• "iyi" olmanın sadece iyilik yapmakla sınırlı olmadığı "kötülüğe" karşı da savaş vermenin gerektiğine inanan din.
  • çok büyük bir tesadüf eseri olarak sırat köprüsü, miraç, huri gibi olayları hatta cin ve şeytan kavramı ve kainatın nuru gibi kavramları bir başka bir dinde bire bir görülen bir inançtır...
  • islamcı yayınlar, özellikle de the cemaat yayınları, bu öğretiyi sürekli olarak şeytani, sapkın bir inanç gibi göstermeye çalışarak nefret suçu işlemektedir.

    islam peygamberine hakaret edilince haklı olarak öfkelenen çevrelerin başka insanların inançlarına karşı bir nebze olsun saygılı olması beklenir.

    zerdüştilik günümüzde elbette islamiyet kadar yaygın bir inanış değildir ancak az da olsa inananı vardır. bunlar da sayılarına bakılmaksızın müslümanlar, hıristiyanlar ya da başka dinlerin inananları kadar saygıyı hak eder.
  • zerdüşt dininin simgesi "aşa vahişta"tır(ateş).ateşin simge olarak seçilmesinin nedeni zerdüşt inancına göre tanrının yarattıları içinde en saf olanıdır.ateşin iki önemli özelliği vardır:birincisi ateşin dokunduğu herşeyi kendine benzeten hemen şeklini değiştirme gücü vardır.ikincisi de ateşin alevleri hep yukarı doğrudur ve bu daha yüksek yaşama özlemini simgelemektedir.
  • "bizim dinimizde yemeden bir gün geçirmek günahtır. bizim için oruç; dille kulakla, elle ayakla işlenen günahtan uzak durmaktır." - avesta.
  • zerdüştlüğü üç temel prensip özetler:

    1) tarım ve hayvancılık soylu ünvanlardır.
    2) tüm yaradılış tanrı ve şeytan arasındaki mücadeleye dayanır.
    3) hava, su, ateş ve toprak (tahta yok) kirletilmemesi gereken saf elementlerdir.

    sonra bu üç prensibi hiç can sıkmadan şöyle açıklarız:

    zerdüşt der ki, “bir inançlının evi, sığırları, karısı ve çocuklarıyla inşa ettiği, ve sığırın beslendiği; köpek, kadın, çocuğun, ateşin gelişebildiği yerdir. inançlı yetiştirici mısır, çimen ve meyve yetiştirir; kurak olan yeri sular, aşırı su olan yeri kurutur”. zerdüştler oruç tutmayı yasaklar: “kim yemek yemezse dinsel görevlerini başarılı biçimde yerine getiremez, savaşlarda başarılı olamaz……; yemek yiyerek evren yaşar ve yemeyerek ölür”. evlilik ve poligami katı bir şekilde emredilir, o kadar ki herodot kralın her yıl en geniş aileyi ödüllendirdiğini not düşmüştür.

    ikinci prensip zerdüştlüğün ikili doğasını gösterir. ahura mazda öküz, çoban köpeği, horoz gibi tüm iyi şeyleri yaratmıştır ve insanların görevi bunlara şefkat göstermektir. diğer tarafta ahriman, av hayvanları, yılanlar, tüm sinekler ve böcekler tüm zararlı şeyleri yaratmıştır ve insanların bunları inançla yok etme görevini üstlenmeleri gerekir. öküzün bu bağlamdaki pozisyonunu yorumlamaya gerek yok, onun önemi günümüzde hala hindistan’da kutsal bir hayvan olarak sayılmasıyla açıkça görülüyor. köpeğin pozisyonunun yorumuna gelince; ahura’nın hoş ağzından şairane bir şekilde şunlar dökülür: “köpeği kendinden giysili kendinden pabuçlu yaptım. köpek insanlardan yemeğini elde etmek ve karşılığında insanların mallarını korumak için uyanık, dikkatli ve sivri dişli doğdu. köpeğin sesiyle uyananların evinden bir şey çalındığında bunu yapan hırsız yada kurt parçalanmış olarak bulunur. hiçbir ev ahura için yapılmış dünyada yaşayamaz ama benim iki köpeğim, çoban köpeğim ve ev köpeğim yaşayabilir”.
    miskinlikten uyandıran horoza ayrılan konum, rostand’ın kantetler’inde yüceltilir: “bu kuş sesini günün ilk ışıklarıyla birlikte yükseltir… her kim ki benim bu kuşlarımdan bir çiftini iman ederek sunarsa onun yüzlerce kolonu olan bir evi olur”. belki o zamanlarda perslerin ülkesinde evcil kümes hayvanları azdı.

    üçüncü prensip ateşin dinsel bir simge olarak kutsallığını gösterir ve rahibin sunakta ağzını kapalı tutmasına sebep verir. ölü zerdüştler dünyanın kirlenmesini önlemek adına bir kulede teşhir edilir. ama ayrıca hasta bir zerdüşt, bütün kötülüklerin-hastalıkların şeytandan kaynaklandığı düşüncesiyle aile üyeleri tarafından dışlanır ve yaşamsal gereksinimlerden yoksun bırakılır. hastalığın tedavisi ve gerçekten inek sidiğiyle alınan tiksindirici abdest ve arınmalar bu harika dinin zayıf öğeleridir.
  • iyiyi ahura mazda, kötüyü ise angra mainyu temsil eder (hürmüz ve ehrimen olarak da bilinirler)
    zerdust dinine mensup olan kişiler evrenin bu iki güç arasında mücadele alanı olduğuna ve her yerde bu iki karşıt gücün (insanın içinde de) savaştığına inanırlar. ahura mazda galip gelirse insan iyi, ehrimen kazanırsa ise kötü olur. ayrıca zerdüştlüğe inananlar insanda bulunan ehrimen'in toprağı kirleteceği düşüncesiyle ölülerini gömmez, akbabalara yem olması için yüksek bir yere bırakırlar, bu yüzden bu inanışta akbaba kutsaldır.
  • akp hukumeti uyeleri tarafindan surekli kufredilen dindir. simdi ben de onlarin inandigi dine kufur etsem ortaligi kan göturur, kapima polis dayanir falan filan.
    bir daha yazayim: turkiye cumhuriyeti icisleri bakani tarafindan namussuzlukla ahlaksizlikla bir tutulan inanc.
  • kadim bir mezheptir. ruh ve madde, iyilik ve kötülük gibi iki ayrı ve zıd gücün devamlı savaş halinde oluşuna, evrendeki olayların bundan doğduğuna inanırlar.
  • islamda yer alan sırat koprusu ile zerdu$tiligin cinvat koprusu anlayı$ları buyuk benzerlikler icerir
hesabın var mı? giriş yap