• insan, hayvan, bitki gibi canlıların fizyolojisindeki değişimler bir ölçüt olabilirdi...
  • başka bir referans noktası alınacaktı. (bkz: otur 0)

    edit: konu sahibi arkadaş entry girdikçe saçmalamaya devam edecek sanırım. bir felsefe ve astronomi öğrencisi olarak kısa, basit ve yüzeysel şekilde açıklamaya çalışacağım.

    senin sormak istediğin zamanın ne olduğu değil zamanı neye göre ve nasıl bölümlendirildiği. zamanı bölümlendirmeye ihtiyaç için dünya, güneş, ay olup olmaması hiç önemli değil. eğer madde varsa zaman da vardır. yani insanoğlu varsa zaman mutlaka var olacaktır. bunu dünyaya değilde orion takımyıldızına göre de bölümlendirebilirdik ama bizim içinde yaşadığımız gezegen için anlamı olmazdı. zaten şuan kullanılan farklı bölümlendirmelere sahip takvimler vardır. gregoryen, miladi, hicri, rumi, celali vs...

    önce zamanın tanımını yapalım. çok fazla deşelemeden zaman nedir ? diye soracak olursak '' zaman; değişim aralığıdır.'' yani maddenin a1 halinden a2 haline geçiş aralığıdır. bunun döngü olması zorunlu değildir. yani zamanın olması için değişim şart. değişim niteliksel ve niceliksel olabilir. yani bir elma yer değiştirmesi de değişimdir, çürümesi de.

    velhasıl dünya güneş'in etrafında dönmeseydi yok meteorun üstünde yaşıyor olsaydık yok halamda bıyık olup amcam olsaydı felan bırakın bunları. madde var oldukça zaman var olacaktır ve farklı referans noktalarıyla ölçülecektir güzel kardeşim. (bkz: otur 0)
  • ben bundan şarkı sözü yazarım :d
  • zaman ölçüsünü halen 500bin yıl öncesi gibi düşünenler olabilir. ancak 2 farklı yöntem vardır. (başka yöntemlerde var. önce bunları öğrenelim sonra ileri fizik ile içinden geçeceğiz)

    atomik ölçüm - atomların içsel enerji durumları arasındaki kuantum değişimini gerçekleştirmekte kullanılan elektromanyetik radyasyonun karakteristik frekansından yararlanır.
    dinamik ölçüm - gök cisimlerinin çekimsel hareketlerini kullanır. bu ölçümler sonucu ay ve güneş takvimleri ortaya çıkmıştır.
  • merakınızı taktir ettim otur 100.
  • dünya dönmeseydi var olur muyduk acaba? önce onu cevaplasaydık
  • yine rakamlar ile ölçülürdü
  • zaman, tamamen insanoğlunun uydurduğu bir kavramdır. aslında evren durağan bir haldedir. dünya doğal davranışından ötürü kendi etrafında ve güneşin etrafında dönmektedir. bu olayların insanoğlundaki karşılığı günler ve aylar olarak tanımlanmıştır.

    yani dünya, zaman için dönmüyor zaten be güzel kardeşim.
  • (bkz: return 0)
  • zaman kavramı koymak için bir döngü lazım, maçın 90 olması gibi değil en başı düşünün, insanoğlu lan bi sıcak oluyor bi soğuk, bi aydınlık oluyor bir karanlık vs vs şeklinde döngüsel olayları görüp fark edip bunu zamanlama ihtiyacı duymuş. döngü olmasaydı zaman diye bir şey keşfedilmezdi, kalıbımı basarım.
hesabın var mı? giriş yap