• orijinal adı "pillars of creation" olan kozmik ve bir o kadar da şahane hede.

    bunun yanında keith merrow'un aynı isimde ve severek dinlediğim bir parçası da mevcut.

    https://youtu.be/lsp7veva8ho
  • benzedikleri şekillere göre atbaşı, kartal gibi isimler verilen yıldızların ana rahmi, bakılmaya doyulmayan güzellik.
  • hubble uzay teleskobu'nun 20 yıl önce fotoğrafını çekerek insanlığa armağan ettiği sıcak genç yıldızların ışığıyla aydınlanan üç adet devasa gaz sütunudur. 6 bin 500 ışık yılı uzaklıkta kartal bulutsusunda konumlanmıştır.
    5 ışık yılı yükseklikteki bu sütunların içerisinde yeni doğmuş ve doğmakta olan yıldızlar var. bu sebeple kendisine yıldız fabrikası da denilebilir. sütunların en tepe noktaları, sert yıldız rüzgârlarıyla dövülüyor ve yıldızlara özgü bu hırpalanmanın bir sonucu olarak, en yüksek sütunun tepesindeki gaz birikintisi uçarcasına uzaklaşıyor.
  • (bkz: kartal nebulası)

    gökbilimciler, teleskoptan aynı bölgeyi hem görünür hem de kızılötesi ışıkta fotoğraflamasını istemişler.

    " kızılötesi ışık, görünür ışığın yapamadığı bir şeyi yaparak toz ve gaz bulutlarının içine sızıyor. bu nedenle kızılötesi ışınla görülen sütunlar, sayısız yıldızdan oluşan bir denizin ortasında incecik duman kümeleri gibi duruyor. oysa 5 ışık yılı yükseklikteki bu sütunların içinde yeni doğmuş yıldızlar var. sütunların en tepe noktaları, bir kozmik patlamanın kabarcıklarında gezinir duygusu veren açık mavi alanlar, sert yıldız rüzgârlarıyla dövülüyor. belki de yıldızlara özgü bu hırpalanmanın bir sonucu olarak, en yüksek sütunun tepesindeki gaz birikintisi uçarcasına uzaklaşıyor. "

    ngt

    edit: sanal gezgin ' in uyarısıyla link düzeltidi.
  • uzaya dair gördüğüm en etkileyici görüntülerdir. çok heybetli gelir bana hep. şu toz sütunlarının yüksekliğinin 5 ışık yılı yükseklikte olduğunu düşünsenize. yani bir ışığın 5 yıl boyunca katettiği mesafe. ki bu da yaklaşık 4,73×10 üzeri 13 km ediyor. yani:

    4.730.000.000.000.000 kilometre. baktığınız şu fotodaki şeyin yüksekliği bu...

    (bkz: gözlemlenebilir evrenin 2 trilyon galaksi içermesi)
  • burda pkk, hdp, mhp, akp, iç savaş, din vs. yarak kürek işlerle uğraşanlar için söylüyorum en soldaki akp.
    fotoşop gibi kokan fotoğraf.
  • tam olarak şöyle bir görüntüye sahip olan yıldız kuluçkalığıdır. ilk olarak hubble uzay teleskobu tarafından görüntülenmiştir. aradan geçen süre yaklaşık 22 yıl ve ben biraz önce nasa science newsde denk geldiğim bir makaleden beni gerçekten şaşırtan şeyler öğrendim. meğer bir fıskiyeyi andıran bu sütunlar, yakınlarında patlayan bir süpernova enkazının radyoaktif kalıntılarıyla her yıl daha fazla uzuyormuş. ve bu görüntü sürekli büyüyerek farklı şekiller alıyormuş. öyle devasa bir büyüme ki artış hızı saatte 450.000 km olarak hesaplanmış. yani şu sıralar keşfedildiği günden bu güne takribi olarak 69 milyar km daha büyük bir sütunla karşı karşıyayız. bu uzay gerçekten kendini çok küçük hissettiriyor insana.

    kaynak: https://science.nasa.gov/…5/07jan_pillarsofcreation
  • dikkatli bakıyor musunuz? ressam burada ne anlatmak istemiş?
    hubble space telescope
    james webb space telescope

    nasa’nın hubble uzay teleskobu ile ilk kez 1995 yılında gözlemlenen meşhur yaratılış sütunları daha önce görülmemiş detaylarıyla yeniden fotoğraflandı.

    dünya’dan 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki kartal nebulası’nda yer alan 3 dev sütunun eski fotoğrafı, hubble’ın elde ettiği en büyüleyici görsellerden biri olarak kabul ediliyor. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre.)

    gökbilimciler, içerideki gazın kütleçekimsel olarak büzülüp yıldız oluşturacak kadar yoğun olmasından dolayı bölgenin adeta bir yıldız fabrikası olduğunu keşfetmiş, yeni doğan yıldızlardan dolayıda bu eşsiz güzellikteki yapılara yaratılış sütunları adını vermişti.

    moleküler hidrojen gazı ile tozdan oluşan ve birkaç ışık yılı büyüklükte olan 3 sütun, hubble uzay teleskobu’nun 25. yılı çalışmaları kapsamında daha net, keskin bir şekilde ve hiç görülmemiş detaylarıyla yeniden görüntülendi. yeni fotoğraflar, abd’nin seattle kentindeki astronomical society toplantısında yayınlandı.

    yaratılış sütunları ile ilgili asıl ilginç olan ise uzun zaman önce yok oldukları gerçeği. bilim insanları, söz konusu toz ve gaz bulutlarının 6 bin yıl önce bir süpernova (yıldız patlaması) ile dağıldığını belirtiyor. ancak sütunlar dünya’ya o kadar uzak ki, ışık hızına rağmen yok oluşlarını görmemiz için bin yıl daha geçmesi gerekecek.

    kaynak: hubble: pillars of creation are also pillars of destruction, nasa.
  • (bkz: kadın bacağı)

    en muhteşem yaratılış sütunu beyaz tenli kadın bacağıdır.
hesabın var mı? giriş yap