• bitcoin kısa yoldan zengin olma aracı değildir.
    bitcoin yavaş yavaş fakirleşmeme aracıdır.
    bitcoin, devlet ve paranın birbirinden ayrılmasıdır. bitcoin özgürlüktür, bitcoin kendine ait bir paranın x bir kuruma güvenmene gerek olmadan mutlak sahibi olmaktır.
  • %40 nakit ve %60 btc ile düşüşe de yükselişe de hazırım.
  • ulan ne zaman dönecek bu piyasa yukarı elimde yüklü miktarda birkaç koin var henüz çok az bir kar aldım fakat halen istediğim seviyede değil. mayıs ayını yeşil kapatmazsa eğer birkaç ay daha bu fiyatlarda takılacak gibi görünüyor.
    çok değil bu ayı 29500 seviyelerinde kapatması yeterli.
  • sıkı para politikası ile birlikte aklıma feci sorular getiren ekosistemin başat aktörü.

    örnek; geçen gün 20bin tl taksitli nakit kredi çektim. bu parayı borcumu ödemek için (yalan amk anladınız siz onu) kullanmam gerektiğinde banka tarafından aranıp parayı nerede nasıl kullanacağım soruldu borcumu ödeyceğim dedim onay veriyor musun bu havaleye dedi veriyorum dedim. işin ilginci herif parayı nereye kullanacağımı sormak için aramış ama olaya fetö savcı şeklinde tanıtan dolandırıcılara mı gönderiyorsunuz diye giriş yaptı. bankacılar da piç tabi.

    soruya gelelim. az buçuk ekonomi bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. 1 milyar tl ile binance ve benzeri borsalara giriş yapan bir tl var. diyelimki bizimkiler (türk lirası üzerinden yatırım yapanlar) vadelide paranın amına koydu ve 2 milyar tl'lik kar ile bu sistemden çıkacaklar. bu para politikası ile söz konusu meblağ nasıl hesaplara geçecek amk. yanı sıra eskisi kadar para girmiyor kripto dünyasına.. mesela 15 tl iken bu sisteme girdim şuan 20 tl ve %30 durduk yere değerlendi içerideki para. bu para tl olarak nasıl ödenebiliyor hak sahiplerine.

    cevaplarsanız sevinirim.
  • anlık 26.3k$. tahminim 23.250$ seviyesine düşüp oradan 42k$a roketlemesi yönünde. yatırım tavsiyesi değildir. dyor.
  • fiziki altın ile takas etmek isteyen yeşillendirsin.

    not: istanbul içi yüz yüze yapılacaktır.
  • bitcoin için neden “hard money” (sağlam/sıkı para) diyoruz?

    çünkü bitcoin’in değeri arttıkça değerli metallerde olduğu gibi arzını arttıramıyorsunuz. her 10 dakikada bir alabileceğiniz blok ödülü kod tarafından belirlenmiştir ve bu rakam değiştirilemez. peki bu durum altında nasıl?

    altının fiyatı artmış olsun. bu durumda altın madenciliğinin kârlılığı maliyetinden daha fazla olacağı için altın madenciliği operasyonları artacak, herkes altın madenciliği yapmak isteyecektir. peki bu durumda ne olur? ekonomi 101: altının arzı artar. arzı artan bir varlığın da fiyatı düşer. döngü bu şekilde devam eder.

    bitcoin’de ise hashrate arttıkça difficulty level artıyor. isterseniz elinizde dünyanın en süpersonik bilgisayarı olsun, yine de 6,25 btc ödülünden daha fazla blok ödülü alamıyorsunuz..

    bitcoin’in toplam arzı 21 milyonun üzerine çıkamaz, bu kod ve matematik tarafından garanti edilmektedir. altının da arzının kısıtlı olduğu söylenir ancak bu doğru değildir. altının toplam arzının ne kadar olduğunu kimse bilmemektedir. her an yeni bir rezerv keşfedilebilir. ayrıca her yıl çıkartılan altın miktarıyla orantılı olarak altının toplam arzı yıllık yaklaşık %1.5 oranında artmaktadır. başka bir deyişle önümüzdeki 46-47 yıl içerisinde altının toplam arzı iki katına çıkacaktır.

    bitcoin’in ise toplam arzı 21 milyondan daha fazla olamaz. herşey kod ve matematik tarafından belirlenmiştir. x devlet bitcoin fiyatı çok yükseldi, bu sene mining reward’u şu kadar yapalım diyemez. blok ödülleri blok ödülleri (mining reward) her 4 yılda bir yarıya düşmektedir. şu an 6,25’tir ve 2024 nisan’da bu rakam 3,125 btc’e düşecektir.

    bitcoin üretilmesi (*) zor bir paradır. bu yüzden değerli. bitcoin için yapabileceğimiz en doğru tanımlardan biri “hard money” (sıkı/sağlam para) olabilir.

    *bitcoin madenciliğinin aşırı enerji tükettiğiyle ilgili haberler sağda solda medyada elbette duymuşsunuzdur. bu bilgiler yanlıştır ve medya tarafından çarpıtılmaktadır. mesela ayda 30bin lira para harcadığınızı düşünelim. bazı günler olur evden pek çıkmaz o gün 100-200 lira harcarsınız, bazı günler olur gezer tozar, alışveriş yapar günde 6-7bin lira gider. işte bu durum bir arkadaşınızın o gün 7000 lira harcadığınızı görüp ahmet ayda 210bin lira harcıyor amk demesine benziyor.

    ayrıca bitcoin madencileri en ucuz ve en atık elektrik enerjisini kullanırlar. bitcoin madenciliği dünyasa yenilenebilir enerjinin en fazla kullanıldığı alandır. aynı zamanda hızla karbon negatif olma yolunda da gelişen bir sektör. metan gazı gibi zehirli gazları yokederek ortaya çıkan enerjiyle madencilik yapan minerlar var.

    bu bilgileri havuz medyasından hiç duymazsınız, sizce neden? ortadoğunun önde gelen petrol üreticileri bitcoin madenciliği yapmaya başladı, hiç bu haberi gazetede gördünüz mü?
  • yeni yaklaşım;

    gün itibariyle futures’tan elde ettiğim kârlarla spottan apt ve arb alımına başlıyorum. önümüzdeki sene için hazırlıklara başlayalım yavaş yavaş.

    (bkz: bitcoin/@faultier)

    (bkz: gram altın/@faultier)

    (bkz: gümüş/@faultier)

    (bkz: nasdaq/@faultier)
  • (#152767879)

    güzel bir soru var.

    (sorudaki sıkı para politikası, tcmb'nin uyguladığı sıkı para politikası, btc'nin arzının sabit olmasıyla ilgisi yok. bitcoin'e din muamelesi yapan arkadaşlar ekonomi bilmediği için papağan gibi bu masalı tekrarlıyor ama konuyla ilgisiz)

    soruda diyor ki, bitcoin fiyatı iki katına çıkarsa, ben 1 milyar tl'ye mal ettiğim bitcoinlerimi piyasada satıp 2 milyarı cebime koyarsam (veya sistemde böyle bir değer artışı olursa), tcmb'nin para arzını arttırmadığı hatta azalttığı noktada, bu aradaki 1 milyar tl nereden gelecek? (1000 kusur sayfada ekonomi ile ilgili anlamlı birkaç sorudan biri)

    tcmb, para arzını belli şartlarla kısıtlıyor. net iç varlıklar artarsa, para arzının bu miktarda artması, aslında gevşeme demek değil. yani bu 2 milyar tl'lik bitcoin, piyasada döviz karşılığı satılırsa, o döviz de bankalara (ya da tcmb'ye) tl karşılığında verilirse, aslında sıkı para politikasına halel gelmiyor. bu işlemlerin sırası değişebilir ama nette olan bu ve son taraf tcmb oluyor.

    işte tcmb eline geçen dövizi piyasada satıp, bu işlem için yarattığı tl'yi geri çekme şansına sahip, tekrar faiz arttırması vs. gerekmiyor. e çekecekse niye baştan sattı vs. diye kafanız karışabilir ama sistemde bu işlemlerin her biri başka finansal oyuncularla gerçekleşiyor ve tcmb nihai sonuca göre toplam büyüklükleri etkileyecek işlemleri yapıyor.

    peki işin içine hiç döviz girmese sadece tl çalışsa bu durum nasıl olur? bitcoin tamamen convertibl olduğu ve her an her piyasada dövize çevrilebileceği için bu soru anlamını yitiriyor.

    ama mesela btc yerine ev olsaydı, onu düşünelim. 10 milyar tl eden gayrimenkuller artık 20 milyar ediyorsa, yaratılan 10 milyar liralık bir ilave zenginlik vardır. bunun nakte geçilip harcanması da, bu kadarlık bir para genişlemesine ve dolayısıyla enflasyona neden olur. işte sıkı para politikası, bu para genişlemesini engellemeyi hedefler ve ortada para olmadığı için ev fiyatları da kolay kolay artamaz.

    fed'in faizleri yüksek tutarak yapmaya çalıştığı da bu; ev, hisse senedi gibi varlıkların fiyatının artmasını baskılayarak (kimine göre havadan) ilave zenginlik ve buna bağlı harcama/talep oluşmasını engellemeye çalışıyor.

    peki dolar yerine bitcoin kullanılsa aynı etki olmaz mı? (ekonominin e'sini bilmeyen biriyseniz olur tabi)
    oysa ekonomi hiçbir zaman iki gün üstüste aynı miktarda para arzını desteklemez. mesela 2023 yılı ekonomik koşullarına dolar yerine bitcoin ile girilseydi, enflasyonun gerilemeyeceğini daha da artacağını görecektik, çünkü enflasyon para arzının aynı kalmasını bile tolere edecek durumda değildi ve faizlerin yükseltilerek bu arzın daraltılmssı gerekiyordu.
    veya 2008 krizinde ya da 2021'de pandemide ekonominin tamamen durmaması için para politikasının gevşetilmesi elzemdi, yapılmasa 1930 buhranının (bitcoincilerin istediği para sistemi vardı, bitcoin yerine altın olacak şekilde) daha beteei yaşanırdı.

    bitcoin'in enflasyona çare olacağı söylenmişti ama enflasyonun arttığı 2022'de en çok düşen varlıklardan biri bitcoin oldu. bu bile bu masalı anlatanların konudan ne kadar bihaber olduğunu gösterir.

    bitcoin veya altın standardı, ekonomiyi sabit para arzıyla yönetmek, 90 km sabit hızla (belki de 50km hızla; ekonominin büyüklüğüne göre değişir) uzun yola çıkmak gibidir. hızlanamazsınız, yavaşlayamazsınız, fren yapamazsınız. kaza yapmak da kaçınılmaz olur.
  • 15 bin doların altını görecek. az daha sabır.
hesabın var mı? giriş yap