• cogu sosyal aktivitenin ve muhabbetin onun zeka duzeyine dusuk gelmesinden.

    yabancilasmasi.
  • büyük bir kısmen doğru önerme.
    "ortalama insan sayısı zeki insan sayısından kat be kat daha fazladır.
    sosyal hayatın dinamiklerini de zeki insan değil ortalama insan oluşturur.
    nadiren zeki insanlar bu dinamiklere ayak uydurur, (hem zeki hem sosyal olur)
    genelde dinamiklerin aptalca olduğunu düşünerek, direnir ve ayak uydurmaz ya da uyduramaz. (böylece zeki ve asosyal olur)" diyor simendiferlerin efendisi (bkz: #33301489)
  • işte asosyalliğimin sebebi... cumartesi gecesi evdeyiz, ezik değiliz zekiyiz.
  • asosyal olmayan sözlük yazarlarını kızdıran tespit. şimdi olay şu bebeğim: bir tespit bir sonuca varıyorsa, o sonucu bünyesinde barındıran herkes o tespitin niteliklerine haiz demek değildir. kısaca biz buna denklem tersinmiyor deriz. yani zeki insanlar asosyal olabilir ama her asosyal zeki demek değildir veya aptallar sosyal demek değildir.

    düşününce bunu anlayamadıysak çok da zeki değiliz sanki...
  • tek başıma çürüttüğüm genelleme. asosyal olmadığımdan dolayı değil; zeki olmadığımdan dolayı.*
  • kısmen doğrudur.zeki insanlar da sosyal olabilir veya aptal insanlar da asosyal olabilir.
    zeki insan deyince farklı ve hayatı diğer insanlardan daha farklı gören bir insan geliyor aklıma.böylelerinin sosyal ortamlarda çocukluktan itibaren barınması zor oluyor elbet.hele birey kavramının tam oluşmadığı türkiye'de daha da zor.akıllı olana, başarılı olana, farklı olana tahammülü yok insanların.
    uç bir örnek olsa da aklıma deha ile ilgili izlediğim bir belgesel geldi.çocuk çok küçük yaşta muazzam piyano çalıyor.daha da iyi çalmak için ellerinin büyümesini bekliyor.böyle farklı bir çocuğun türkiye'nin herhangi bir şehrinde herhangi bir okulunda öğrenci olduğunu düşündüğümüzde diğerleriyle pek de sosyalleşebileceğini söyleyemeyiz.
    tersinden bakalım bir de olaya.bu sefer zeki insanımız sosyal ortamda aradığını bulamıyor ve asosyalliği tercih ediyor.sığ ve anlam verilemeyen sosyal ortamlardan soyutluyor kendini ya da sosyal zekası pek gelişmemiş ve kendisine fazla karmaşık geliyor bu sosyallik.
  • konuyla yakından alakalı yeni bir çalışma yapılmış ve yalnız insanların beyinlerinde temel farklılıklar olduğu keşfedilmiş, bazı beyin alanları hacimleri ve diğer bölgelerle kurulan iletişim ağının değişkenlik gösterdiği bulunmuş.

    araştırmacılar 40.000 orta yaş ve üzeri gönüllü katılımcının mri* görüntüleri, genetik bilgileri ve katılımcıların kendilerini yalnız hissedip hissetmediklerini de içeren kendi kişisel psikolojik değerlendirmelerini incelemiş ve bu bilgileri veri tabanında açık erişim ile dünyadaki diğer bilim insanlarının da kontrolüne sunmuşlar.
    farkın kendini gösterdiği alanların default network merkezli olduğu bulunmuş.
    default network derin düşüncelerin, anıların, gelecek planlamasının, hayal kurmanın ve empatinin dahil olduğu bir dizi beyin bölgesine denir. bu bölgeyle geçmişi hatırlar, geleceği tasavvur eder, şimdinin mevcut olandan farklı versiyonlarını hayal ederiz.
    yalnız insanların default network bağlarında normalden daha güçlü bağlar kurulduğunu, daha da ilginci default networkteki gri madde hacminin daha geniş olduğunu, hipokampus'tan aldığı sinyalleri d.n.'e ileten sinir liflerinin yoğunlaştığı bölge olan forniksin ise daha güçlü bir formda olduğunu keşfetmişler.

    bu bölgelerin ve işlevlerinin yalnızlıkla pozitif korelasyonunun sebebi olarak yalnız kişilerin hayal gücünü daha fazla kullanması, geçmişteki anılarını daha sık düşünmesi ya da yalnızlıklarının üstesinden geleceklerini umut etmeleri olduğu konusunda bir tahmin yapılmış.
    bu varsayımlara katılmadığımı da belirteyim. mamafih 40.000 orta yaşlının ortalamasında yalnızlığı kendi tercih etmeyenlerin oranı daha fazla olabilir.
    başlık asosyal olmak çünkü, tercih edilen bir durum yani.

    daha sonra yalnızlığın problem olduğundan bahsediliyor. yaşlı insanların yalnız olmasının demans (bunama) riskini arttırdığını gösteren eski çalışmalar varmış. fakat bu çalışmalar interneti kullanmayan yaşlı nüfusla yapılmış araştırmalar. şimdinin insanları yaşlandığında internet kullanıyor olacaktır ve yalnız ama internet kullanan yaşlıların bu araştırmalardan oldukça farklı sonuçlar gösterme ihtimali oldukça yüksek.
    orhan veli kanık - yalnızlık eserinde yalnızlıktan korktuğunu dışa vuruyor. mesela orhan veli'nin bunama ihtimali varmış araştırmalara göre ama yalnızlığı özellikle tercih edenleri (asosyalleri) hedeflemiş araştırmalar değil bu çalışmalar.

    velhasıl yalnızsan beyin yapın ve çalışma şekli muhtemelen biraz farklı.
    araştırmada söylenmemiş ama vice versa.
    "yalnızlık, insanın çevresinde insan olmaması demek değildir. insan kendisinin önemsediği şeyleri başkalarına ulaştıramadığı ya da başkalarının olanaksız bulduğu bazı görüşlere sahip olduğu zaman kendisini yalnız hisseder.”
    carl jung ( 1875 – 1961 )
    --------
    kaynak
  • sosyallesebilecegi zeki insan sayisinin sinirli olmasindan kaynaklanandir.
  • tespittir. duygusuzluktan değildir. (bkz: kişi zeki olduğu ölçüde yalnızdır)

    ve (bkz: asosyal insanların aşırı zeki olması)
  • asosyallik zekadan çok herkesi kendinden daha zeki sanma kaynaklı eziklikten de kaynaklanabilir. bu tarz insanlar kendilerini hep yetersiz bulur, sürekli donatmaya çalışır ve az biraz kendilerine güven kazanacakken küçük bir darbeyle yeniden sarsılırlar. ve kendilerinden çok daha beceriksiz, bilgisiz, itici insanların iyi yerlere geldiğini gördükçe de çok üzülürler. bu durum fazla zeki olmaktan mı, kendine karşı fazla sert davranmaktan mı yoksa kendini sevmemekten mi kaynaklanır tartışılabilir.
hesabın var mı? giriş yap