullarının henüz tüm anadoluya egemen olmadığı dönemlerde beylik yapan umur bey, devrinin bilim adamlarına yaptığı yardımlar ve himaye etmesi ile bilinir.
  • enveri tarafından kaleme alınan düsturname'de gaza ve fetihleri anlatılan türk denizci.
hesabın var mı? giriş yap