• yangın hakkındaki ilk tespitim :(bkz: #29405212)

    yangın tahmin ettiğim gibi 1 saat içinde söndürüldü ve muhtemelen şu aralarda tüm soğutma çalışmaları da bitmiştir.

    öncelikle yazılan görüşlere bir itfaiyeci olarak yanıt vermek, bilinmeyen bazı konular hakkında bilgi vermek isterim.

    meydana gelen yangın üzücü bir olaydır ve can kaybı yaşanmaması mutluluk verici bir durumdur. netice itibari ile bir malda zarar görmüştür ki bu da önemli bir kayıptır, lakin bunun kötünün iyisi hali, binanın kullanılamaz duruma gelmemesidir ve yüksek ihtimal sigortalı olmasıdır.

    yangın neden çıktı?

    yangının neden çıktığını şuan hemen belirtmek çok yanlış olur, ama ihtimalleri şöyle sıralanabilir.
    - elektrik kaynaklı olma ihtimali yüksektir.
    - havalandırma kanalı ya da kablo şaftlarından birinde meydana gelmesi muhtemeldir.
    - klima, havalandırma sistemi gibi şu aralar üzerindeki yük artan bir cihaz ya da araçtan kaynaklanmış olabilir.
    - yapılan bir tamir ya da bakım esnasındaki bir ihmalden dolayı olabilir.

    bunlar ihtimali yüksek olan maddeler, en düşük olan ama gözden düşürülmemesi gerek ihtimaller de vardır, mesela sabotaj.
    ama yangının çıkış sebebi değerlendirirken yangının çıkış şekli ve yangının yayılımı gibi birçok detayın incelenmesiyle oluşacak bir sonuçtur ve bence olayın ders alınacak temel kısmıdır.

    yangın neden kısa sürede büyüdü?

    yangın kısa sürede büyüdü çünkü yanan madde ısı ve ses izolasyonu için olan taş yünü ya da cam yünü olan maddelerden birisidir. bu maddeler günümüzde yangın dayanımı yüksek olacak şekilde üretiliyor ama binanın yapım zamanı göz önüne alındığında o zamanın en iyi malzemesi kullanılmış olsa bile muhtemelen yangına karşı dayınımı bugün üretilen taş yünü ve cam yünü kadar değildir.
    bu yüzden yangın dayanımı düşük olan ve kolay tutuşan bu izolasyon maddeleri yangını bir anda büyütmüş ve tüm izolasyonlu bölümü kısa sürede tutuşturmuştur.
    yanan parçaların izolasyon malzemesi olduğu fotoğraftan net olarak anlaşılmaktadır.
    http://imggaleri.hurriyet.com.tr/…arı/a17121802.jpg

    itfaiye yangına geç mi müdahale etti?

    unutulmaması gereken birinci kural itfaiye gecikmez, geciktirilir.
    çünkü; ihbar verildiği anda istanbul içinde bir itfaiye aracının hazır olarak istasyondan çıkması 45-55sn arasında gerçekleşmektedir. ortalama yangına varış süresi ise 6-8dk arasında olmaktadır ki bu rakamlar uluslararası standartların üstündedir.
    oraya en yakın itfaiye istasyonu mecidiyeköy'de olup varış süresi tahminimce 2.5-3.5dk arasındadır maksimum ki gazetelerdeki açıklamalarda bu süre 3dk olarak yayımlanmış.
    bu süre nasıl ölçülür onu da arz etmek isterim, araç istasyondan çıkarken çıkış anonsu yapar ve itfaiye komuta merkezi ile istasyondaki santral görevlisi bu saati not alırlar, sonra yangın yerine varınca da araç yine anons eder "olay yerindeyiz" diye.
    burada önemli olan zamanlama ilk müdahalenin ne zaman yapıldığıdır.
    çünkü yangına ilk müdahale yapılırken gelen ihbarlar doğrultusunda zaten itfaiye komuta merkezi yakın noktalardan takviye ekipleri çıkarmıştır.
    onların da ortalama varış süreleri 8-15dk arasında sürmektedir.
    kaldı ki bu yangının yaşandığı yere yakın 3 itfaiye grubu vardır. (mecidiyeköy müfrezesi hariç) bunlar: beyoğlu, şişli ve beşiktaş'tır.
    olay yerine gelen grupların yayımlanan listesi ise şu şekildedir:
    "beyoğlu, beşiktaş, şişli, fatih, seyrantepe, başakşehir, gazi, kayışdağı, bakırköy"

    itfaiye merdivenleri neden yetersizdi? yetersiz ve yanlış bir müdahale mi oldu?

    yine fotoğraflarda görüldüğü üzere de itfaiyenin yangına müdahale tarzında herhangi bir yanlışlık yoktur, gayet teknik ve yeterlidir.

    dünyada binalar yükseldikçe itfaiye ve kurtarma teknolojileri de aynı paralelde gelişir ama bir yere kadar bu mümkündür. çünkü bugün dünya'nın en yüksek binaları neredeyse 1000m'yi zorlamaktadır ama dünya'daki en uzun itfaiye merdiveni ise 112m ile bronto firmasınca yapılmıştır. buna göre itfaiye araçları haricen yüksek binalara en çok 112m'den müdahale edebilir.
    tabi bu müdahale için söz konusu merdivenin oraya ulaşması, tabyalanması, o merdivene yeterli ölçüde su pompalanması, su tedarik edilmesi, merdivenin "manevra" yapabilmesi gibi bir sürü detayın da olumlu olması gerekir. son olarak tabii parası da ayrı bir boyut.
    tabii uluslararası standartlara göre şehiriçinde kullanılabilen en uzun merdivenler 60m'den daha fazla değildir çünkü şehir yapıları ancak bu uzunluktaki bir merdivenin fonksiyonel çalışmasına imkan tanımaktadır.
    öte yandan türkiye'nin en kalabalık şehrindeki itfaiye teşkilatlanması da bu konuda gayet yeterli araçlara ve deneyimli personele sahiptir.
    teknik müdahale bakımından fotoğraflarda görüleceği üzere de yangına hem dahiliden(bina içi) hem de haricen(dışarıdan) müdahale yapılmıştır.
    http://imggaleri.hurriyet.com.tr/…rı/d171446230.jpg
    http://www.dha.com.tr/…ct/24123_939_17072012_11.jpg
    http://www.dha.com.tr/…act/24123_939_17072012_8.jpg
    http://www.dha.com.tr/…ct/24123_9694_17072012_4.jpg
    http://www.dha.com.tr/…ct/24123_9694_17072012_5.jpg

    yalnız insanların israrla ve inatla "böyle büyük yangına neden helikopterle, uçakla müdahale edilmiyor" demesini anlamıyorum.(haydarpaşa yangınında mesleği bina yapmak olan teknik insanların olduğu meslek odalarının yaptığı açıklamalar özellikle)
    bunun bir benzerini haydarpaşa yangınında gördü ve buna dair bilgiyi entry'lerde yazmıştım.
    28 kasım 2010 haydarpaşa garı yangını/@icemanr
    ama bir kez daha anlatmak isterim.

    şehiriçi bina yangınlarında asla ve asla havadan dökme su ile müdahale yapılmaz çünkü bu tip müdahalede direk yanma noktasını buldurmak zordur, statik olarak binaya faydadan çok zarar verir(3tonluk su metrelerce yukarıdan bırakılıyor ve inanılmaz bir ivme ile sabit olan zemine çarpıyor) ve müdahale eden ekiplere engel teşkil etmektedir.
    lakin bu yangında kullanılan yangın söndürme helikopteri nispeten başarılı bir iki su atışı yapmıştır ama buna izin veren yetkili olası bir zarar halinde çok büyük bir sorumluluk altına girmiştir ve bu riskin %99 farkında değildir.

    "akıllı bina sayesinde yangın önlendi, itfaiyenin faydası olmadı."

    evet doğrudur, binanın yangına karşı "kurallara uygun" imal edildiği için yangın daha fazla büyümedi. binadaki aktif ve pasif yangın güvenlik önlemleri devreye girdi ve yangın içeri yayılmadı.
    tabii itfaiyenin faydası olmadı kısmısı ise göreceli kavramdır çünkü itfaiyenin yangına müdahale tekniği yangına, yapının özelliğine, yangının gelişimine gibi temel birkaç unsurun değerlendirilmesiyle belirlenir.
    bir nevi savaş stratejisidir ve bu stratejiyi yangını yöneten en üst amirden en alt erata kadar herkes iyi bilir. amirin verdiği emrin ne manaya geldiğini itfaiye erlerine kadar herkes çok iyi bilir ve anlar. buna göre de müdahalesini yapar.
    zaten çoğu zaman itfaiye amirleri de önce yangını değerlendirir hatta yanma bölgesine girer ve öyle müdahalesini revize ettirir.
    tabi ilk müdahale zaten devam eder ama 1-2dk'lık son durum değerlendirmesiyle strateji ortaya çıkar.
    bunlarda yapıdaki insanların tahliye edilmesinden, su tedarikine kadar çok madde rol oynar.
    burada da görüldüğü üzere binanın yangından korunma yönetmeliğine uygun olarak imal edilmesi binadaki insanların tahliye edilmesini kolaylaştırmış, ilk müdahalenin çabuk yapılmasına imkan tanımış ve yangının bina geneline yayılması önlenmiştir.
    bu bakımdan binayı yapan mühendis ve mimarların, binayı yaptıranların kurallara uygun yapılması konusunda doğru çalışmış oldukları için bina halen ayaktadır.

    bina çöker miydi?

    hayır bina çökmezdi. çünkü binanın çökebilmesi için binayı taşıyan kolonların demir ya da beton fark etmez en az 3bin derecelik ısıya uzun süre maruz kalması gerekirdi ki ikiz kulelerde de bu sıcaklık 2 uçağın çarpmasıyla oluşan patlamadaki sıcaklığa rağmen hemen gerçekleşmemiş birkaç dakika sonra olmuştur.
    dolayısı ile bu yangında bu durum söz konusu olmamıştır.

    "binaların hemen yanında akaryakıt istasyonları vardı, patlayabilirdi."
    evet bu mümkün, ama şehiriçinde akaryakıt istasyonlarına izin veren kurumların yetkililerine bunun hesabını sormak en doğrusudur.

    özetle büyük bir yangındır. ciddi maddi kayıp vardır. lakin etkili müdahale ve doğru tahliye ile bu maddi kayıp daha büyük hale gelmeden durdurulmuş ve can kaybı yaşanmamıştır. bu da en önemli tesellidir.

    lakin hepimizin bilmesi gereken en önemli şeyler;

    istanbul'daki her bina polat tower gibi kurallara uygun olmadığından, bulunduğunuz yerdeki acil çıkışların, yangın söndürücülerin yerlerini öğrenin.
    yangın riski oluşturabilecek elektriksel çalışmalarda önlem alın, aldırın.
    bulunduğunuz alanlarda elektrik şalteri, doğalgaz vanası gibi kritik noktaların yerlerini ve nasıl kapatılacağını öğrenin.
    yangın ve yangın nasıl söndürülür ile ilgili internetten en azından bir iki video seyredin, hatta imkan yaratıp eğitim alın.

    bu kadar uzun bir entry'i sabırla okuduğunuz için de teşekkür ederim.

    fdes bildirdi.
  • her ne kadar şimdiden peşin konuşmamak gerekirse daha önceki deneyimlerime göre bu bir dış cephe yangını ve dumanın bu kadar koyu renkli olmasına, dış cephenin kısa sürede bu kadar çabuk alev topuna dönmesine sebep olan tek şey izolasyon malzemesidir.
    rüzgar boka sardırmazsa 1saate kadar karartırlar yangını.
    muhtemelen beşiktaş, beyoğlu, mecidiyeköy, şişli, fatih grupları müdahale ediyordur. gazi'den 52'lik merdivenle çevre gruplardan da su takviyesi istenmiş olabilir.
    umarım kısa sürede daha fazla hasar almadan söndürülür.

    fdes bildirdi.
  • ofisimize yaklaşık 50-60 metre uzaklıkta bulunan yangın.

    odamda her zamanki gibi çalışıyordum. bir siren sesi geldi kulağıma aldırış etmedim. sonra bu sesler artarak devam etti. kafamı sağa çevirmemle dehşet manzarayı görmem bir oldu. hani önce göz ucuyla bakıp kafanızı geri çevirirsiniz, olayı sonradan idrak edip dehşetle tekrar dönersiniz ya, aynen o olayı yaşadım. birkaç saniye tepkisizce seyrettim. dağ gibi bina baştan aşağı cayır cayır yanıyordu. birkaç dakika içinde bütün binayı sardı dumanlar.

    fakat çok hızlı bir müdaheleyle anında kontrol altına alındı en ufak bir alev belirtisi kalmadı an itibariyle.

    şu kareyi de yaşadığım dehşeti anlamanız için koyuyorum. kafamı sağa çevirdiğimde gözüken manzara:
    http://imgur.com/4o00m
  • belediye başkanımızın hemen olay yerine gelip "zaten bizim belediyemiz ve itfaiye dairemiz tüm projeleri kontrol ediyor. sonra da izin veriyor." açıklamasını yaptığı yangın.
    daha saatler önce metrobüs yolu çökünce suçlu müteahhit, fsm de suçlu halk, polat tower da can kaybı olmayınca 'bizim başarımız' olsun. metrobüs müteahhidini neden kontrol etmedin,gerekli tedbirleri alıp öyle izin vermedin o zaman diye sorarlar başgan!. sadece mal kaybıyla atlatılmasaydı suçlu kesinlikle polat olacaktı. bir şeyi ihmal edecekti falan filan. hey gidi hey..
  • dha'nın yayınladığı video'nun 40. saniyesinde dumanda profilden şu yüz beliriyor:
    http://imageshack.us/…oto/my-images/4/22409637.jpg/

    video şurdan izlenebilir:
    http://www.radikal.com.tr/…id=1094419&categoryid=77

    korkuyoruz reyiz!
  • ilk ağızdan söyleyebilirim ki, yangın içeri sıçramamıştır. yanan sadece binanın dış cepesi. can kaybı da yok.
  • "en yüksek binayı biz dikeceğiz!" yarışı ve hastane/konut dibine akaryakıt istasyonu açma konusunda insanları düşündüreceğini, belki bir umut bunlara dikkat edilmesine yol açacağını; akabinde de can kaybına yol açmadan söndürüleceğini umduğum yangın.
  • binanın önündeki yolu araç ve yaya trafiğine açtıkları anda binadan aşağıya pencere düşmüştür. allahtan o sırada aşağıdan gelen taksinin üzerine düşmüş ve can kaybına yol açmamıştır. ama binadan patır patır birşeyler dökülürken çevre güvenliği almayan akıllara tüküreyim.
  • chp kurultayını izlerken aniden harlanan yangın oldu. komplo teorilerime bir başlasam neler çıkacak neler.
  • yangının vatandaş tarafından fark edilip ilk ihbarla beraber yola çıkan mecidiyeköy müfrezesine ait 2 aracın 2.dk 54sn içinde olay yerine gelmesine kadar olan yaklaşık 3.5dk (ihbar alımı+istasyondan çıkış+ulaşım) içerisinde itfaiye merkezi tam 127 adet ihbara yanıt vermiş. çağrılara cevap verilmediğinden yakınan(aradım itfaiyeyi açmadı, napıyor bunlar vs. diyen) sözlük ahalisinin bilgisine önemle sunulur.
    ayrıca bu yangında 111personel ile 37araç görev yapmıştır.
hesabın var mı? giriş yap