4 entry daha
  • misir’da binlerce tanri ve tanricanin yasadigi dusunuluyordu. bunlarin coguna tapinaklarda tapiliyor geri kalanlarinin ise yeralti dunyasina ait olduklari saniliyordu.
    antik misirlilar tanri ve tanricalarin belirli bir kus ya da hayvan sekline burunebilecegine inaniyordu. mesela nekhbet akbaba-tanrica, sobek ise timsah-tanri olarak biliniyordu. antik misirlilar ayrica bazi tanrilarin insan bedenine burunmus olabilecegine de inaniyordu. cakal kafali insan seklindeki anubis bunlarin bir ornegidir.
    fakat butun hayvan cesitleri kutsal kabul edilmiyordu. ornegin bogalarin sadece bir cinsi tanri ptah icin kutsaldi. buna apis deniliyordu ve belirgin ozelligi simsiyah bir vucuda ve iki boynuzunun arasinda ters ucgen seklinde beyaz tuylere sahip olmasiydi. o da ayni firavun gibi sarayda yasiyor ve torenlerde yer aliyordu. oldugu zaman ise mumyalanip granit bir tabutun icinde mucevherlerle birlikte sakkara’daki serapeum adli yeralti galerisine gomuluyordu.
    butun tanri ve tanricalar arasinda en onemlisi gunes tanrisiydi. o doguda yukseldikce antik misirlilar, mutlu oluyor batida battikca ise seytan yilan apophisin onu yutmaya calistigini hayal ediyorlardi. gunes tanrisi cesitli sekiller ve isimlerle biliniyordu. firavun akhenaten gunes tanrisi ile ilgili kendi dusuncelerini olusturmustu. o gunes tanrisinin tek tanri olduguna inaniyor ve onu isin sacan gunes diski olarak betimliyordu.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap