• günümüzde ayrıntı boyutu olarak 14 nm'ye kadar inildi ama hidrojen atomu zaten 0.1 nm, silikonu bilmiyorum. kısacası atomları transistör olarak kullanamayacağımıza göre yarı iletken teknolojisinde sona yaklaşıyoruz. daha gerçekçi oyunlar oynama hayalimiz hayal olarak kalabilir.
  • bu sebeple paralel programlama hız kazandı. birden fazla işlemciyi paralel bağlamak ve programlamada maksimum randıman almak hedeflendi. fakat bu da bir sürü problemi oluşturdu. bunlardan consistency ve coherence gibi durumlar oluştu. buna çözüm olarak şuan iki fikir var; birincisi kuantum bilgisayarlar, diğeri de dna computing.
  • cpu hızında sona yaklaşılması'ndan ziyade transistör boyutunda minimum değerlere yaklaşılması durumudur. sorunun çözümü yarı iletken teknolojisinin yerine teknoloji geliştirmek veya mevcut teknoloji ile işlemcileri, soğutucuları ve dolayısıyla cihazları büyütmekten geçiyor.
  • (bkz: ne konuşuyonuz lan siz)
    aslında baya da türkçe kelime kullanmışlar
  • merkezi işlem birimi hızının çıkabileceği ve günlük kullanımda kullanılabilecek son hız için herhangi bir yaklaşım söz konusu değil.

    ayrıca atomlar transistör olarak kullanılmaz. atomların yörüngelerinde bulunan elektronların akışı transistör kavramını ortaya çıkartır. transistör nedir, nasıl çalışır buradan izleyebilirsiniz.

    oyunların gerçekçi olmasından kasıt dokuların gerçekçiliği ise merkezi işlem biriminin hızlı olmasından ziyade directx 12 api'si beraber gelmiş olan çoklu işlem desteği ile merkezi işlem birimlerinin hızına değil sayısına önem verilmeye başlandı. merkezi grafik işlem birimlerinde de çoklu işlemler directx 12 api'si ile düzenlenmeye başlanarak işlemcinin hızının, performansa etkisi önemli bir faktör olmaktan çıkarılmaya başlandı.

    elektronların saçılıp heisenberg belirsizlik ilkesine göre davranış sergileyeceği küçülmeye kadar, merkezi işlem birimleri için hızın limiti söz konusu değil. transistörlerin kimyasal yapısı da şu anda herhangi bir kısıtlama sağlamıyor. bundan yaklaşık 5-6 yıl * önce k-kapısının kimyasal içeriği için çalışmalar yapılıp yeni bir yarı iletken silikon temeli üzerine işlemcileri geliştirmeye başlamışlardı.

    boyut ne kadar küçülürse, elektron saçılması o kadar fazla olacağından, elektron kaybı ve aşırı ısınma sebebiyle oluşan performans limiti endişesi, yerini çoklu işleme bırakmış durumda diyebiliriz.
  • öncelikle başlık cpu saat hızında sona yaklaşılması olması gerekiyor.

    işlemcinin hızını sadece cpu saat hızı belirlemez. 3.5ghz lik işlemcinin birim zamanda yapabileceği işlem sayısı sadece cpu saat hızına bağlı değildir.

    asıl soru cmos teknolojisi nereye kadar gidebilecek? yarın öbür gün(2 yıl içinde) cmos 5nm teknolojisine geçilecek, geçildiğinde her transistörün genişliği yaklaşık 5-10 civarı atomik küp ( silisyum'un kararlı kristal yapısı tanesi yaklaşık 0.5nm ) boyutuna inecek, biraz daha inmeye çalıştığında (tek atomlu transistör mü olacak tabi inemeyecek) channel length modulation* başa çıkılamayacak seviyeye gelecek. kısacası 5nm için bi frekans üst sınırı var. bu sınırı geçemezsin transistör bazında. transistörün üzerinden elektron ilerliyor, elektronun 5nm üzerinden ilerleme hızı birim limiti koyuyor. biraz daha var bu limite fakat sorun devre büyüdükçe mesafelerin artması ve tüm işlemcinin çalışma frekansının sınırlanması, ısınmanın artması.

    hız bitti denemez biraz daha ilerleyecek fakat boyut olarak bu teknolojinin sonuna geldik. yer tasarrufu için 3 boyutlu finfetler var. henüz 3. boyutta hareket edebiliyoruz, tabi bu işlemcinin daha düşük saat hızlarında daha çok işlem yapabilmesini, paralel processing'i desteklemekte. daha çok transistör demek tek saat darbesinde daha çok işlem yapabilir demek oluyor.

    ya da çözüm quantum işlemciler.
  • ayrıntı boyutunun 14 nm olması ile cpu frekansının ilişkisi yok. frekans, transistörlerin açıkıp kapanma sürelerine bağlı olduğundan gelişemiyor.

    transistörlerin daha hızlı açılıp kapanması mevcut teknoloji ile pek mümkün değil. işlemcilere daha ağır işler yaptırmak için çekirdek sayısının artması gerekiyor. bunun için de ayrıntı boyutunun azalması lazım.

    işlemciler 5x5 cm boyutlarında ortalama. siz bunu 10x10 yapıp 20 çekirdek koydunuz diyelim. bu sefer de işlemcinin içindeki birimler birbirinden uzakta olduğundan akım ve gerilimde bozulmalar meydana geliyor. bu yüzden çok daha küçük transistörler imal edip (ayrıntı detayı denen şey) elemanları birbirine yakın yerleştirmek lazım.
  • moore kanununun da artık kırılma noktasına yaklaşıldığı anlamını taşıyor.
hesabın var mı? giriş yap