• izmit'ten gelibolu'ya kadar uzanan marmara fay hattını kıran depremde tsunami dalgaları oluştu, camiler topkapı sarayı ve anıtlar büyük zarar gördü.

    * 22 mayıs 1766 depremi marmara denizinin doğusunda oluşmuş ve izmit'ten tekirdağ'a (rodosto) kadar uzanan geniş bir bölgede büyük hasarlar yapmıştır. izmit, bursa, edirne ve muhtemelen gelibolu'ya kadar uzanan bir bölgede yüksek binalarda ve yapılarda hasar gözlenmiştir. bu deprem sonucunda yüksek deniz dalgaları (tsunami dalgaları) oluşmuş, istanbul boğazı ve mudanya körfezinde önemli ölçüde hasar gözlenmiştir.

    * bu depremi izleyen birçok artçı deprem rapor edilmiştir. en önemli artçı deprem muhtemelen aynı büyüklükte -- belki de
    daha büyük -- 5 ağustos 1766 mürefte yakınlarında oluşmuştur. gözlenen hasarın büyüklüğü ve etki alanından dolayı bu
    depreme ait oldukça fazla bilgi ve belge mevcuttur ve belki de marmara denizi ve çevresinde gözlenen, en ince ayrıntısına
    kadar detaylı rapor edilmiş tarihsel depremdir. osmanlı arşivlerinde bu depremin ardından izmit ve istanbul'da hasar
    gören cami ve külliyelerinde başlatılan onarım çalışmalarına ait belgeler mevcuttur. özellikle yunan kaynaklarında istanbul'da bulunan yabancı ataşe ve elçilerin avrupa'daki basın aracılığıyla rapor ettiği bu deprem doğrulanmaktadır. çok ilginçtir bu depremden 11 yıl önce oluşan ve lizbon (portekiz)'u harabeye çeviren büyük deprem ile olan ilişkisi ve depremlerin oluşumu hakkında oldukça fazla spekülasyona sebep vermiştir.

    * 22 mayıs 1766 depremi kurban bayramının üçüncü günü gün doğuşundan yarım saat sonra perşembe sabahı
    oluşmuştur. rapor edildiği üzere güney-kuzey doğrultusunda hissedilen yeraltı gürültülerinden sonra yaklaşık 2
    dakika süren ana depremıden 4 dakika sonra daha küçük ölçekli bir deprem oluşmuştur. deprem'den hemen sonraki ilk
    kayıtlara göre istanbul'da 850'den fazla ölü ve birçok yaralı rapor edilmiştir. ancak, ölü sayısının az olması depremin sabah namazını takiben camiler boşaldıktan sonra oluşmasına bağlanmaktadır. maalesef, yıkımlar arasından daha sonra çıkarılan ölü sayısının toplam 4.000-5.000 civarında olduğu rapor edilmiştir.

    * istanbul'daki hasar oldukça geniş bir alanda gözlenmişti. galata ve pera 'daki önemli hasarların yanısıra
    boğaziçi'ndeki köylerdede nisbeten küçük oranlarda hasar gözlenmiştir. istanbul'u çevreleyen surlar , özellikle yedikule ve
    eğrikapı arasında önemli ölçüde yıkıldı. yedikule'deki bir-iki kule yıkıldı, edirnekapı hasar gördü ve bahcekapısı ve
    odunkapısı'nın çöktüğü rapor edilmektedir.

    * en önemli hasar fatih sultan mehmet camisi ve külliyesi'nde gözlendi. caminin kubbesi, imaret ve medrese çöktü.
    medrese'de eğitim gören 100'den fazla öğrenci yaşamını yitirdi. depremden sonra caminin onarımı oldukça zaman aldı. sultan ahmet camisi'nin minaresi yıkıldı ancak ayasofya ve diğer camiler (selimiye, süleymaniye, şehzade, valide ve nuruosmaniye ve laleli) hafif hasar ile bu depremden etkilendiler. istanbul'daki bu yıkımlar yabancı ateşe, elçiler ve misyon şeflerince de rapor edilmiştir. bu depremden kiliseler de oldukça etkilenmiş olmasına rağmen, ayrıntılı kayıt pek yoktur.

    * topkapı sarayı' ndaki ağır hasardan dolayı osmanlı sultanı saray bahçesindeki çadırında uzunca bir süre ikamet etmek
    zorunda kaldı. saray'daki mutfak ve bacaları tamamen yıkıldı. eski saray bahçesinde bulunan cezaevinin duvarlarının yıkıldığı ve savaş esirlerinin kaçtığı ayrıca rapor edilmiştir. kadırga 'daki sarayın onarımı ve beşiktaş'taki saray'ın
    duvarlarındaki yıkım kayıtlarda yer almaktadır. bu depremde ayrıca birçok han yıkıldı, özellikle vezir hanı harabeye döndü ve birçok ölüme sebep oldu. hırkacılar,şekerciler, baltacılar, çuhacılar ve kalpakçılar hanları ağır hasar gördü.
    kapalıçarşı, örücüler çarşısı ve mercan ağa'daki yıkımlar, yerebatan sarnıcı ve askeri birliklerde hasar rapor edilmiştir.
    ayrıca, şehir su şebekesinde ve kanallarında kırılmalar gözlendi.

    * galata ve pera 'nın önemli bir hasar almadan bu depremden etkilendiğinin rapor edilmesine rağmen, pera'da birçok duvarın ve bacaların yıkıldığı gözlenmiştir. galata kıyılarındaki birçok yerleşim birimini ve daha kuzeyde istinye koyunda yıkımlar oluşmuştur. bu depremde istanbul'un 22 km kuzeyindeki ayvadbend barajı hasar gördü.

    * depremde ki hasarın daha çok istanbul'un batısında yoğunlaştığı rapor edilmiştir. çatalca, küçük-büyük çekmece,
    kumburgaz, burgaz, lüleburgaz, çorlu ve tekirdağ (rodosto)'da deprem hasarlarının gözlendiği güvenilir kaynaklarda yer almaktadır. tekirdağ'ın daha batısında deprem hasarı ile ilgili pek güvenilir bir kaynak yoktur. ancak gaziköy, gelibolu ve çanakkale boğazında bazı hasarların gözlendiği rapor edilmesine rağmen bu izlenimler 5 ağustos 1766 -mürefte artçı depremiyle ilişkili olabilir.

    * bu depremde gözlenen yıkımlar istanbul'un doğusunda daha çok izmit körfezi'nde yoğunlaşmıştır. bölgede ki
    birçok kasaba ve köy de ağır hasarlar gözlenmiştir. yaklaşık iki dakika kadar sürdüğü rapor edilen bu depremde izmit
    mehmet bey camisinin kubbesi ve çalık ahmet camisinin duvarlarının yıkıldığı ve depremden sonra gözlenen deniz dalgalarının (tsunami dalgalarının) limanları kullanılamıyacak derecede yıktığı rapor edilmektedir.

    * marmara denizi'nin güneyinde karamürsel'in batısında birçok köydede (hersek) ağır hasarlar gözlendiği
    bilinmektedir.

    * bu deprem bozcaada, selanik, izmir ve güney balkan'larda --sırp kaynaklarına göre-- istanbul'un 240 km
    kuzey-kuzeybatı'sında yer alan aytos'da hissedilmiştir.

    * galata, boğaziçi ve mudanya kıyı şeridinde deniz seviyesinde yükselmeler gözlenmiş ve marmara denizi'ndeki küçük
    adacıkların yarı-yarıya suların altında kaldığı rapor edilmiştir.

    * depremden yaklaşık iki ay kadar sonra inşaat malzemeleri, bina ustaları midilli'den kayseri'ye kadar uzanan geniş bir bölgeden getirilerek yapım ve onarım çalışmaları başlatılmıştır. birçok kamu (idare) binası yıkılarak yeniden yapılmış ve fatih sultan mehmet camisi ancak 5 mayıs 1771'de kullanıma açılabilmiştir.

    özetle, ulusal deprem istasyonları ağından, zemin etüdlerine, neotektonik araştırmalara ve konut tipi seçimlerine kadar bir dizi araştırmayı başlatmalıyız. önce, sağlıklı bir veri-bankası oluşturarak, deprem olayına hazırlanmalıyız...
    (kaynak: www.angelfire.com/de2/zelzele/istanbul3.html)
  • fatih camisi bu depremden sonra yıkılmıştır. tekrardan 3yıl içerisinde inşa edilmiştir.

    bu nedenledir ki, istanbul'da padişahlar tarafından yaptırılmış en eski camii sultan 2.bayezid'in yaptırdığı beyazıt külliyesi ve camisidir.
  • geçmişten ders çıkarılmasını bize hatırlatır. doğu anadolu bölgesinin 2015 yılının son aylarında başlayan anormal hareketliliği beklenen istanbul depremi üzerine yoğunlaşılması gerektiğine ispattır ki zaten ortalama 250 yıllık periyotlar halinde kırılmıştır bu fay.

    ülkemizde yaşanan depremsel hareketliliğin en büyük nedeni arap levhasının anadolu levhasının altına girmeye çalışmasıdır. bu hareket öylesine büyüktür ki anadolu levhasını ege denizi yönünde avrasya levhasına doğru sıkıştırmaktadır. bu hareket zamanla ciddi kırıklara sebep olduğundan 2 büyük fay hattı oluşturmuştur**

    kaf* ve daf* arasında kalan anadolu bloğu yılda 2,1 cm ege denizi üzerine itilmektedir.

    sonuç olarak yüzyıllardır araplardan hiç bir şekilde fayda görememiş memleketimiz, bu mevzuda da yine araplardan zarar görmektedir.

    edit: bu deprem fay kırıklarının aynı zamanda kafalarda da çatlamalara sebep olduğunu göstermiştir ki bazıları daha jeoloji ile jeofiziği birbirinden ayıramazken gelip burada ahkam keser laf sokar olmuş.. bilen mr./mrs.'leri yoruma davet ederdik lakin onlar ingilizceye olan aşırı bağımlılıkları sebebiyle insanları bilgi kirliliğine itmektedir. kuzey anadolu fay hattının ingilizce kısaltmasını yazarak bilirkişiliğini gözler önüne sermektedir.. en önemli özelliği ise bu sistemin sadece kuzey anadolu fay hattından ibaret olduğunu sanmalarıdır.
  • 7 buyuklugundeki son deprem degildir. 1894 yilinda istanbul'da 7.0 buyuklugunde bir deprem olmustur.
  • kurban bayramı'nın üçüncü gününe rastlamasıyla o zamanın dindar tayfasının depremi neye bağladığını merak ettirir. chp de yoktu o zamanlar.
  • 1766 ile 1509 arasında 257 yıl var. 2023 ve 1766 arasında da 257 yıl. sanırım tekrarında öleceğim deprem. aktroller hariç kimin kalbini kırdıysam hakkını helal etsin.
  • 1776 da az nufusa ve çok katlı bina olmamasına rağmen bu kadar çok hasar verdiyse, şimdi vereceği hasarı düşünemiyorum bile.
  • marmara'nın batısının sallandığı şu günerde hatırlanıp ders çıkarılması gereken deprem. can kaybı az gibi görünse de dönemin nüfusuna oranlandığı takdirde yıkımın etkisi daha net anlaşılacaktır.
  • evet bu deprem ile kanuni sultan suleyman'in dedesi 2.bayezid zamanında olan büyük istanbul depremi arasında 257 yıl fark var. yani zaman olarak bu depremin yılı bu yila ve 2. bayezid zamanına ayni mesafede. tabii 1999 golcuk depremi, bu birikmiş enerjiyi almistir umarım. çünkü bizim diger büyük istanbul depremine hazirlanmamiz icin bir 257 yila daha ihtiyacımız olabilir.
  • periyodik olarak gerçekleşen istanbul depreminin bir üyesi, böyle bir durumun varlığı bilinmesine rağmen ne ülke hükümetleri ne halk bu durumu umursamış, rastgele bu şehre yerleşmiştir, sonuçları ağır olacak.

    hükümetler önemsemezken bilinçsizliği ile bu duruma tepki göstermeyen halk için yine bu söz konusu halkın bir sözü vardır, kendi düşen ağlamaz.
hesabın var mı? giriş yap