3 entry daha
  • 1977’den beri sosyal bilimlerin çeşitli alanlarına hasredilmiş yazıları bünyesinde bulunduran sayılarıyla okuyucusuyla buluşan dergi. birikim yayınları bünyesinde yer alan dergi, "dört ayda bir yayınlanan yerel süreli yayın" niteliğindedir. "ibn-i haldun'u yeniden düşünmek" konulu 2006 tarihli 107. sayıda şu sözlere yer verilmiştir: " yılda üç defa çıkan toplum ve bilim türkiye'de sosyal bilim araştırmacılığını teşvik etmek ve yaymak amacını gütmektedir." derginin sahibi ömer laçiner, yayın yönetmeni tanıl bora'dır. kendi kitaplarında, makalelerinde vs. "tanıl bora" ismini kullandığını gördüğümüz bora'nın, dergi künyesinde ismi "ismet tanıl bora" olarak yer alır. derginin yayın danışma kurulunda yer alan isimler; ayşe buğra, ahmet insel, orhan koçak, huricihan islamoğlu'dur.

    yazı kurulu ise şu isimlerden oluşmaktadır: fethi açıkel, suavi aydın, ahmet çiğdem, nilgün toker, yüksel taşkın, semih sökmen, refet gürkaynak, alev özkazanç, necmi erdoğan, mithat sancar ve merhum ulus baker. dergi bu haliyle, yani salt yayın kuruluna bakıldığında daha çok ankara ağırlıklı bir akademisyen kompozisyona sahip gibi gözükmektedir. bazı sayılarda belirli editörlerle çalışıldığı da olmuştur. örneğin toplum ve bilim'in "spor" konulu 103. sayısının (2005) editörü yiğit akın 'dır. erkeklik konulu 101. sayısının editörü ise metis yayınlarından aşina olduğumuz semih sökmen'dir.

    toplum ve bilim dosya konularıyla çalışan bir dergidir. zenginlik, erkeklik, spor, eleştirel teoriye yeniden bakmak vb. bununla birlikte hemen her sayıda dosya konusu dışındaki yazılara da yer verilir. derginin sonunda ingilizce yazı özetleri bulunur. yayımlanan yazılar sociological abstracts'da indeksinde yer alır.

    birikim yayınları dergiyi şu sözlerle tanıtmış:

    "dergi, toplum bilimlerindeki kuramsal gelişmeleri, yeni tartışmaları özgül bağlamlar çerçevesinde özgün yorumlarla sunuyor. türkiye’nin toplumsal yapısının çeşitli veçheleriyle ilgili incelemeler de toplum ve bilim’de yer buluyor. kitap tanıtımı bölümü uluslararası literatürle ilgili bilgilendirici bir işlev görüyor.

    toplum ve bilim, 1980 öncesinde osmanlı tarihi ve toplum düzeni tartışmalarının ana mecrası olmuştu. 1985 sonrasında, tarih tartışmalarına yine yer verirken, özellikle modernleşme sürecine eleştirel yaklaşımları gündeme getirdi. 1988-93 döneminde, yöntem tartışmalarından kadın araştırmalarına, kentsel yapıya, ekonomi-politiğe uzanan çok geniş bir konu yelpazesinde, zengin bir makale kataloğu sundu. 1993’ten itibaren dergi, her sayısında belirli bir konuda odaklaşarak dosya düzeni izliyor. toplum ve bilim, toplum bilimleri alanındaki gelişmelere, dünya bilgilerinin ve türkiye’nin toplumsal yapısının çeşitli yönlerden tahliline erişmek için başlıbaşına bir kütüphanedir... toplum bilimleri alanında çalışan öğrencilerle akademisyenler için “şart” olan toplum ve bilim, bu konulara meraklı “profesyonel” okurlar için de değerli bir kaynak."

    http://www.birikimdergisi.com/…kim/sabit.aspx?sid=4

    ..........

    derginin son sayısı, yani 2008 tarihli 111. sayısı ulus baker'e ithaf edilmiştir. derginin ismi genelde toplumbilim 'le karıştırılır.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap