8 entry daha
  • literatürdeki adı ought from is fallacy (olan-olmalı problemi)'dir. david hume, olgusal önermeler (olan) ile ahlaki normlar (olmalı) arasında boşluk olduğunu ve olgusal alandan ahlaki alana geçilemeyeceğini söylemiştir. doğuştan ahlaki özelliklerimiz bize ahlaki konularda olmalı (ought) fikrini vermektedir. oysa bu doğuştan özelliklerimiz bir natüralist açısından doğadaki bilinçsizce (arkasında herhangi tanrısal bir olgu olmaksızın) olan'ların (is) ürünüdür.

    david hume, doğada olan ve olmayanı tarif eden olgularla ilgili ifadelerden, ahlak alanında ne olmalı veya olmamalı olduğuna dair bildirimlere veya normlara geçişin mantıken meşru olmadığını ifade etmiştir (david hume, a treatise of human nature, oxford press).

    hume'un bu kuramı, ahlak felsefesinde ''is-good problem'' (olandan ve salt olgulardan iyi çıkarma problemi) ve ''good-action problem'' (iyiden eylem çıkarma problemi, iyi olan değerlere ve ahlaki yasalara göre eylemde bulunmanın neden gerekli olduğu) şeklinde çatallanmıştır. ahlak felsefesinde, ahlaki sistemin rasyonel bir temel bulması bu iki dev problemin rasyonel bir temelde cevaplanabilmesine bağlıdır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap