• ebru yapiminda kullanilan zamk olarak kitre, su ve öküz ödü karıştırılarak hazırlanan bir karışımdır. boyalar bir havuzda hazırlanmış olan bu karışıma damlatılıp çeşitli taraklar ile şekillendirildikten sonra özel bir kağıda emdirilerek ebru yapılır. kitre zamklı bir karışım olduğundan boyaların kağt tarafından emildikten sonra sabitlenmesini de sağlar. kağıdın emdiği boyalar kitre yüzeyinden dibe çöker, bir süre sonra karışım kullanılmaz hale gelir. doğal malzeme ile hazırlanan kitre 12 derece santigrat sıcaklıkta kullanılır, yoksa leş gibi kokar. yeni nesil instant kitreler de mevcuttur ve onlar için böyle bir kokma problemi yoktur.
  • ebru sanatında boya serpilcek olan suya kıvam ve yapışkanlık vermek için kullanılan bir maddedir.
    bir yabani bitki olan geven otunun hava ile temas ettiğinde kemikleşen sıvısıdır.
  • ebru yapımında kullanılmak için kitre parçaları suya atılır (oranını hatırlamıyorum) 1-2 gün gibi bir süre (arasıra çalkalayarak, karıştırarak) erimeye bırakılır.
    suda kendini dağıtan kitre derin bir kaba boşaltılıp yoğurmak ve gerekirse sulandırmak suretiyle kıvamını alması sağlanır.
    son olarak homojenliği sağlamak için bir kaptan diğerine aktararak birkaç kez tülbentten geçirilir. (ebru ustaları bu süzme işini 40 kez yaparlarmış ama uğraşmayın o kadar, 3-4 seferde iş görecek hale geliyor)
    kitremiz kullanıma hazırdır. afiyet olsun.
  • daha çok iç anadolu'da ve özellikle de sivas yöresinde bulunan geven isimli dikenli bir bitkinin kök kısımlarının sökülmesi sırasında açığa çıkan sıvının kuruyunca kemikleşip cips şeklini almasıyla oluşan bir tür zamktır . bildiğimiz afişler, posterler hep bu zamkla yapıştırılır.
    cips haline gelmiş olan bu madde suya atılıp bekletildiğinde şişer, pamuk gibi olur..sonra biraz daha suyla açılınca yapışkan kıvama gelir
    ebru sanatında kullanımının sebebi , ebruda aynı görevde kullanılabilecek diğer maddelere (salep, denizkadayifi, çemen, boy tohumu) göre ucuz ve daha rahat kullanılabilir olmasıdır.
  • geven bitkisinin kendini yenilemek için salgıladığı sıvı.

    ebruzenler çoğunlukla yaz aylarında bitkinin dallarını çizerek salgılanan sıvıyı toplar ve kurutur.
    genelde 1 litre saf su içerisine 5 gr. kitre karıştırarak ebru yapılacak su hazırlanır.
    yalnız önemli bir nokta var; boyalar yağa karşı çok hassastır bundan dolayı bu karışıma mümkün olduğunca el değmemesi gerekir.
  • "her tarafta
    sığır barsağı
    kitre
    bol
    bol
    tüccarlar. çocukluğunun tüccarları..." sevim burak - yanık saraylar (yanık saraylar)

    (bkz: geven/@ibisile)
  • ebruzen ler dışında aman şu kitreyi yapayım diyenleri göremezsin, gidip hazırlanmış bir litre hazır ürünü alırlar.
    kitre yapımı emek zahmet bilgi tecrübe ister.
  • anadoluda yetişen geven ağacının sütü(özsuyu) dür. yaz mevsiminde dikenli geven agacının dip kesmine çizik atılarak
    sütün sızması beklenir. 5-6 günde sızan süt donmuş olarak toplanır. bu ürüne kitre adı verilir.
  • ne yazık ki yiyecek sandığım şey..****

    galiba acıktım..
  • aynı zamanda bayburt mekeze bağlı bir köy.
hesabın var mı? giriş yap