• yanilgi : vucut geliştirme boyumuzu kısaltır.
    gerçek : evet, erken gençlikte yapılan ağırlık çalışması kemiklerin boyuna gelişimini yavaşlatır, metabolik faaliyetlerin kırmızı kas üretimine yoğunlaşmasından mütevellid genetik imkanlardan daha kısa bir boya sahip olunmasına neden olabilir. lakin zamanında yapılan vücut geliştirme antremanları boyunuzu kısaltmaz.
  • yanilgi : vucut geliştirme bağımlılık yapar.
    gerçek : kısmen doğru lakin bu, bu spora ögzü bir olgu değildir. endorfin salgılatan temel üç aktiviteden biri olan spor, hangi dalı ile uğraşılırsa uğrasılsın aşılabilir bir bağlılık yaratabilir. belki vucut geliştirmenin verdiği kendini geliştirme hazzı bu etkiyi çoklaştırabilir.
  • yanilgi : vucut geliştirme sporunda en önemli aktivite ağırlık çalışmasıdır.
    gerçek : en büyük yanılgılardan biri. spor beslenme, dinlenme ve antremanı ile bir bütündür. herhangi birinin eksikliği tüm çabaları boşa çıkartır. yine de bu üç konu içerisinden en kritiği seçilecekse o beslenmedir.

    kimi uzmanlar, başarılı bir çalışmanın %65 beslenme, %20 dinlenme %15 antreman'a bağlı olduğunu söylerler ki doğrudur.
  • yanilgi : vücut geliştirme kısır yapar.
    gerçek : gazetelerde çıkmasından sonra bu işi yıllardır yapan insanlara sorulmuş ve evli olanların çoluk çocuk sahibi olduğu görülmüştür*. bahsi geçen haber sayesinde mahallelerinde aşağılanan vücut geliştiriciler evlenecek kız bulamayız korkusuyla bu haberi yalanlama yoluna gitmişlerdir.
  • yanilgi : bugün başlasam üç aya kalmaz at gibi olurum.
    gerçek : tüm gereklerini yerine getirerek yapılan vucut geliştirme antremanın belirgin sonuçları üç ay sonunda görülebilir. lakin bu süre ciddi bir gelişme için yeterli değildir. üstelik antreman ile korunmayan kaslar hızlı bir şekilde hacimce küçülür, tonuslarını ve formlarını kaybederler.
  • yanilgi : ağırlık çalışmasında en önemli kriter kaldırdığım ağırlıktır. bench press'de 100 kilo yapayım da nasıl yaparsam yapayım, üç vakte kalmaz tarla gibi göğsüm olur.
    gerçek : bu sporla ciddi olarak ilgilenen bir çok insanda dahi sıklıkla rastlanılan bir yanilgi. evet ağırlık önemlidir lakin ondan daha da önemli olan hareketi tam ve düzgün olarak yapabilmektir. ancak bu şekilde istenilen sonuçlara ulaşılabilir. 10 kilo fazla kalrıdacağım diye göğse değdirilmeden yapılan bench press güdülen estetik kaygıları karşılamaz hiç bir zaman. antremanlarda hareketin nasıl yapılması gerektiği, tekrar sayısı ve hareketlerın yapılış sırası boşuna anlatılmıyor. uyunuz.
  • yanilgi : spor salonunda antreman sırasında gelişir kaslarım.
    gerçek : antreman kas hücrelerin zorlanmasına sebep olur ve gerçekte, antreman sırasında yapımdan çok yıkım vardır. gelişme dinlenme ve muhtemelen de uyku sırasında gereksinim olduğundan hareketle yıkılandan daha çok doku üretilmesi sonucu oluşur.

    (bkz: kas hipertrofisi ve atrofisi)
  • yanilgi : bizim salonda bir abi var, üç ayda nah bu kadar kol yapmış. ben de yaparım kesin.
    gerçek : organizma ortak olsa bile her insanın doğası farklıdır. kimi insanların kol ve bacakları çabuk gelişirken kimileri daha çabuk sırt ve karın kası yapabilirler. kendinizi denemeli, zayıf ve güçlü olduğunuz noktaları gömeli ve tercihen de profesyonel yardım da alarak size özel antremanlar yapmalısınız. tabi ki başladığınız gün değil bu; bir üç dört ay kadar sonra.
  • yanilgi : buraya hareketleri sıra ile yazmışlar yanlarına set sayısı tekrar falan yazmışlar ama ben takmam onları çalışırım gönlümce çok da şahane olur.
    gercek : inanmak güç gelebilir lakin vücut geliştirme sporunun da bazı kuralları ve teorileri var. kaslar belirli bir sıra gözetilerek çalıştırıldıklarında, belirli hareketler belirli şekillerde ve belirli sıralarda yapıldıklarından verimli olabiliyor antreman. tüm bu düzenlemelerin kritik önemi haizdir; riayet ediniz ki mutlu olasınız.
  • yanilgi : 40 cm'den kalın kolu olan herkes vucut geliştirme uzmanıdır.
    gerçek : vucut geliştirme hocalığı yapabilmenin de kimi kural ve yöntemleri var. bu disipline yönelik eğitimler düzenleniyor, çalıştırıcılara kimi teorik bilgiler ile bu bilgilerin pratik anlamları ve nasıl uygulanacakları anlatılıyor. spor salonlarında bilgi genellikle kulaktan kulağa iletilir ve bu sporu ilgilendiren doğrular da genellikle kalın olandan ince olana doğru bir ilerleyiş takip eder. lakin bu hiç de sağlıklı bir yöntem değil. evet, mutlaka yıllarını bu uğraşılara vermiş insanların tecrübeleri bizlere yol gösterici olabilirler lakin tecrübe tek dayanak olsaydı beyin ameliyatlarını cerrahlar değil ihtiyar heyeti azaları yapardı.
hesabın var mı? giriş yap