• bütün olarak tasarlanmış, kaçış yollarına girişi sağlayan ve aleve karşı mukavemeti yüksek kapı. yangın güvenlik hollerine doğru açılır.

    1785 yılında toplanmış olan yangından insanları koruma federasyonu tarafından sosyal hayvan leyhine açılış yönünün hole doğru olması kesinleştirilmiş ve ciddi bir avantaj sağlanmıştır.arkadan alevler koşarken birey kapıyı kendisine doğru çekme zahmetinden kurtulmuş olup şansı yükseltilmiş olduğundan, ciddi avantajına rağmen alev arkadan yetişirse bu kişinin beceriksizliği olur. bu adam/kadın yanmayı hak etmiştir. 19. ve 20. yüzyılda kapının özelliği değil, yangının şiddetinin önemli olduğu kabul edilmiştir. geçen zaman içinde kendisine karşı tavırların analizini mükemmel yapan yangının her geçen gün kendisi geliştirerek yoluna devam ettiği yadsınamaz gerçektir.
  • yangın kapıları, görevlerine göre kaçış kapıları ve alan ayırma kapıları olmak üzere ikiye ayrılabilir. ülkemizde, özellikle kamu binalarında kullanılan kapılar kaçış kapılarıdır. uyduruk yangın yönetmeliğimize ve tse'ye uygun olan bu kapılar, 2mm kalınlığında dkp sactan imal edilirler ve kapının içinde taş yünü dolgu vardır. özelliği yangın çıktığında, bir süre (90 dakika denir, ama yarım saat dayansın git elinden öp) yanmadan veya erimeden çalışıp, insanların tahliye edilmesine olanak sağlamaktır. bu tür kapıların adedinin maliyeti 2bin lirayı (montaj ve kdv dahil) geçmez. alan ayırma kapıları ise, kaçış için de kullanılabildiği gibi, asıl görevleri yangının, binadaki bir bölümden başka bir bölüme atlamasını ve duman sızmasını engellemektir. bu tür kapılarda kullanılan malzemelerin çoğu patentlidir ve dolayısıyla maliyetleri kaçış kapılarının en az 3-4 katını bulur. örneğin kapıda kullanılan, metrekaresi 3bin liraları bulabilen yangına dayanıklı camların, bir tarafı cehennem sıcağında kavrulurken, diğer tarafı elinizi yaslayacak kadar soğuk kalabilmektedir.

    şimdi gidin ve bu harika kapılardan her yere taktırın...
  • gerektiğinde açılmazsa yakar.
  • binaların yangından korunması yönetmeliğine göre 12.5 m yüksekliği(4 kat) geçen bütün binalarda kamu binalarında, hastahane ve otellerde mecbur kılınmıştır.
    90-210 ebatları standart olup, ölçü alınarak da yapılabilmektedir. sanıldığı gibi 2000-3000'ler değilde panik barı kilitli kolu dahil yaklaşık 600-700 tl civarı bir ücreti vardır.
    aynı zamanda 90 dk. yangına dayanıklılığının yanında 120 dk. olanı da vardır. türkiye'de yangın kapıları için bir tse olmamasının yanında üniversite sertifikalı olanlar mevcuttur.

    hayat kurtarır.
  • kapı kolu enlemesine büyük olan kapıdır. yangın anında göz gözü görmezken kapı kolu bulmakla uğraşılmasın, kolay bulunsun diye büyük yapılmış olabilir.
  • özellikle çok katlı binalarda asansör beklemek yerine veya asansörlerde sorun olursa aşağı inmek için kullanılan alternatif yol genelde yangın merdivenleridir.

    ancak şöyle bir sorun vardır ki bu kapılar çoğu zaman tek yön açılır. bulunduğunuz kattan çıkarken gideceğiniz yerdeki kapının kapalı olması ihtimali tedirgin edicidir. çıktığınız kapı açık tutuluyor bile kalsa geri dönmek kolay olmayabilir.
    az da olsa yangın merdivenlerinde mahsur kalmak ve duyulmamak gibi bir ihtimal var.

    şu hikaye bana bu durumu hatırlattı. ingilizce kusura bakmayın.
  • alan ayırma görevi ile kullanılanların ne kadar önemli olduğunu aşağıdaki video ile öğrendiğim kapı türü. ayrıca bu kapıların bir çoğunda, kapının pervaz ile buluştuğu noktada yüksek sıcaklıklarda genişleyen bir çeşit mühür bulunmakta. mühür ısıyı alıp genişlediğinde duman giriş çıkışını kesen kapı, karbondioksit zehirlenmesini de bir bakıma önlemekte.

    https://streamable.com/3uyt3p

    ancak bu kapılar hiçbir zaman direkt çözüm değildir. yangın kapıları yangından kurtuluş aracı değil, zaman kazanma aracıdır. kapıdan giremeyen yangının binanın dışından sıçrayarak yangın kapısı bulunan odayı ateşe vermesi de geçmişte yaşanmıştır. ingiltere'de yaşanan bu yangında yangın kapısı ile korunan bir odada saklanan 70'in üzerinde kişi, binanın dışından sıçrayan yangın sebebiyle ölmüştür.
  • yangın sayanımı testi sonrası belirli standartları ve sertifikaları olan kapılar. 120-90-60-30' dayanımlı kapılar. şaft ve yangın holleri ya da daha teknik alanlar 120-90 olurken ofis gibi mahalleri daha standart düzeyde yapabiliyorlar. genelde yangın hollerinin olduğu taraf yangına dayanımlı oluyor. türkiye standartlarında böyle anladığım kadarıyla. yani merdiven holü ile ana koridor arasındaki kapının iç tarafı dayanımlı, diğer tarafı değil. ben sadece bu hizmeti almak isteyen bir müşteri olarak bu piyasada doğru dolandırmayan firmaların az olduğunu anladım. iş bitimi kapı üstüne etiketlerini koysalar bile yangın dayanımı olduğunu bile düşünmüyorum. ayrıca sektörde kapıların tipinin daha özel hallere girmesi lazım. pervazlı standart kapı ayarlarından çıkıp seçenekli şekilde öneri yapabilen firmalar türemeli. bi tane camlı yangın fiyatı aldım, adam neredeyse 60bin fiyat verdi. yok daha neler. ellibeşbin firma ile görüştüysem bunun 4 tanesi falan aklıma yattı. yemin ederim dolandırıcı dolu. yangına dayanımlı kapı alıp sac kapıyı çakıyor millet.
hesabın var mı? giriş yap